NoDy Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 WItam, po 7 dniach burzliwej z 16blg zeszlo do 7blg, zlewać na cicha i chmielic czy poczekać jeszcze. Tesli tak to do ilu powinno zejść blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Nie wiadomo. Wszystko zależy od: Ile brzeczki Jaka temperatura fermentacji Jakie i ile drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 18L 19oC US5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Powinno zejść do tylu, że przez min 2 dni się nie zmienia. Poczekaj jeszcze tydzień minimum i wtedy sprawdź i znów po 2 dniach. Wtedy ewentualnie na cichą. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 To tak do 4,5 blg powinno zejść, jak nie więcej. Zakładam że 1 paczka tych drożdży - to trochę za mało. Brzeczka 16blg to tak 10-15 dni fermentacji głównej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 ok, dzięki panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, NoDy napisał: WItam, po 7 dniach burzliwej z 16blg zeszlo do 7blg, zlewać na cicha i chmielic czy poczekać jeszcze. Tesli tak to do ilu powinno zejść blg? Wg wykresu fermentis zeszło praktycznie idealnie zgodnie z charakterystyką. Z 16 do 7 BLG masz 57,6% odfermentowania. https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-us-05/ Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 9 minut temu, sobieslaw napisał: Wg wykresu fermentis zeszło praktycznie idealnie zgodnie z charakterystyką. Z 16 do 7 BLG masz 57,6% odfermentowania. Twój post jest nieprecyzyjny. Zeszło oznacza, że już schodzić niżej nie będzie. US-05 dość głęboko odfermentowują. 5 godzin temu, NoDy napisał: poczekać jeszcze Poczekać 5 godzin temu, NoDy napisał: Tesli tak to do ilu powinno zejść blg? Zależy od zacierania i prowadzenia fermentacji. U mnie odfermentowanie na tych drożdżach wahało się od 70% do 85%. Przykładowo: 16 -> 4 suchary 12 -> 3,5 stara gęstwa (7-tygodniowa) 14 -> 2 suchary 16,5 -> 3 świeżą gęstwa 14 -> 2 świeża gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zmierzone dzisiaj i nadal 7 BLG, rozumiem ze nie ma co dalej czekać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Podnieś temperaturę fermentacji do 22 st. C. Powinno to zachęcić drożdże do dalszej pracy. Jak to nie pomoże, to spróbuj podnieść do 25 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 nie wiem czemu sam na to nie wpadłem... dzieki bardzo! i do usłyszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 53 minuty temu, NoDy napisał: Zmierzone dzisiaj i nadal 7 BLG, rozumiem ze nie ma co dalej czekać ? Zapytam dla pewności... Mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Mierze spławikiem, wstawiłem do 25C i spadło do 6,5... chyba dzisiaj już rozleje na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Chcesz zbierać gęstwę, bo potrzebujesz do kolejnego piwa? Jeśli nie to sugerowałbym nie przelewać "na cichą" i zrobić ją w tym samy wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) będę chmielił na zimno i ostanie piwo tak zostawiłem i "dawało" drożdzami Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez NoDy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 16 minut temu, NoDy napisał: będę chmielił na zimno i ostanie piwo tak zostawiłem i "dawało" drożdzami Na 99% nie przez to, że nie przelewałeś. Chyba, że zapomniałeś o wiadrze przez pół roku. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 ok panowie co radzicie, przelewać i chmielić nie przelewać i chmielić i w jakiej temp. teraz trzymać i ile czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 nie przelewać w temperaturze fermentacji 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się