Jump to content

Butelkować czy jednak infekcja


Recommended Posts

Witam,

 

Moja druga i trzecia warka.

 

Moje warki pracują sobie od 2 tygodni, jedna jeszcze bulka, a druga nie.

 

Ale po kolei:

 

Pierwsza warka 21 litrów( 9blg)

Sobie jeszcze bulka powolutku bo powolutku, bulknie okolo 2 razy na dzień ale wygląda okey więc czekam az się wyklaruje i będzie można butelkować

20200327_180058.thumb.jpg.897713e9a59711759c8cc67814b3fcf5.jpg

 

Natomiast druga warka 12blg już nie bulka ale tu wyszło 16 litrów (te 5 litrów mniej) i ciągle czekam bo nie chce się wyklarować

 

Ale nie wiem czy spleśniało, choć gdy dmuchne w te ogniska "białego" ładnie się rozpływają i wygląda jak piana(widać to na filmie)

 

Inked20200327_175804_LI.thumb.jpg.f3efd5ccd42200667c9f8e922b262b16.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze na przyszłość, do takich pytań jest odpowiedni temat:

 

Po drugie - wygląda normalnie, resztki drożdży i piany. Butelkować możesz w najwcześniej momencie, gdy przez kilka dni nie spada blg. Bulkanie to żaden wyznacznik.

 

Po trzecie - dmuchanie do brzeczki to proszenie się o infekcję...

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, punix napisał:

Po pierwsze na przyszłość, do takich pytań jest odpowiedni temat

Dziękuje ;) przepraszam za ten bubel

 

9 minut temu, punix napisał:

 

Po drugie - wygląda normalnie, resztki drożdży i piany. Butelkować możesz w najwcześniej momencie, gdy przez kilka dni nie spada blg. Bulkanie to żaden wyznacznik.

 

Po trzecie - dmuchanie do brzeczki to proszenie się o infekcję...

:( już nie będę dmuchał

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.