adrian339 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć wszystkim znowu Minął tydzień, z 10blg zrobiło się 5 blg. Piwo bardzo klarowne, a temp otoczenia ( 19 ) i w fermentatorze ( 21 ) dalej taka sama mimo cieplejszych dni Jednak Zastanawia mnie fakt czemu od samego początku przez rurkę fermentacyjną nie bulgotała za bardzo ? blg zjedzone więc mam nadzieje, fermentacja jest. Na górze trochę pianki opadniętej już Edytowane 15 Czerwca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 5 godzin temu, adrian339 napisał: Jednak Zastanawia mnie fakt czemu od samego początku przez rurkę fermentacyjną nie bulgotała za bardzo ? blg zjedzone więc mam nadzieje, fermentacja jest. Na górze trochę pianki opadniętej już Być może była gdzieś mała nieszczelność i część gazów wydobywała się inną drogą, niż rurka. Pamiętaj, że bulganie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Spadające BLG już jak najbardziej, więc będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, tortoise napisał: Być może była gdzieś mała nieszczelność i część gazów wydobywała się inną drogą, niż rurka. Pamiętaj, że bulganie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Spadające BLG już jak najbardziej, więc będzie dobrze Właśnie zapomniałem dopisać, że czytałem o tym, ze rurka może kłamać W próbówce dosypałem cukru i widać, że fermentuje. Przez chwilę już myślałem, że nic z tego nie będzie bo temp piwa 21 stopni ( otoczenia 19 ) Mam nadzieje tylko, że smaku to bardzo nie zgorszy. A następna warka będzie na boxie z lodem tydzień i po tygodniu już normalnie w temp otoczenia 19 stopni i myślę, że to by było ok Edytowane 15 Czerwca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 12 godzin temu, adrian339 napisał: Właśnie zapomniałem dopisać, że czytałem o tym, ze rurka może kłamać W próbówce dosypałem cukru i widać, że fermentuje. Przez chwilę już myślałem, że nic z tego nie będzie bo temp piwa 21 stopni ( otoczenia 19 ) Mam nadzieje tylko, że smaku to bardzo nie zgorszy. A następna warka będzie na boxie z lodem tydzień i po tygodniu już normalnie w temp otoczenia 19 stopni i myślę, że to by było ok Swoje pierwsze piwa robiłem w 23-24 stopniach otoczenia i wypiłem ze smakiem, swoje to zawsze swoje Potrzymaj w boxie przez tydzień w 16-17 C, później niech powoli ogrzeje się do 19 C. Na samym końcu możesz nawet na chwilę podnieść do 21 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Po weekendzie robię rozlew Mam teraz dylemat co do cukru. Stwierdziłem już, że będę wsypywał do butelki żeby nie rozmieszać gęstwy ( mam jeden fermentator i nie mam jak zlać ). Czytałem, że 4g na butelkę ale widzę, ze ludzie wsypują nawet 1.8g. Ile byście wsypali cukru ? Informacje: Piwo miało początkowo 10blg, zeszło do 4blg, ale myślę, ze do poniedziałku będzie 3blg ( będzie to 2 tygodnie ) Brewkit to IPA India Pale Ale Coopers + Glukoza zamiast cukru Drożdże to S-04 Boję się trochę, że dam 4g cukru i będą granaty albo za bardzo gazowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 8 minut temu, adrian339 napisał: Ile byście wsypali cukru ? Tyle ile wyszłoby z wyliczenia. http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 15 minut temu, adrian339 napisał: Po weekendzie robię rozlew Mam teraz dylemat co do cukru. Stwierdziłem już, że będę wsypywał do butelki żeby nie rozmieszać gęstwy ( mam jeden fermentator i nie mam jak zlać ). Czytałem, że 4g na butelkę ale widzę, ze ludzie wsypują nawet 1.8g. Ile byście wsypali cukru ? Informacje: Piwo miało początkowo 10blg, zeszło do 4blg, ale myślę, ze do poniedziałku będzie 3blg ( będzie to 2 tygodnie ) Brewkit to IPA India Pale Ale Coopers + Glukoza zamiast cukru Drożdże to S-04 Boję się trochę, że dam 4g cukru i będą granaty albo za bardzo gazowane ? Jeśli dalej spada blg, to lepiej się wstrzymać z butelkowaniem. A w kwestii cukru tak, jak zasada napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 27 minut temu, zasada napisał: Tyle ile wyszłoby z wyliczenia. http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru Dzięki wielkie 2.8g mi wyszło na butelkę. Trochę by mogła być lipa gdybym wsypał 4 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Piwko już zabutelkowane, trochę się dziwiłem bo jak nalewałem do butelek to już robiła się dość duża piana a jeszcze nie jest nagazowane ? Rurka grawitacyjna niestety była za gruba i musiałem lać prosto z kraniku po ściance butelki. Mam nadzieje, że za bardzo nie napowietrzyłem. I mam też nadzieje, że nie będzie granatów. Wszystko starałem się robić sterylnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 2 godziny temu, adrian339 napisał: Rurka grawitacyjna niestety była za gruba i musiałem lać prosto z kraniku po ściance butelki. Ale jak to, nie wchodziła w butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 17 godzin temu, Jancewicz napisał: Ale jak to, nie wchodziła w butelkę? Była trochę szerszą od kronika i spadała z niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 W dniu 27.06.2020 o 17:58, adrian339 napisał: Była trochę szerszą od kronika i spadała z niego Utnij kawałek wężyka, żeby wykorzystać go jako przejściówkę między kranikiem a zaworkiem grawitacyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 12 minut temu, primordial napisał: Utnij kawałek wężyka, żeby wykorzystać go jako przejściówkę między kranikiem a zaworkiem grawitacyjnym. Mi zdarzyło się skleić taśmą montażową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki za rady Następnym razem tak zrobię. Ostatnie zlane piwo przelałem do kufla bo już się zmieszało z gęstwą troche. Poczekałem 2 dni żeby gęstwa opadła i tak to wygląda ( zdj). Następne piwo przy rozlewie przeleje do drugiego fermentatora tak aby została sama gęstwa i dopiero wtedy będę butelkować. Troszkę to piwo mętne w porównaniu do tego co pobierałem do probówki, ale może jeszcze trochę gęstwy opadnie i będzie ok. Edytowane 29 Czerwca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Mam jeszcze jeden brewki COOPERS Northwest Pale Ale BROWIN Chciałbym go w tym tygodniu zrobić ale jest nieco inny. Jest w nim 1.3kg i robi się z niego tyko 8.5l piwa. Pytanie pierwsze: Na allegro w instrukcji nie napisali o dodawaniu cukru. Ile muszę dodać do tego ekstraktu słodowego ? Drugie pytanie: mam do tego tez drożdże brewers yeast. Na allegro pisali żeby temp ustabilizować do 24 - 26 stopni. Nie wydaje mi się żeby to było okej, więc wolę tutaj zapytać Mam teraz Boxa więc mogę w miarę dobrze dopilnować temp na początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 1. Nie musisz. 2. Schłódź do 16-17°C, utrzymuj niewiele więcej. przez tydzień, potem niech pójdzie w górę. Taka instrukcja: https://browin.pl/sklep/produkt/407473/brewkit-coopers-northwest-pale-ale Chmiel drzewny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 W dniu 1.07.2020 o 15:28, zasada napisał: 1. Nie musisz. W brewkicie jest już cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 1 minutę temu, adrian339 napisał: W brewkicie jest już cukier? Nie ma cukru, skąd pomysł że jest/ musi być/ musisz dodawać go w ogóle? Jest ekstrakt wystarczający na 8,5 litra piwa o BLG rzędu 10. Możesz jeśli chcesz, dodać ekstraktu (strzelam jakieś 300 g) żeby podnieść gęstość. Mam wrażenie, że trzaskasz od miesiąca posty a nie przeczytałeś tych zalinkowanych jako pierwsza odpowiedź treści, albo przeczytałeś i zapomniałeś. Powodzenia w warzeniu, to frajda jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, zasada napisał: Nie ma cukru, skąd pomysł że jest/ musi być/ musisz dodawać go w ogóle? Jest ekstrakt wystarczający na 8,5 litra piwa o BLG rzędu 10. Możesz jeśli chcesz, dodać ekstraktu (strzelam jakieś 300 g) żeby podnieść gęstość. Mam wrażenie, że trzaskasz od miesiąca posty a nie przeczytałeś tych zalinkowanych jako pierwsza odpowiedź treści, albo przeczytałeś i zapomniałeś. Powodzenia w warzeniu, to frajda jest! Coś czytałem i nie tylko tam Tylko nie rozumiem dlaczego nie muszę dawać do tego brewkitu ekstraktu słodowego a do wcześniejszego piwa musiałem i to cały kilogram. Drożdże muszą coś jeść chyba Chodzi o to, że jeśli ekstrakt ma bez cukru BLG 10 to nie trzeba dosładzać ? W sumie brzmi o logicznie. Dzięki, zabawa jest super, ciągle staram się ogarniać temat i coś wychodzi Ale dużo jeszcze nie wiem ;/ Edytowane 3 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 26 minut temu, adrian339 napisał: Tylko nie rozumiem dlaczego nie muszę dawać do tego brewkitu ekstraktu słodowego a do wcześniejszego piwa musiałem i to cały kilogram. Bo wcześniejszy był planowany na 20?25 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) To jest zestaw na 8-9 litrów. Na taką objętość jest dostosowana goryczka / chmielenie w tym brewkicie. Poprzedni miałeś zapewne na ok. 20l jak to zauważył już kolega zasada a wtedy, rzeczywiście, trzeba uzupełnić cukry / gęstość (najlepiej jasnym ekstraktem słodowym). Pobaw się w samodzielne chmielenie. Edytowane 4 Lipca 2020 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Otworzyłem jedno piwko na próbę, bo minęło 12 dni od zabutelkowania. Przed zabutelkowaniem nasypałem tyle cukru ile trzeba było Piwo jest trochę tylko trochę nagazowane ( za mało ), pianka jest szczątkowa jak jak się przelewa do kufla a później znika całkiem.? Piwo leży w temp otoczenia 19 stopni w ciemności. Może powinienem przenieść je do mieszkania, żeby stało w temp pokojowej ( podobno w cieple szybciej się gazuje ) W smaku super ale boję się trochę o ten gaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 W dniu 4.07.2020 o 15:30, Jancewicz napisał: Pobaw się w samodzielne chmielenie. Właśnie czytam o chmieleniu i planuję trzecie piwko chmielić już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 10 minut temu, adrian339 napisał: Otworzyłem jedno piwko na próbę, bo minęło 12 dni od zabutelkowania. Przed zabutelkowaniem nasypałem tyle cukru ile trzeba było Piwo jest trochę tylko trochę nagazowane ( za mało ), pianka jest szczątkowa jak jak się przelewa do kufla a później znika całkiem.? Piwo leży w temp otoczenia 19 stopni w ciemności. Może powinienem przenieść je do mieszkania, żeby stało w temp pokojowej ( podobno w cieple szybciej się gazuje ) W smaku super ale boję się trochę o ten gaz A schłodziłeś porządnie przed otwarciem? Jeśli dodałeś odpowiednią dawkę cukru, to nie martwiłbym się, tylko dał mu jeszcze trochę czasu. W wyższej temperaturze nagazuje się szybciej, ale różnica między 19°, a temperaturą pokojową (czyli pewnie 23-24° obecnie) będzie niewielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 (edytowane) 14 minut temu, punix napisał: A schłodziłeś porządnie przed otwarciem? Jeśli dodałeś odpowiednią dawkę cukru, to nie martwiłbym się, tylko dał mu jeszcze trochę czasu. W wyższej temperaturze nagazuje się szybciej, ale różnica między 19°, a temperaturą pokojową (czyli pewnie 23-24° obecnie) będzie niewielka. Nie chłodziłem w ogóle. Dałem ok 3g cukru na butelkę. Czytałem, że 2 tygodnie i ma być nagazowane a minęło już 12 dni i jest lekko nagazowane ? Mam miarkę do cukru z 3 komorami, kolejno 0.33l, 0.5l i 0,75l Z tego co się dowiedziałem to w tej 0.5l jest 4g więc sypałem całą 0.33l i jeszcze trochę, żeby było mniej mięcej 3g Edytowane 8 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się