mirogster Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jezeli pierwszoroczniaki to niech rosna jak moga. Pozniej zostawiasz i nawijasz 2-3 pedow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 (edytowane) https://picasaweb.google.com/lh/photo/l8AcUygeRZL3QZM8jlYWedMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink Cascade i Centennial. Widok od tyłu domu. Ogródek jest na połódniowej ścianie, w "skrzyniach" (raised bed garden). Widok chmielnika z przodu domu. Ostatnio listonosz się mnie pytał czy to jest chmiel, jak się warzy piwo itd. Liny z manili (abaka) o grubości 1/4 inczy są po prostu przywiązane do komina, chociasz myślę żeby zrobić jakiś system z krążkami linowymi żebym nie musiał wchodzić na dach dwa razy w roku. Pierwsze kwiaty w tym roku. Edytowane 13 Czerwca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 O kurcze! to moja marynka się chowa przy tych gigantach Kiedy u was wiosna sie zaczyna? Fakt, że dopiero w tym roku zasadzone sztobry.... mam nadzieje że za rok będzie o niebo lepiej btw dzięki Kajtek za sadzonki szkoda że lubelskiemu się nie wzeszło..... ot chyba fatum mojej lokalizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) szkoda że lubelskiemu się nie wzeszło..... ot chyba fatum mojej lokalizacji Z mojego doświadczenia z chodowlą chmieli wynika że chyba najważniejszą rzeczą są wielkość sztorbu (im większy tym większa szansa na przeżycie) i co naważniejsze: odpowiednia wielkość górki. Musisz mieć górkę o wysokości conajmniej 30cm i ok 1 m szerokości (średna wysokość a nie na "szczycie górki"). Potrzebujesz to dobrze podlewać na początku, ale z drugiej strony sztorby łatwo utopić, jeżeli nie ma w ziemi możliwości przepływu wody. W moim starym domu na chyba ok 6-8 sztorbów które próbowałem sadzić przez kilka lat wyszło mi tylko 2, i to jeden mizerny. W nowym domu, do którego przeprowadziłem się chyba 5 lat temu, mam "podniesiony ogródek" czyli jakby "skrzynki" (raised bed garden) wysokości ok. 30 cm. Na 6 sztorbów wszystkie 6 się dobrze przyjęły i wyrosły na duże krzaki/rośliny. Myślę że dobrym rozwiązaniem było by sadzić sztorby w oponach po ciężarówkach, ok. 1m szerokości, 30cm wysokości. Dzięki temu różne rodzaje by się z sobą nie pomieszały, bo dorosła roślina wypuszcza nowe pędy ok. 1 m od pierwszego korzenia, ta puści następny pęd 1m dalej itd, masz wszystkie rodzaje chmieli pomieszane w ogródku. https://picasaweb.go...feat=directlink Edytowane 14 Czerwca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Ja w tym roku zasadziłem 6 sztobrów (3 Marynki, 3 Lubelski) Niestety do tej pory wzeszły 2 pędy, czy jest w ogóle szansa, aby pozostałe 4 kolejną wiosną wypuściły pędy? Nie chcę, by ziemia niepotrzebnie ugorem stała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Skoro jeszcze nie wyszły to... posadź kwiatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 u mnie nic nie będzie chyba z chmielu - wielkie fioletowo-pomarańczowe żyjątka zamieniły moja uprawę w bar sałatkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Wrzuć fotki tych gości. Ciekawe co to jest, to może i ja się przygotuję na ich wizytę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Kwiaty zmieniają się w szyszki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wiktorze, bo chmiel trzeba traktować chemią. W mych okolicach rządzi mszyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 ja wiem, ale wolę traktować chemią fermentory i na pryskanie chmielu nie starcza mi sił i czasu. Może zrobię zdjęcie fioletowo-pomarańczowych robaczków-wpierdzielaczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Jak Ci sił nie starcza to trza było poprosić jakąś pielęgniarkę z oddziału onkologii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wiktorze, bo chmiel trzeba traktować chemią. W mych okolicach rządzi mszyca. Przypominam, ze ten nasz chmiel jest plci zenskiej, wiec prosze o wiecej szacunku dla Dam ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Przypominam, ze ten nasz chmiel jest plci zenskiej, wiec prosze o wiecej szacunku dla Dam ;p Męski, żeński czy nijaki, jak coś żre to nie przebiera się w środkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Ooo dokladny cytat z Clausewitz'a! ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Następny "kwiatek" Edytowane 10 Lipca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Super "kwiatek".Powodzenia w hodowli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 spryskałem (już jakiś czas temu) i wygląda na to że zdechło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Metamorfoza kwiatkow w szyszki: 1. Kwiatek, podobny do kwiata marihuany (pokrewienstwo) 2. Kwiat zmienia sie w szyszke: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 A co to za odmiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 @slotish http://www.piwo.org/topic/303-chmielnik-sezon-2008-2012/page__st__600#entry152979 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiepson Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Pomocy, moja uprawa lubelskiego wygląda tak jak na zdjęciach. Co zastosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Zastosować odpowiednie nawożenie (rozmawiałem ostatnio ze Scoobiem na ten temat) i polecał lekki nawóz 12-12-12. Ja od nowego roku będę używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Chmiel niskopienny:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi