Eprom Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) Witam, moje pierwsze polskie pale ale z samych słodów i chmielu zlalem dzisiaj na cichą bo już nic nie bulgotało od dwóch dni a balingomierz mi pękł wiec nie mialem jak zmierzyć. Podczas zlewania troszkę mi się spełniło, jaki to moze mieć wpływ na piwko? I drugie pytanie co robić z tymi drożdżami z brzeczki, czy da sie je jeszcze wykorzystać? Edytowane 25 Marca 2020 przez Eprom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Drożdże zlej do sterylnego słoika i do lodówki. Następnym razem wężyk niżej by nie napowietrzać piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 No i jednak warto mieć założoną pokrywę przy zlewaniu. Przefermentowane piwo jest już mniej podatne na intencję, ale po co kusić los ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Te drożdże to mogę zadać do drugiego piwka jakbym warzył w tym czasie? Dodaje się je bezpośrednio do schłodzonej brzeczki, czy trzeba je jakoś przygotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Jak nie będziesz nic dodawał do piwa to nie musisz przelewać do drugiego wiadra. Jak przelewasz to zanurz wąż tak żeby nie natleniać. Utlenione piwo szybko się negatywnie starzeje, zwłaszcza lekkie, jasne, chmielowe. Tu jest artykuł o gęstwie drożdżowej https://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Powinieneś sprawdzić ile dodać gęstwy do nowego piwa w zależności od tego jaka jest gęstość i objętość brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Zamontuj sobie kranik i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi