Skocz do zawartości

Browar z widokiem na miedzę :)


Rekomendowane odpowiedzi

No i drugie FAH bulgota wesoło. Start na gęstwie był trochę wolniejszy niż na suchych drożdżach

z paczki ale rozbujały się i bulgotają. Pewnie końcem tygodnia nastawię Red Ale dla małżowiny.

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IRA studzi się w wiadrze, rano zadam S-04.

 

Robiłem w lodówce, 15 l wody 71C po zamieszaniu wyszło 64stC, na koniec spadło do 62S.

W połowie czasu zamieszałem dokładnie. Nie wysładzałem, tylko zebrałem to co wyszło z tych 15l.

Po gotowaniu wyszło <> 10l <> 10blg. Co ciekawe po godzinnym warzeniu pojawił się czerwonawy

kolorek, który był słabiej widoczny przed gotowaniem :)

Po wystygnięciu (pewnie rano) zadam S-04 suche.

 

Tytułem eksperymentu złoże w termosie zalałem 12l wody 77C i dokładnie zamieszałem,

odfiltrowałem po około pół godziny, wyszło <> 10l <> 5blg. Kolor całkiem intensywny :)

Tego nastawu nie będę gotował godziny, tylko z 15min.

Dodałem symboliczne 5g Targeta (losowo). Planuję na zimno dać trochę Citry dla aromatu.

Drożdże - będzie gęstwa S-04, około tygodniowa z FAH.

 

Ciekaw jestem efektów :)

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kufelek tygodniowego FAH :)

https://photos.app.goo.gl/rBQMxbLKtxj9xBh6A

https://photos.app.goo.gl/jEmttuGMkSUXNxiG9

 

Na razie trochę za słabo nagazowane - piana nie jest zbyt trwała.

Smak - chyba ciut za intensywny chmiel jak dla mnie, a może brak dodatku

chmielu aromatycznego? Czy jest dobre? Na pewno lepsze od wszystkich

koncernowych do 4zł ;) Ale oczywiście piłem też znacznie lepsze piwa...

 

Pije się przyjemnie, po kuflu minimalny szumek w głowie, po dwóch nie wzrasta zauważalnie.

Pewnie jakieś 4-5% alko? Mi taki poziom pasuje w piwie "codziennym".

 

Do drugiej warki FAH planuje dodać 10g Citry (na 10l piwa) na zimno.

 

Podsumowanie stanu magazynowego:

1. FAH w butelkach,

2. FAH z mniejszą ilością chmielu w fermentorze, dodam Citrę na zimno,

3. IRA w fermentorze,

4. Płuczki po IRA w fermentorze. 

 

Jeszcze ze trzy warki i będzie zapas napojów na prace letnie w ogrodzie :)

 

Jakub

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

IRA studzi się w wiadrze, rano zadam S-04.

 

Robiłem w lodówce, 15 l wody 71C po zamieszaniu wyszło 64stC, na koniec spadło do 62S.

W połowie czasu zamieszałem dokładnie. Nie wysładzałem, tylko zebrałem to co wyszło z tych 15l.

Po gotowaniu wyszło <> 10l <> 10blg. Co ciekawe po godzinnym warzeniu pojawił się czerwonawy

kolorek, który był słabiej widoczny przed gotowaniem :)

Po wystygnięciu (pewnie rano) zadam S-04 suche.

 

Tytułem eksperymentu złoże w termosie zalałem 12l wody 77C i dokładnie zamieszałem,

odfiltrowałem po około pół godziny, wyszło <> 10l <> 5blg. Kolor całkiem intensywny :)

Tego nastawu nie będę gotował godziny, tylko z 15min.

Dodałem symboliczne 5g Targeta (losowo). Planuję na zimno dać trochę Citry dla aromatu.

Drożdże - będzie gęstwa S-04, około tygodniowa z FAH.

 

Ciekaw jestem efektów :)

 

Jakub

Czemu chcesz gotować tylko 15 minut? Możesz mieć później dms w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm. Głównie dlatego, że to eksperyment z odpadami - nie chciało mi się kolejnej godziny pilnować interesu ;)

Zobaczymy - jak to "piwo" będzie cokolwiek rokowało to kolejny raz przyłożę się jak do pełnoprawnego piwa :)

 

Póki co chcę zobaczyć, czy jest szansa na lekki napój minimalnie chmielony, bardziej aromatyzowany na lato...

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem drugą warkę FAH (z ciut mniejszą ilością chmieli) "na cichą".
Chcę ją nachmielić dla aromatu Citrą - liczę na jakieś cytrusy ;) 

 

Dzisiaj minęło 9 dni od rozpoczęcia fermentacji. Refraktometr wskazuje około 6blg.

Poczekam aż cukier przestanie spadać i dodam Citrę. I tu pytania:

- kiedy dodać Citrę? Na jakieś 2-3 dni przed rozlewem?

- ile gram na 10l nastawu? Myślałem o 10g, ale nie mam uzasadnienia ;)

Chcę tylko aromat, bez podbijania już goryczki...

 

Jakub

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Zlałem drugą warkę FAH (z ciut mniejszą ilością chmieli) "na cichą".
Chcę ją nachmielić dla aromatu Citrą - liczę na jakieś cytrusy ;) 

 

Dzisiaj minęło 9 dni od rozpoczęcia fermentacji. Refraktometr wskazuje około 6blg.

Poczekam aż cukier przestanie spadać i dodam Citrę. I tu pytania:

- kiedy dodać Citrę? Na jakieś 2-3 dni przed rozlewem?

- ile gram na 10l nastawu? Myślałem o 10g, ale nie mam uzasadnienia ;)

Chcę tylko aromat, bez podbijania już goryczki...

 

Jakub

 

2-3 dni brzmi dobrze - zawsze lepiej krócej niż za długo (ponad 7 dni). Celowałbym bliżej 30g, 10 to jakaś minimalna dawka i osobiście chyba nie chciałoby mi się bawić dla takiej ilości.

Nie zapomnij później o dobrym odfiltrowaniu chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, walnę 30g, akurat tyle mam :)

Filtrowanie chmielu zgrubne nie jest kłopotem, ale trudno jest pozbyć się najdrobniejszego pyłu.
Jak sobie z tym poradzić? Chodzi mi o drobinki, które przelatują bez problemu przez oplot

czy drobną siateczkę...

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

OK, walnę 30g, akurat tyle mam :)

Filtrowanie chmielu zgrubne nie jest kłopotem, ale trudno jest pozbyć się najdrobniejszego pyłu.
Jak sobie z tym poradzić? Chodzi mi o drobinki, które przelatują bez problemu przez oplot

czy drobną siateczkę...

 

Jakub

 

Najpopularniejsze sposoby (z tym podstawowych) to pończocha na wylot wężyka i/lub druciak na wlot. Oplot tu raczej niespecjalnie pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i cyk, kolejna warka zrobiona :)

 

Tym razem dla odmiany FAH ;) wersja podstawowa, bez kombinowania.

Wyszło 10.5l z 2kg słodu, 12blg, czyli wydajność około 66. Cokolwiek to znaczy ;)

 

Zastosowałem gęstwę z poprzedniego FAH zlanego na cichą - jakieś dwie łyżki
rozprowadzone w 100-150ml przestudzonego wrzątku, wymieszane i po chwili do wiadra.

Pierwsze bulgnięcie usłyszałem po kilku godzinach, teraz jedzie z koksem równo :)

 

PS. Podczas warzenia zrobiły mi się takie serki jak na foto.

Co toto może być?

https://photos.app.goo.gl/9KwQorx6sy9SeQTC6

 

Przy okazji - w wiki pisze, że chmiel Challenger może być stosowany jako aromatyczny.

Mam go trochę więc może tak bym zrobił następnym razem...

 

Czy pokusicie się opisać jego aromat, szczególnie w porównaniu z np. Citrą?

 

Jakub

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wsadziłem dzioba do wiaderek:

- FAH chmielony na zimno 30g Citry pachnie bosko, chyba jutro wieczorem rozleje,

- Irish Red Ale robione z myślą o małżowinie zapowiada się ciekawie - goryczka niższa niż FAH na tym samym etapie
  o co chodziło, kolor czerwonawy, smak obiecujący. Praktycznie klarowne. W tej chwili 5blg z 10blg refraktometrem.
  Jeszcze ze 2-3 dni i zleję na cichą, głownie po to by uzyskać większą klarowność. Rozlew pewnie za tydzień.

- Popłuczki po IRA - tu chyba największe zaskoczenie. Kolor wcale nie wody z kranu, smak nie pusty - nie wiem

  co to za smaczek, ale przyjemny. Chyba muszę dać fachowcowi do spróbowania :) Goryczka prawie zerowa -
  dałem 5g chmielu dla zasady, ale to za mało. Dam więc chmielu na aromat, to pewnie część pójdzie w goryczkę.

  20g Challengera na 10l? Blg było 5 w tej chwili 2.5. Jeśli jeszcze ciut spadnie po powinno wyjść 2% alkoholu.
  Bardzo mnie to interesuje :)

 

Kusi mnie, żeby kolejne piwo zrobić cięższe - może jakieś Ale z ekstraktem startowym na poziomie 18blg.
Do tego zrobić popłuczki z 8blg :)

 

Muszę słód Pale Ale kupić... czy słody PA z allegro różnią się czymś? Mam na myśli:

"PALE ALE ZERO Viking Malt" i "pale ale Viking Malt Strzegom"

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prace wykonane dzisiaj - zabutelkowane FAH o którym wspominałem z dodatkiem 30g Citry na zimno (4 dni).

Zapowiada się dobrze :)

 

Przelałem Irish Red Ale na cichą. Też zapowiada się dobrze - goryczka niewielka, kolor ładny,

jak jeszcze się ułoży to małżowina będzie zadowolona, a wtedy i mąż zadowolony będzie ;)

 

Dzisiaj / jutro planuję nastawić zmodyfikowane IRA - całość modyfikacji polegać będzie tylko na tym,

że dodam 1kg słodu Pale Ale drobno zmielonego na młynku żarnowym Zelmera.

Według kalkulatora PPPP powinienem osiągnąć 18-19% ekstraktu, 7-8% alkoholu.

Młóto planuję wysłodzić po raz drugi na cienkusza, bardzo jestem ciekaw co wyjdzie...

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.04.2020 o 18:45, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

PS. Robione warki opisuję od strony 3-4...Hej :)

To poproś jeszcze @elroy'a, żeby Ci wątek przeniósł we właściwe miejsce: https://www.piwo.org/forums/forum/32-zapiski-piwowarów-domowych/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2020-05-02 Irish Red Ale + :)

 

Wariacja na zestaw IRA kupiony w esencjesmaku.pl

 

WARKA jak zawsze NA 10l 

 

Słody:

- Pale Ale - 2kg, +1kg mojej inwencji ;) chciałem po prostu otrzymać około 17-18blg,

- Wiedeński - 250g,

- Karmelowy 150 - 150g,

- jęczmień prażony był w oryginalnym przepisie ale nie dodałem.

 

Zacieranie - 15 l wody 72stC wlałem do "lodówki turystycznej" o pojemności nominalnej 18l.

(W lodówce oczywiście kranik i filtrator z oplotu długości 1m.) 

Do tego wsypałem słody, temperatura ustala się na 66C, zamieszałem dokładnie.

Po pół godziny ponownie zamieszałem. Po godzinie zlewanie...

 

Chmielenie: Hallertauer Tradition na początku gotowania.

 

Finalnie wyszło 9.5l 15.4blg. Liczyłem na więcej ekstraktu.

 

W międzyczasie wlałem do gara ponownie 13l wody, albowiem mam zamiar ugotować również

cienkusza z tego samego młóta... Młóto zalane wodą około 69C, wymieszane, po około 45 min

filtrowanie. Gotowane około godziny, chmielenie Target 20g na starcie gotowania.

Wyszło 13 litrów 4.8blg. Trochę za dużo dałem wody, miało być 10l...

 

Drożdże w obu przypadkach - gęstwa S-04 około dwie łyżki, rozpuszczone w 200ml wody.

 

Pozostaje czekać na efekty...

 

Podsumowanie:

- cienkusz po piwie bardzo fajny, smak nie pusty, kolorek jest :)

- Samo piwo zlałem na cichą i dodałem <> 200-300g suszonej śliwki. Po kilku dniach otworzyłem testową
butelkę 0.3l jeszcze słabo nagazowaną - małżowina stwierdziła "pycha, po prostu pycha" :) Mi też

bardzo smakuje. Konkretne, słodowe, ciemne piwo dość mocne (<>7%???) z wyczuwalną nutą

śliwki suszonej - bardziej w ustach niż sam nos. Bardzo jestem z niego zadowolony!

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cienkusz po Irish Red Ale:

 

https://photos.app.goo.gl/gecSvDvhACmcvSra7

 

Miał początkowo 5blg, zszedł chyba do <> 2blg. Zlewając "na cichą" sypnąłem 20g Targetu 

- miałem pod ręką. Nie chmieliłem gotując. Zapachu specjalnego nie ma, ale goryczka 

się pojawiła. Smak - takie niepełne piwo z lekką goryczką ;) Piana kiepska.

Idealny napój na pracę na polu - można wytrąbić peta i nie zaszumi w głowie...

 

Kilka dni potrzymam pety w mieszkaniu, potem zniosę do piwnicy.

Ciekaw jestem czy dojrzewanie poprawi smak...

 

PS. Cienkusze zdecydowanie zyskują gdy postoją - nawet pierwszy po FAH ładnie się nagazował,
w smaku jest przyzwoity, kolor ma jak piwo, można wypić 1.5l butelkę i nic głowa się nie diwa -

wygląda, że na jakieś 2% alko. max. 

 

Jakub

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FAH rozlane 17.05, stało zabutelkowane kilka dni w mieszkaniu, potem w piwnicy przy <> 17stC.
Dzisiejsza degustacja z małżowiną:

https://photos.app.goo.gl/9bFYFrMKHMqtWo9m6

 

Powiem, że wstydu nie ma :) Smakuje, wygląda jak piwo :) Lekko głowa szumi - oceniam organoleptycznie na około 5%.

Trochę brak jakiegoś fajnego aromatu. W skrzynce stoi już takie samo ale z dodatkiem Citry na cichą więc aromat powinien być...

 

W każdym razie z pierwszego piwa zadowolony jestem - szkoda tylko, że trzeba poczekać żeby zrobiło się lepsze ;)
Chętnie piłbym wprost z kranika ;)

 

Jakub

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.