Jump to content

Prośba o sprawdzenie receptury


Recommended Posts

Witam,

 

Jestem przed warzeniem pierwszego pilsa i potrzebuje, aby ktoś bardziej doświadczony rzucił okiem na przepis.

 

Słody 

- słód pilzneński 4 kg

- słód monachijski 0,5 kg 

Chmiele 

- Iunga 30 g

- marynka 30 g

- lubelski 45 g

Drożdże 

-W34/70

 

Zacieranie

- 56°C- 10 min

- 62°C- 20 min

- 72°C- 40 min

- wygrzew 78°C- 5 min

 

Chmielenie (gotowanie 90 min)

- 10 g Iunga 60 min

- 10 g Iunga 55 min

- 10 g Iunga 50 min

- 15 g marynka + 15 g lubelski 20 min

- 15g marynka + 30 g lubelski 5 min

 

Fermentacja 

- 2 tygodnie burzliwa w temp. 10°C

- 3 tygodnie cicha w temp. jak najbliżej 0°C

 

Zastanawiam się nad tym czy konieczne jest zlewanie na cichą czy wystarczy po 2 tygodniu zredukować temperaturę, i czy do nagazowania po takim czasie w takiej temperaturze wystarczy refermentacia czy trzeba dodawać dodatkowo drożdże. Jeśli konieczny będzie dodatek drożdży to jak i w jakich ilościach się to robi. 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Wg. mnie zrezygnuj ze słodu monachijskiego.

Chmiele z 55 min i 50 min daj wszystkie na 60 min.

Nie zakładaj 2 tyg fermentacji. Jeśli nie zamierzasz wykorzystywać gęstwy to nie przelewaj na cichą. Pod koniec fermentacji podnieś temperaturę np. do 14°C.

Jeśli się potem zdecydujesz na przelanie do innego pojemnika i trzymanie w okolicach 0°C to pamiętaj, żeby dopasować jego pojemność do ilości przelanego piwa tak aby zostawić jak najmniej wolnej przestrzeni. Po 3 tyg w 0°C piwo powinno się nagazować bez dodawania dodatkowych drożdży.

 

Ps. Trudne piwo wybrałeś na początek :) chyba że to Pils pierwszy a nie piwo :)

 

Edited by rkkr
Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Szymon Mrozek napisał:

Czy mam rozumieć, że piwo nagazuje się w temp 0°C w fermentatorze czy po trzech tygodniach po refermentacji w butelkach?

 

Jeśli przetrzymasz w 0°C przez 3 tygodnie to po zabutelkowaniu z surowcem do refermentacji potrzymaj piwo w 12-15°C powiedzmy przez 4 tygodnie a potem jak masz możliwość to daj do niższej temperatury..

Poczytaj jeszcze tu: Czeski Pilzner

Link to comment
Share on other sites

W fermentorze się nie nagazuje bo wyprodukowany przez drożdże co2 ucieknie. Musisz piwo zamknąć np w butelce z dodatkiem cukru w jakiejś postaci. Drożdże przefermentują ten cukier, wyprodukują co2 który się rozpuści w piwie. 

Ponadto drożdże nie pracują w temp. 0C. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.