Szymek12 Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Cześć wszystkim Po dzisiejszej nieudanej przygodzie z warzeniem piwa. Mam pare pytan. 1. Warzyłem z zestawu https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html 2. Mój problem wyglada następująco użyłem 12 litrów wody a samej brzeczku wyszło mi 5 litrów i nie mam pojęcia co się stało 3. Opisze krok po kroku jak robiłem piwko: a) Gotowałam najpierw przez godzinę odpowiednio w temperaturze 45, 65 i 72 stopni b) Sprawdziłem jodem i wyszło ciemne zabarwienie c) Odfiltrowalem brzeczke d) Ostudzilem brzeczke i zmierzylem BLG. Wyszło 16 nie wiem czy dobrze e ) Zacząłem gotować brzeczke z chmielem f) Odfiltrowalem g) Wystudziłem brzeczke i czekam Moje główne zmartwienie: Dlaczego wyszło tylko 5 litrów brzeczki przed fernentacja Podrawiam Edytowane 29 Maja 2020 przez Szymek12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 ad. a) to nie jest gotowanie, tylko zacieranie. ad. b) a powinno być jasne. ad. d) po co chłodzić brzeczkę przed gotowaniem? ? A gdzie się podziało wysładzanie? Instrukcji do warzenia nie było? sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Jakie BLG ma to piwko? I pSZeniczne kolego:) to będzie 5l 18blg jak nic Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek12 Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Sorki racja zapomniałem o wysladzaniu zrobiłem to 3 razy i wydawało mi się ze jest dobrze a odnośnie schladzania to schlodzilem piwo do 20 stopni żeby zbadać jego BLG tak było w instrukcji. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i liczę na ich jak największą ilość ponieważ to był mój pierwszy raz. Pozdrawiam Piwko ma 17 BLG właśnie a powinno 12 z tego co wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) A ile litrów brzeczki miałeś po wysładzaniu? Stawiam że powinieneś mieć miedzy 23-25L przed gotowaniem, a nie ma opcji żeby z tego zostało 5L po gotowaniu Edytowane 29 Maja 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek12 Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 W okolicach 15 litrów było. I Przepraszam za błędy w nazwie tematu ale nie mam pojęcia jak go edytować już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Szymek12 napisał: W okolicach 15 litrów było. I Przepraszam za błędy w nazwie tematu ale nie mam pojęcia jak go edytować już NIe ma szans wygotować w godzinę z 15l aż 10l. Chyba że miałeś tyle strat to mimo wszystko. 1kg słodu mniej więcej chłonie 1l wody. Przy 4kg słodu powinieneś użyć około 12-14l wody do zacierania oraz zapewne 14-16l wody do wysładzania. Po wygotowaniu, stratach oraz stratach w słodzie powinieneś mieć mniej więcej 20l. A mam nadzieję, że nie chłodziłeś całej brzeczki by sprawdzić BLG, tylko pobrałeś próbkę i ją schłodziłes. Póki nie napiszesz ile litrów dokładnie wody użyłeś do wysładzania i w każdym etapie to cięzko Ci pomóc. Mi to wygląda jakbyś w ogóle nie wysładzał, zacierał, odebrał 8l brzeczki przedniej i zagtował to i otrzymał 5l Po wysładzaniu pownieneś mieć z 25l brzeczki 9-10 BLG Edytowane 30 Maja 2020 przez Suchejroo Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek12 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Cześć Dzięki za pomoc. Wszystko się chyba wyjaśniło. Na samym początku uzylem 12 litrow wody do gotowania a do wysladzania uzylem 4 litrow to chyba dużo za mało jak czytam przez to wyszlo tak mało brzeczki. Nie przeczytalem wczesniej nic na forum a w dolaczonej instrukcji nie bylo ile trze a uzyyc wody do wysladzania i dlatego to tak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek12 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Mam 2 pytania: a) Czy to coś co zrobiłem będzie zdatne do wypicia ? b) Czyli do wysladzania trzeba użyć gdzieś z 14 litrów wody ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Kolego gotowanie to coś innego jak zacieranie. Te przerwy temperaturowe o których pisałeś to zacieranie, nie gotowanie:) zapraszam do lektury wiki.piwo.org. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Teraz, Szymek12 napisał: Mam 2 pytania: a) Czy to coś co zrobiłem będzie zdatne do wypicia ? b) Czyli do wysladzania trzeba użyć gdzieś z 14 litrów wody ? Pozdrawiam a) tak, piwo będzie mocniejsze po prostu, może mieć nawet 8% alkoholu b) tak, to zależy, nauczysz się z czasem - używaj kalkulatorów piwowarskich c) używaj edycji postów zamaist pisać jeden pod drugim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Ad 1. Jak wyszła próba jodowa pozytywnie to mozesz mieć problem. Napisz dokładnie jak zacierales.Ad 2. Wysladza się do momentu, gdy to co odbierasz ma 2Blg, jak będziesz wysladzal za długo, można wypłukać z zacieru garbniki i inne związki niekorzystnie wpływające na gotowe piwo.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 46 minut temu, Szymek12 napisał: Mam 2 pytania: a) Czy to coś co zrobiłem będzie zdatne do wypicia ? b) Czyli do wysladzania trzeba użyć gdzieś z 14 litrów wody ? Pozdrawiam Instrukcji do zestawu nie dali? Tam na pewno jest napisane ile trzeba wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Zapraszam do lektury https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu W linku znajdziesz wszystko co powinieneś wiedzieć na początku swojej piwowarskiej drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek12 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 2 godziny temu, Robert87 napisał: Ad 1. Jak wyszła próba jodowa pozytywnie to mozesz mieć problem. Napisz dokładnie jak zacierales. Ad 2. Wysladza się do momentu, gdy to co odbierasz ma 2Blg, jak będziesz wysladzal za długo, można wypłukać z zacieru garbniki i inne związki niekorzystnie wpływające na gotowe piwo. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Zacieranie wyglądało nastepujaco: A) Zagotowałem wode do 45 stopni wsypałem pszenicę i gotowałem 10 minut B) Zwiekszylem temperature wody do 65 stopni i gotowalem tak 30 minut C) Później do 72 stopni gotowałem 40 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Kazde słowo "gotowałem" zamień na "zacieralem" - niech wejdzie Ci w nawyk W którym momencie zrobiłeś próbę jodowa?Kiedy dodałeś resztę słodów? Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Podstaw Twój proces do tego wzoru: Zagrzałem x litrow wody do x stopni i dodałem x słódu pszenicznego.Podniosłem temperaturę do x stopni i dodalem słody x w ilości x.Zacieralem całość w x temperaturze przez x czasu.Podniosłem temperaturę do x stopni i zacieralem całość przez x czasu.Zrobiłem próbę jodowa z wynikiem x (ciemny lub jasny wynik)Przeniosłem zacier do kadzi filtracyjnej (lub nie przeniosłem) i przeprowadziłem filtrację i wysladzanie woda o temperaturze x stopni w ilości x litrow.Zagotowałem brzeczkę w ilości x litrow i gotowałem x minut dodając chmiele w ilości x w minucie gotowania x.Schlodzilem x litrow brzeczki do temperatury x i zadałem x drozdzy Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek12 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Zagrzałem 12 litrow wody do 45 stopni i dodałem 4 kg słódu pszenicznego czyli cały który byk w zestawie. Podniosłem temperaturę do 65 stopni i gotowałam według wskazań Zacieralem całość w temperaturze 72 stopni przez 45 minut Podniosłem temperaturę do 78 stopni i zacieralem całość przez 10 minut. Zrobiłem próbę jodowa z wynikiem ciemnym Przeniosłem zacier do kadzi filtracyjnej i przeprowadziłem filtrację i wysladzanie woda o temperaturze 80 stopni w ilości 3 litrow. Zagotowałem brzeczkę w ilości 9 litrow i gotowałem 60 minut dodając chmiele w ilości 20 gram na poczatku gotowania Schlodzilem 5 litrow brzeczki do temperatury 20 stopni i zadałem saszetke drozdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 18 minut temu, Szymek12 napisał: Przeniosłem zacier do kadzi filtracyjnej i przeprowadziłem filtrację i wysladzanie woda o temperaturze 80 stopni w ilości 3 litrow. Tutaj masz odpowiedź. Wysładzałeś zbyt małą ilością wody i dlatego dostałeś dużo mniej gotowej brzeczki, niż planowo, ale za to ze znacznie wyższym BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Godzinę temu, Szymek12 napisał: Zagrzałem 12 litrow wody do 45 stopni i dodałem 4 kg słódu pszenicznego czyli cały który byk w zestawie. Podniosłem temperaturę do 65 stopni i gotowałam według wskazań Zacieralem całość w temperaturze 72 stopni przez 45 minut Podniosłem temperaturę do 78 stopni i zacieralem całość przez 10 minut. Zrobiłem próbę jodowa z wynikiem ciemnym Przeniosłem zacier do kadzi filtracyjnej i przeprowadziłem filtrację i wysladzanie woda o temperaturze 80 stopni w ilości 3 litrow. Zagotowałem brzeczkę w ilości 9 litrow i gotowałem 60 minut dodając chmiele w ilości 20 gram na poczatku gotowania Schlodzilem 5 litrow brzeczki do temperatury 20 stopni i zadałem saszetke drozdzy Dodatkowo probe jodową się robi do momentu aż nie będzie się zabarwiało na ciemny kolor. To kolejny błąd. Oznacza że masz dalej skrobię w brzeczce. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Próbę jodową to się przede wszystkim robi przed a nie po wygrzewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 4 godziny temu, Szymek12 napisał: Zagrzałem 12 litrow wody do 45 stopni i dodałem 4 kg słódu pszenicznego czyli cały który byk w zestawie. Podniosłem temperaturę do 65 stopni i gotowałam według wskazań Zacieralem całość w temperaturze 72 stopni przez 45 minut Podniosłem temperaturę do 78 stopni i zacieralem całość przez 10 minut. Zrobiłem próbę jodowa z wynikiem ciemnym Przeniosłem zacier do kadzi filtracyjnej i przeprowadziłem filtrację i wysladzanie woda o temperaturze 80 stopni w ilości 3 litrow. Zagotowałem brzeczkę w ilości 9 litrow i gotowałem 60 minut dodając chmiele w ilości 20 gram na poczatku gotowania Schlodzilem 5 litrow brzeczki do temperatury 20 stopni i zadałem saszetke drozdzy Bardzo chaotycznie piszesz, nie rozumiem o co chodzi Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Zagrzałes całość do 65 stopni i doprowadziłeś do wrzenia?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Siedem osób mu pisze o złym używaniu słowa „gotowałem” a on dalej swoje. Przeczytaj na wikipedii definicję gotowania/wrzenia. Słód który wrzuciłeś na pewno nie był w 100% pszeniczny (prawdopodobnie pół na pół pszeniczny i pilzneński). Jeszcze kilka pytań: do ilu schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? W jaką temperaturę wstawiłeś to? Uwadniałeś wcześniej drożdże? Jeśli tak to jak długo? dirk gently i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 W dniu 30.05.2020 o 15:35, Szymek12 napisał: Podniosłem temperaturę do 65 stopni i gotowałam według wskazań Ja pierdzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 W dniu 30.05.2020 o 15:56, tortoise napisał: Tutaj masz odpowiedź. Wysładzałeś zbyt małą ilością wody i dlatego dostałeś dużo mniej gotowej brzeczki, niż planowo, ale za to ze znacznie wyższym BLG. Z tym "znacznie" to bym był ostrożny. Większość cukrów fermentowalnych (o ile w ogóle były tam cukry fermentowalne, wziąwszy pod uwagę wynik próby jodowej) pewnie zostało w zacierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się