Ksiunc Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, zamówiłem sprzęt oraz brewkit od Coopers i chciałbym spróbować się wdrożyć w domową produkcję napoju bogów. Będę warzył w mieszkaniu i tu pojawia się problem bo nie mam dostępu do piwnicy. W mieszkaniu jest ok. 23-24 stopnie. Myślę, że uda się zejść w kuchni przy uchylonym oknie do 21 stopni. Czy wpłynie to negatywnie na piwo? Producent podaje bodajże 18-24, ale podobno fermentujące piwo ma wyższą. A może wstawić fermentor do wanny z zimną wodą? Ma to sens? Czy przez cały okres czyli ok.7 dni fermentacji powinienem zapewnić stałą temperaturę czy wystarczą chłodniejsze warunki w pierwszych dniach? Dziękuję z góry za pomoc i proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Balkon masz? Lepiej jakby temperatura była poniżej 18°C dla ALE... Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Ksiunc napisał: Witam wszystkich, zamówiłem sprzęt oraz brewkit od Coopers i chciałbym spróbować się wdrożyć w domową produkcję napoju bogów. Będę warzył w mieszkaniu i tu pojawia się problem bo nie mam dostępu do piwnicy. W mieszkaniu jest ok. 23-24 stopnie. Myślę, że uda się zejść w kuchni przy uchylonym oknie do 21 stopni. Czy wpłynie to negatywnie na piwo? Producent podaje bodajże 18-24, ale podobno fermentujące piwo ma wyższą. A może wstawić fermentor do wanny z zimną wodą? Ma to sens? Czy przez cały okres czyli ok.7 dni fermentacji powinienem zapewnić stałą temperaturę czy wystarczą chłodniejsze warunki w pierwszych dniach? Dziękuję z góry za pomoc i proszę o wyrozumiałość Zrób sobie styropianowe pudło do fermentacji, koszt niewielki, a pozwala utrzymać w miarę stałą (i niższą) temperaturę. Fermentacja w większości przypadków trwa dłużej niż 7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Niestety nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 No to tylko belgi albo kwejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 17 godzin temu, Ksiunc napisał: Niestety nie A masz gdzieś w mieszkaniu miejsce na to pudło, o którym pisze punix? Wykonanie proste i tanie, sposób zchładzania zamrożonymi butelkami z wodą też prościzna. Mnóstwo ludzi tak robi na początku z powodzeniem i wychodzą zacne piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 16 minut temu, Piwosz86 napisał: A masz gdzieś w mieszkaniu miejsce na to pudło, o którym pisze punix? Wykonanie proste i tanie, sposób zchładzania zamrożonymi butelkami z wodą też prościzna. Mnóstwo ludzi tak robi na początku z powodzeniem i wychodzą zacne piwka Może by się gdzieś upchneło, rozważę to ale pewnie dopiero jak zamieszanie koronawirusowe minie, a co z tym pomysłem z wanną? Ciekawi mnie po prostu co się stanie z piwem w takich warunkach jak podałem, będzie zepsute? Na Brewkitach piszą że można je robić w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Ksiunc napisał: a co z tym pomysłem z wanną? Ciekawi mnie po prostu co się stanie z piwem w takich warunkach jak podałem, będzie zepsute? Na Brewkitach piszą że można je robić w temperaturze pokojowej. Chcesz przez ponad tydzień trzymać fermentor w wannie? A gdzie się będziesz myć? Poza tym musisz się starać utrzymać w miarę stałą temperaturę, bo drożdże nie lubią wahań i potrafią z tego powodu zatrzymać fermentację. W wannie może to być problem bo temp wody musiałaby mieć stałe ok 17 - 18 stopni, to samo przy otwartym oknie, w dzień ciepło, w nocy chłodniej... Te pomysły nie są dobre. Pozostaje ci spróbować z pudłem, albo tak jak pisze anteks, jakieś belgijskie zrób albo na drożdżach kveik. Co to masz za piwo z tego brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 27 minut temu, Piwosz86 napisał: Chcesz przez ponad tydzień trzymać fermentor w wannie? A gdzie się będziesz myć? Poza tym musisz się starać utrzymać w miarę stałą temperaturę, bo drożdże nie lubią wahań i potrafią z tego powodu zatrzymać fermentację. W wannie może to być problem bo temp wody musiałaby mieć stałe ok 17 - 18 stopni, to samo przy otwartym oknie, w dzień ciepło, w nocy chłodniej... Te pomysły nie są dobre. Pozostaje ci spróbować z pudłem, albo tak jak pisze anteks, jakieś belgijskie zrób albo na drożdżach kveik. Co to masz za piwo z tego brewkita? Zawsze można wyjąć z wanny na te 15min. Canadian Blonde, ale podobno te brewkity mają drodze górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Ksiunc napisał: Zawsze można wyjąć z wanny na te 15min. Canadian Blonde, ale podobno te brewkity mają drodze górnej fermentacji I za każdym razem masz ryzyko zaciągnięcia wody z rurki, za każdym razem wzruszasz osad z dnia, plus kwestie, o których pisał piwosz. Do tego nie przywiązuj się do tych 7 dni - poprawna fermentacja w 99% przypadków będzie trwałą dłużej. Jeśli nie masz możliwości zrobienia pudła, no to, jak pisał anteks, pozostają drożdże kveik. Te z zestawu i tak zazwyczaj są do wymiany na coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Ksiunc napisał: Ciekawi mnie po prostu co się stanie z piwem w takich warunkach jak podałem, będzie zepsute? Na Brewkitach piszą że można je robić w temperaturze pokojowej. Będzie gorsze niż mogłoby być, ale absolutnie nie zepsute. Rób śmiało, a jak przy kolejnych warkach znajdziesz jakiś sposób na zmniejszenie temperatury to przy okazji będziesz miał jakiś materiał porównawczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Idąc za waszymi radami skoczyłem do Castoramy i zbudowałem pudło. Zrobiłem test z pustym pudłem i dwoma zamrożonymi butelkami 1.5l przez całą noc utrzymywała się temperatura 13stopni, nie wiem jak to się zmieni gdy w środku będzie jeszcze fermentor z brzeczką. Pewnie wystarczy jedna butelka. Rozumiem że w takich warunkach powinienem utrzymywać dla Brewkita ok 18 stopni? Czy może mniej jeżeli mam takie warunki? Na instrukcji Brewkita pisze że 21 (ale to chyba za dużo), a na drożdżach mam od 15 do 24. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Ksiunc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tengel Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Gdy w środku będzie fermentor to będzie dużo ciepłej, jedna butelka nie wystarczy, fermentacja jest egzotermiczna, w początkowej fazie fermentor grzeje się dosyć mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Ksiunc napisał: Idąc za waszymi radami skoczyłem do Castoramy i zbudowałem pudło. Zrobiłem test z pustym pudłem i dwoma zamrożonymi butelkami 1.5l przez całą noc utrzymywała się temperatura 13stopni, nie wiem jak to się zmieni gdy w środku będzie jeszcze fermentor z brzeczką. Pewnie wystarczy jedna butelka. Rozumiem że w takich warunkach powinienem utrzymywać dla Brewkita ok 18 stopni? Czy może mniej jeżeli mam takie warunki? Na instrukcji Brewkita pisze że 21 (ale to chyba za dużo), a na drożdżach mam od 15 do 24. Będziesz musiał poeksperymentować i zobaczysz, jak często musisz wymieniać butelki. Na początku fermentacji częściej, pod koniec na pewno rzadziej. To są drożdże no-name z brewkitu? Tak czy siak proponowałbym je wymienić, ale jeśli chcesz korzystać z tych, to 18°C brzmi nieźle. Staraj się przede wszystkim utrzymać w miarę stabilną temperaturę. Do pomiaru sondę termometru dobrze przykleić do fermentora i zaizolować np. kawałkiem styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Chyba nie jest dobrze Wstawiłem na noc do pudła fermentor z brzeczką i 3 butelki, teraz rano patrzą i z 22 stopni brzeczka schłodziła się do 14. Czy zabiłem drożdże? Fermentacja ruszy w ogóle? Można w razie czego dodać nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 12 minut temu, Ksiunc napisał: Czy zabiłem drożdże? Nie, najwyżej je uspiłeś delikatnie. Powinno być dobrze, zaczną pracę i z tych 14 podniosą Ci T. Pilnuj tego i będzie Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Piwko sobie bulga w temperaturze ok. 17stopni, rurka co chwilę wyrzuca dużo wody, nie wiem czy aż tak powinno? Piana na ok. 3cm rozumiem że nie powinienem ruszać fermentora ani pokrywy do momentu aż przestanie fermentować? Co potem powinienem to jakoś mieszać? Czy jak przestanie i powiedzmy zejdzie do 3blg to przelać na cichą fermentację? Nie mam niestety wężyka czy można przelać po prostu z wiadra do wiadra? Czy może przy pomocy kranika? Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Ksiunc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 39 minut temu, Ksiunc napisał: Piwko sobie bulga w temperaturze ok. 17stopni, rurka co chwilę wyrzuca dużo wody, nie wiem czy aż tak powinno? Piana na ok. 3cm rozumiem że nie powinienem ruszać fermentora ani pokrywy do momentu aż przestanie fermentować? Co potem powinienem to jakoś mieszać? Czy jak przestanie i powiedzmy zejdzie do 3blg to przelać na cichą fermentację? Nie mam niestety wężyka czy można przelać po prostu z wiadra do wiadra? Czy może przy pomocy kranika? Nie musisz nic mieszać ani przelewać. Wężyk musisz dokupić - na tym etapie natlenienie jest już skrajnie niekorzystne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dziś minął trzeci dzień fermentacji przy stabilnych 17 stopniach, wczoraj drożdże zasuwały jak szalone aż wodę wychlapywało z rurki, dziś natomiast przy tej samej temperaturze bulkniecia są bardzo rzadkie, piana zmalała z 3cm do 1cm. Czy coś jest nie tak? Powinienem zwiększać im temperaturę wraz z czasem aby pobudzić je do działania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Ksiunc napisał: Czy coś jest nie tak? Powinienem zwiększać im temperaturę wraz z czasem aby pobudzić je do działania? Spokojnie, pierwsza faza fermentacji z reguły jest najbardziej widowiskowa, po czym emocje opadają i drożdże pracują w spokoju Potrzymałbym jeszcze z 1-2 dni w tych 17 stopniach, później możesz lekko podwyższyć. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Podniosłem temperaturę do ok 19st. Trochę się martwię bo poziom w rurce się wyrównał, praktycznie wcale nie bulka. Piany nie ma, możliwe że już po wszystkim? Temperatura była niska więc fermentacja powinna trwać dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Ksiunc napisał: Podniosłem temperaturę do ok 19st. Trochę się martwię bo poziom w rurce się wyrównał, praktycznie wcale nie bulka. Piany nie ma, możliwe że już po wszystkim? Temperatura była niska więc fermentacja powinna trwać dłużej Po pierwsze, nie stresowałbym się tym Pewnie drożdże przejadły już większość cukrów i fermentacja spowalnia. Tak czy siak daj im jeszcze czas, żeby spokojnie dojadły resztę i posprzątały po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksiunc Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Nie wytrzymałem i otwarłem dziś (po 6 dniach feementacji) pierwszy raz. Piany praktycznie nie ma, ładnie pachnie. Smak ok, da się pić, nieco jak koncernowe lagery. Zmierzyłem BLG zeszło z 10.5 do 3.25. Czekać jeszcze czy przelać na cichą? A może w ogóle nie przelewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 52 minuty temu, Ksiunc napisał: Nie wytrzymałem i otwarłem dziś (po 6 dniach feementacji) pierwszy raz. Piany praktycznie nie ma, ładnie pachnie. Smak ok, da się pić, nieco jak koncernowe lagery. Zmierzyłem BLG zeszło z 10.5 do 3.25. Czekać jeszcze czy przelać na cichą? A może w ogóle nie przelewać na cichą? Czekać i nie przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Ksiunc napisał: Nie wytrzymałem i otwarłem dziś (po 6 dniach feementacji) pierwszy raz. Przez pierwsze 2 tygodnie nie ma co otwierać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się