Szymon Mrozek Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Witam, Jestem przed warzeniem pierwszego pilsa i potrzebuje, aby ktoś bardziej doświadczony rzucił okiem na przepis. Słody - słód pilzneński 4 kg - słód monachijski 0,5 kg Chmiele - Iunga 30 g - marynka 30 g - lubelski 45 g Drożdże -W34/70 Zacieranie - 56°C- 10 min - 62°C- 20 min - 72°C- 40 min - wygrzew 78°C- 5 min Chmielenie (gotowanie 90 min) - 10 g Iunga 60 min - 10 g Iunga 55 min - 10 g Iunga 50 min - 15 g marynka + 15 g lubelski 20 min - 15g marynka + 30 g lubelski 5 min Fermentacja - 2 tygodnie burzliwa w temp. 10°C - 3 tygodnie cicha w temp. jak najbliżej 0°C Zastanawiam się nad tym czy konieczne jest zlewanie na cichą czy wystarczy po 2 tygodniu zredukować temperaturę, i czy do nagazowania po takim czasie w takiej temperaturze wystarczy refermentacia czy trzeba dodawać dodatkowo drożdże. Jeśli konieczny będzie dodatek drożdży to jak i w jakich ilościach się to robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Wg. mnie zrezygnuj ze słodu monachijskiego. Chmiele z 55 min i 50 min daj wszystkie na 60 min. Nie zakładaj 2 tyg fermentacji. Jeśli nie zamierzasz wykorzystywać gęstwy to nie przelewaj na cichą. Pod koniec fermentacji podnieś temperaturę np. do 14°C. Jeśli się potem zdecydujesz na przelanie do innego pojemnika i trzymanie w okolicach 0°C to pamiętaj, żeby dopasować jego pojemność do ilości przelanego piwa tak aby zostawić jak najmniej wolnej przestrzeni. Po 3 tyg w 0°C piwo powinno się nagazować bez dodawania dodatkowych drożdży. Ps. Trudne piwo wybrałeś na początek chyba że to Pils pierwszy a nie piwo Edytowane 25 Maja 2020 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Mrozek Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Dziękuje za rady. Jeszcze mam pytanie odnośnie tego nagazowania bo nie zrozumiałem do końca. Czy mam rozumieć, że piwo nagazuje się w temp 0°C w fermentatorze czy po trzech tygodniach po refermentacji w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 15 minut temu, Szymon Mrozek napisał: Czy mam rozumieć, że piwo nagazuje się w temp 0°C w fermentatorze czy po trzech tygodniach po refermentacji w butelkach? Jeśli przetrzymasz w 0°C przez 3 tygodnie to po zabutelkowaniu z surowcem do refermentacji potrzymaj piwo w 12-15°C powiedzmy przez 4 tygodnie a potem jak masz możliwość to daj do niższej temperatury.. Poczytaj jeszcze tu: Czeski Pilzner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 W fermentorze się nie nagazuje bo wyprodukowany przez drożdże co2 ucieknie. Musisz piwo zamknąć np w butelce z dodatkiem cukru w jakiejś postaci. Drożdże przefermentują ten cukier, wyprodukują co2 który się rozpuści w piwie. Ponadto drożdże nie pracują w temp. 0C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Pamiętaj, że do lagera potrzebujesz więcej drożdży - suchych przynajmniej 2 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się