Dagome Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Na Podlasiu jeszcze nic ciekawego nie ma Jak dla mnie fakt, że świeże chmiele trafiają do sprzedaży z minimum czteromiesięcznym opóźnieniem jest najlepszym powodem do utrzymania własnego chmielnika. A poza tym, z moimi warunkami do uprawy grzechem by było nie mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Pod koniec kwietnia trza znów wykopać i zlikwidować co wyrosło-pamiętacie co pisałem w zeszłym roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Pod koniec kwietnia trza znów wykopać i zlikwidować co wyrosło-pamiętacie co pisałem w zeszłym roku? Dlaczego? Nie pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 To np. zobacz plusy Pierona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Ooooo. Ciekawe. Ale w zasadzie co sie stanie, jesli pozwole rosnac tym marcowym pedom, ktore w tym momencie u mnie maja juz ok. 80cm i calkiem sporo mlodych lisci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Bedziesz miał dużo bujnych pędów a mało szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Nawet jesli zostawie tylko 2-4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Ok, juz wiem - bede mial 2-4 dluuuugich pedow, ktore zaplacza mi sie calkiem przy gorze, i malo szyszek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 A czy jest szansa ażeby o dkupic od któregoś szacownego kolegi jakieś sztobry? a i czy chmiel japoński nadaje sie do naszych zastosowań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 nie, on jest ozdobny i się nie nadaje. Myślę że jak się uśmiechniesz do jakieś okolicznego piwowara, który ma 2-3 letnie uprawę to Ci odstąpi. Ktoś nawet karczował chmiel w tym roku. Ja mam teraz te moje piękne szparagi które mi wyrastają upierdzielić? jakoś nie mam serca żeby je usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 A czy jest szansa ażeby o dkupic od któregoś szacownego kolegi jakieś sztobry? a i czy chmiel japoński nadaje sie do naszych zastosowań Daj znać godzinkę wcześniej to dostaniesz parę sztobrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) No właśnie mam wykarczowany przed wczoraj chmiel Marynka - na pewno jeszcze "zadziała" przecież to chwast . W dodatku zapewniony tegoroczny zbiór. Jest chętny? Edytowane 30 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Ja mam teraz te moje piękne szparagi które mi wyrastają upierdzielić? jakoś nie mam serca żeby je usunąć. W Belgii te młode pędy to przysmak, które się je właśnie jak szparagę. Wiec śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Ja mam teraz te moje piękne szparagi które mi wyrastają upierdzielić? jakoś nie mam serca żeby je usunąć. W Belgii te młode pędy to przysmak' date=' które się je właśnie jak szparagę. Wiec śmiało.[/quote'] no to pewnie w piątek będzie smakowe danie u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 U mnie po odkopcowaniu też widać piękne szparagi. Zastanawiam się czy już je usuwać, czy może poczekać jak podręcznik każe, do połowy kwietnia. Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Gdyby ktoś miał zbędne sztobry i wybiera się do Wisły, to chętnie je tam przejmę i dobrze się nimi zaopiekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 jak będę pozyskiwać surowiec na sałatkę to zobaczę czy coś będę w stanie wyciąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Małe pytanko czy chmiel zwyczajny (taki rosnący dziko) nadaje się do chmielenia brzeczki? Pytam ,gdyż jest tego towaru bardzo dożo u mnie w okolicy, a nawet obsadziłem sobie kilka lat temu nim jeden z płotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 raczej nie, bo to odmiany zdziczałe, mają mało olejków i alfa kwasów, ale może do jakiegoś lambika się nadadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 oki, dzięki za odpowiedź, znalazłem też konkretny temat o tym http://www.piwo.org/forum/t3151-Dziki-chmiel.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzisiaj wykopałem całą koronę krzaka Centennial: I pomyśleć, że to wszystko zaczęło rosnąć z kawałka korzenia wielkości palca.... Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Dzisiaj wykopałem całą koronę krzaka Centennial: https://lh4.googleusercontent.com/_nIa-fVp7mPY/TaH6kXm9n4I/AAAAAAAABCg/aIYL8e2kqvc/s512/2011-04-10_13-58-14_850.jpg I pomyśleć, że to wszystko zaczęło rosnąć z kawałka korzenia wielkości palca.... jesli ci nie potrzebne to wsadz gdie sie da. przy ulicy. w parku. wszedzie. trzeba chmielem zainfekowac caly swiat!!!! MWAHAHAHHA!!! :lol:;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 szczepan29 odnośnie dzikiego chmielu masz tutaj http://browarnicki-blog.model-hobby.pl/index.php?fid=artykul_self&artid=64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dzięki wielkie. Czyli zrobić się da lecz trudno przewidzieć efekt końcowy, nic to. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 odkopałem i pousuwałem wszystkie pędy. Mam 8 krzaków i już się umówiłem z kolegą drzewołazem że mi porozwiesza druty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się