Skocz do zawartości

30 IBU Pilzner


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zakupiłem sobie zestaw startoey ze strony browar amator. Jako moje pierwsze autorki piwo chciałbym uwazyc pilznera 30-35 IBU. Moglibyście podpowiedzieć co kupić i w jakich proporcjach użyć żeby taki pilznera wyszedł. Podać jakąś recepturę. Z góry dziękuję za informację. Jestem zielony w tym temacie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

Witam wszystkich, zakupiłem sobie zestaw startoey ze strony browar amator. Jako moje pierwsze autorki piwo chciałbym uwazyc pilznera 30-35 IBU. Moglibyście podpowiedzieć co kupić i w jakich proporcjach użyć żeby taki pilznera wyszedł. Podać jakąś recepturę. Z góry dziękuję za informację. Jestem zielony w tym temacie. 

 

Przede wszystkim pytanie - jakie warunki fermentacji (temperatura i jej stabilność) możesz zapewnić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Paweł Kapała napisał:

Witam wszystkich, zakupiłem sobie zestaw startoey ze strony browar amator. Jako moje pierwsze autorki piwo chciałbym uwazyc pilznera 30-35 IBU. Moglibyście podpowiedzieć co kupić i w jakich proporcjach użyć żeby taki pilznera wyszedł. Podać jakąś recepturę. Z góry dziękuję za informację. Jestem zielony w tym temacie.  

Chce uwazyc ok 23 litrów piwa. Kupiłem sprzęt i chce kupić składniki. Temperaturę mogę zagwarantować 18-22 stopnie Celsjusza. I fermentacje górna 

Edytowane przez Paweł Kapała
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

Chce uwazyc ok 23 litrów piwa. Kupiłem sprzęt i chce kupić składniki. Temperaturę mogę zagwarantować 18-22 stopnie Celsjusza. I fermentacje górna 

 

Przy takich skokach temperatury to skombinuj jeszcze styropianowe pudło na fermentor. I, jak koledzy wyżej napisali - górna fermentacja, szczególnie na początek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, skazi napisał:

Najlepiej kup gotowca, skoro dopiero zaczynasz.

https://browamator.pl/ba-pilzner-12-zestaw-na-20-l-piwa-z-zacieraniem,3,35,2466

18-22 to nawet na górą fermentację trochę dużo, a Ty pilznera chciałeś robić :)

A jakbym kupił to co podałeś w linku to co jeszcze muszę dokupić? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Paweł Kapała napisał:

A jakbym kupił to co podałeś w linku to co jeszcze muszę dokupić? 

Lodówkę ze sterownikiem aby utrzymać niską temperaturę fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.