Skocz do zawartości

brewkit - cukier - fermentacja


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim znowu :) Minął tydzień, z 10blg zrobiło się 5 blg. Piwo bardzo klarowne, a temp otoczenia ( 19 ) i w fermentatorze ( 21 ) dalej taka sama mimo cieplejszych dni :) Jednak Zastanawia mnie fakt czemu od samego początku przez rurkę fermentacyjną nie bulgotała za bardzo ? blg zjedzone więc mam nadzieje, fermentacja jest. 

Na górze trochę pianki opadniętej już 

Edytowane przez adrian339
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, adrian339 napisał:

 Jednak Zastanawia mnie fakt czemu od samego początku przez rurkę fermentacyjną nie bulgotała za bardzo ? blg zjedzone więc mam nadzieje, fermentacja jest. 

Na górze trochę pianki opadniętej już 

Być może była gdzieś mała nieszczelność i część gazów wydobywała się inną drogą, niż rurka. Pamiętaj, że bulganie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Spadające BLG już jak najbardziej, więc będzie dobrze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, tortoise napisał:

Być może była gdzieś mała nieszczelność i część gazów wydobywała się inną drogą, niż rurka. Pamiętaj, że bulganie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Spadające BLG już jak najbardziej, więc będzie dobrze :)

Właśnie zapomniałem dopisać, że czytałem o tym, ze rurka może kłamać :) W próbówce dosypałem cukru i widać, że fermentuje. Przez chwilę już myślałem, że nic z tego nie będzie bo temp piwa 21 stopni ( otoczenia 19 ) Mam nadzieje tylko, że smaku to bardzo nie zgorszy. A następna warka będzie na boxie z lodem tydzień i po tygodniu już normalnie w temp otoczenia 19 stopni i myślę, że to by było ok :D
 

Edytowane przez adrian339
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, adrian339 napisał:

Właśnie zapomniałem dopisać, że czytałem o tym, ze rurka może kłamać :) W próbówce dosypałem cukru i widać, że fermentuje. Przez chwilę już myślałem, że nic z tego nie będzie bo temp piwa 21 stopni ( otoczenia 19 ) Mam nadzieje tylko, że smaku to bardzo nie zgorszy. A następna warka będzie na boxie z lodem tydzień i po tygodniu już normalnie w temp otoczenia 19 stopni i myślę, że to by było ok :D

Swoje pierwsze piwa robiłem w 23-24 stopniach otoczenia i wypiłem ze smakiem, swoje to zawsze swoje :)

 

Potrzymaj w boxie przez tydzień w 16-17 C, później niech powoli ogrzeje się do 19 C. Na samym końcu możesz nawet na chwilę podnieść do 21 C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po weekendzie robię rozlew :D Mam teraz dylemat co do cukru. Stwierdziłem już, że będę wsypywał do butelki żeby nie rozmieszać gęstwy ( mam jeden fermentator i nie mam jak zlać ).

Czytałem, że 4g na butelkę ale widzę, ze ludzie wsypują nawet 1.8g. 

Ile byście wsypali cukru ?

 

Informacje: :D
 Piwo miało początkowo 10blg, zeszło do 4blg, ale myślę, ze do poniedziałku będzie 3blg ( będzie to 2 tygodnie )

Brewkit to IPA India Pale Ale Coopers  + Glukoza zamiast cukru 

Drożdże to S-04

 

Boję się trochę, że dam 4g cukru i będą granaty albo za bardzo gazowane ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, adrian339 napisał:

Po weekendzie robię rozlew :D Mam teraz dylemat co do cukru. Stwierdziłem już, że będę wsypywał do butelki żeby nie rozmieszać gęstwy ( mam jeden fermentator i nie mam jak zlać ).

Czytałem, że 4g na butelkę ale widzę, ze ludzie wsypują nawet 1.8g. 

Ile byście wsypali cukru ?

 

Informacje: :D
 Piwo miało początkowo 10blg, zeszło do 4blg, ale myślę, ze do poniedziałku będzie 3blg ( będzie to 2 tygodnie )

Brewkit to IPA India Pale Ale Coopers  + Glukoza zamiast cukru 

Drożdże to S-04

 

Boję się trochę, że dam 4g cukru i będą granaty albo za bardzo gazowane ?

 

 

Jeśli dalej spada blg, to lepiej się wstrzymać z butelkowaniem. A w kwestii cukru tak, jak zasada napisał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Piwko już zabutelkowane, trochę się dziwiłem bo jak nalewałem do butelek to już robiła się dość duża piana a jeszcze nie jest nagazowane ?

Rurka grawitacyjna niestety była za gruba i musiałem lać prosto z kraniku po ściance butelki. Mam nadzieje, że za bardzo nie napowietrzyłem. 

I mam też nadzieje, że nie będzie granatów. Wszystko starałem się robić sterylnie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, adrian339 napisał:

Rurka grawitacyjna niestety była za gruba i musiałem lać prosto z kraniku po ściance butelki.

Ale jak to, nie wchodziła w butelkę? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady :) Następnym razem tak zrobię. Ostatnie zlane piwo przelałem do kufla bo już się zmieszało z gęstwą troche. Poczekałem 2 dni żeby gęstwa opadła i tak to wygląda ( zdj). Następne piwo przy rozlewie przeleje do drugiego fermentatora tak aby została sama gęstwa i dopiero wtedy będę butelkować.  Troszkę to piwo mętne w porównaniu do tego co pobierałem do probówki, ale może jeszcze trochę gęstwy opadnie i będzie ok. 

15934444506561474206096127748983.jpg

Edytowane przez adrian339
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze jeden brewki COOPERS Northwest Pale Ale BROWIN :D Chciałbym go w tym tygodniu zrobić ale jest nieco inny. Jest w nim 1.3kg i robi się z niego tyko 8.5l piwa.

 

Pytanie pierwsze: Na allegro w instrukcji nie napisali o dodawaniu cukru. Ile muszę dodać do tego ekstraktu słodowego ? 

 

Drugie pytanie: mam do tego tez drożdże brewers yeast. Na allegro pisali żeby temp ustabilizować do 24 - 26 stopni. Nie wydaje mi się żeby to było okej, więc wolę tutaj zapytać :) Mam teraz Boxa więc mogę w miarę dobrze dopilnować temp na początku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Nie musisz.

2. Schłódź do 16-17°C, utrzymuj niewiele więcej. przez tydzień, potem niech pójdzie w górę.

Taka instrukcja: https://browin.pl/sklep/produkt/407473/brewkit-coopers-northwest-pale-ale

Chmiel drzewny!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, adrian339 napisał:

W brewkicie jest już cukier? 

Nie ma cukru, skąd pomysł że jest/ musi być/ musisz dodawać go w ogóle?

Jest ekstrakt wystarczający na 8,5 litra piwa o BLG rzędu 10.

Możesz jeśli chcesz, dodać ekstraktu (strzelam jakieś 300 g) żeby podnieść gęstość.

Mam wrażenie, że trzaskasz od miesiąca posty a nie przeczytałeś tych zalinkowanych jako pierwsza odpowiedź treści, albo przeczytałeś i zapomniałeś.

 

Powodzenia w warzeniu, to frajda jest!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, zasada napisał:

Nie ma cukru, skąd pomysł że jest/ musi być/ musisz dodawać go w ogóle?

Jest ekstrakt wystarczający na 8,5 litra piwa o BLG rzędu 10.

Możesz jeśli chcesz, dodać ekstraktu (strzelam jakieś 300 g) żeby podnieść gęstość.

Mam wrażenie, że trzaskasz od miesiąca posty a nie przeczytałeś tych zalinkowanych jako pierwsza odpowiedź treści, albo przeczytałeś i zapomniałeś.

 

Powodzenia w warzeniu, to frajda jest!

 

 

Coś czytałem i nie tylko tam :) Tylko nie rozumiem dlaczego nie muszę dawać do tego brewkitu ekstraktu słodowego a do wcześniejszego piwa musiałem i to cały kilogram. Drożdże muszą coś jeść chyba :D  Chodzi o to, że jeśli ekstrakt ma bez cukru BLG 10 to nie trzeba dosładzać ? W sumie brzmi o logicznie. Dzięki, zabawa jest super, ciągle staram się ogarniać temat i coś wychodzi :D Ale dużo jeszcze nie wiem ;/

 

Edytowane przez adrian339
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, adrian339 napisał:

Tylko nie rozumiem dlaczego nie muszę dawać do tego brewkitu ekstraktu słodowego a do wcześniejszego piwa musiałem i to cały kilogram.

Bo wcześniejszy był planowany na 20?25 litrów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest zestaw na 8-9 litrów. Na taką objętość jest dostosowana goryczka / chmielenie w tym brewkicie. Poprzedni miałeś zapewne na ok. 20l jak to zauważył już kolega zasada a wtedy, rzeczywiście, trzeba uzupełnić cukry / gęstość (najlepiej jasnym ekstraktem słodowym). Pobaw się w samodzielne chmielenie. 

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otworzyłem jedno piwko na próbę, bo minęło 12 dni od zabutelkowania. Przed zabutelkowaniem nasypałem tyle cukru ile trzeba było :)

Piwo jest trochę tylko trochę nagazowane  ( za mało ), pianka jest szczątkowa jak jak się przelewa do kufla a później znika całkiem.?

Piwo leży w temp otoczenia 19 stopni w ciemności. Może powinienem przenieść je do mieszkania, żeby stało w temp pokojowej ( podobno w cieple szybciej się gazuje ) 

W smaku super ale boję się trochę o ten gaz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, adrian339 napisał:

Otworzyłem jedno piwko na próbę, bo minęło 12 dni od zabutelkowania. Przed zabutelkowaniem nasypałem tyle cukru ile trzeba było :)

Piwo jest trochę tylko trochę nagazowane  ( za mało ), pianka jest szczątkowa jak jak się przelewa do kufla a później znika całkiem.?

Piwo leży w temp otoczenia 19 stopni w ciemności. Może powinienem przenieść je do mieszkania, żeby stało w temp pokojowej ( podobno w cieple szybciej się gazuje ) 

W smaku super ale boję się trochę o ten gaz

 

A schłodziłeś porządnie przed otwarciem? Jeśli dodałeś odpowiednią dawkę cukru, to nie martwiłbym się, tylko dał mu jeszcze trochę czasu. W wyższej temperaturze nagazuje się szybciej, ale różnica między 19°, a temperaturą pokojową (czyli pewnie 23-24° obecnie) będzie niewielka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, punix napisał:

 

A schłodziłeś porządnie przed otwarciem? Jeśli dodałeś odpowiednią dawkę cukru, to nie martwiłbym się, tylko dał mu jeszcze trochę czasu. W wyższej temperaturze nagazuje się szybciej, ale różnica między 19°, a temperaturą pokojową (czyli pewnie 23-24° obecnie) będzie niewielka.

Nie chłodziłem w ogóle. Dałem ok 3g cukru na butelkę. Czytałem, że 2 tygodnie i ma być nagazowane a minęło już 12 dni i jest lekko nagazowane ?

 

Mam miarkę do cukru z 3 komorami, kolejno 0.33l, 0.5l i 0,75l Z tego co się dowiedziałem to w tej 0.5l jest 4g więc sypałem całą 0.33l i jeszcze trochę, żeby było mniej mięcej 3g

 

Edytowane przez adrian339
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.