Kamil_KGBREW Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) #23 - Czeska dolina - Czeski lager Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 08.01.2021 Data rozlewu: 29.01.2021 Skład: 2,3kg pilzneński 0,3kg wiedenski 0,2kg carapils 0,1kg karmelowy 35g Saaz Drożdże: Gęstwa po #18 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: 50' - 15g Saaz 40' - 10g Saaz whirpool - 10g Saaz Warka: Objętość: 12 litra BLG początkowe (BRIX): 13 BLG końcowe (BRIX): 6.2 IBU: 2/5 Alk: 5.68 % Odfermentowanie: 85.72% Przebieg warzenia: [08.01.2021] Zacieranie: 52 C - 10 minut 64 C - 30 minut 72 C - 30 minut 78 C - mash out [19.01.2021] Temperatura 1 stopień. Bez przerwy diacetylowej. [21.01.2021] BRIX 6.2 [29.01.2021] rozlew. Degustacja: [06.01.2021] Piwko już nagazowane. W smaku petarda. [04.03.2021] Piwo trzyma poziom, piękna gęsta piana. Smak czysty. Piwo warte powtórzenia. Edytowane 4 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) #24 - Klasyk - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 28.01.2021 Data rozlewu: 04.02.2021 Skład: 1,3kg pilzneński 1,3kg pszeniczny 0,15kg Carawheat 30g Marynka 2020 Drożdże: Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: 30' - 15g Marynka 0' - 10g Marynka Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 11 BRIX końcowe: 5.7 IBU: 2/5 Alk: 4,36% Odfermentowanie: 78.38% Przebieg warzenia: [28.01.2021] Zacieranie: 49 C - 20 minut 69 C - 60 minut 78 C - mash out [29.01.2021] Temperatura brzeczki 19 stopni. Zadałem drożdże proso z fiolki i napowietrzyłem. [30.01.2021] Temperatura 19.5 stopnia. [31.01.2021] Temperatura 21 stopnia. BRIX 6.1 - bardzo szybkie te drożdże. [04.02.2021] BRIX 5.7 nie spada. rozlew. Degustacja: [06.01.2021] Piwko już dobrze nagazowane. Jeszcze lekka siarka pozostała ale smak idealny choć ciut za duża goryczka. [022.02.2021] Pyszna pszenica. Edytowane 4 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) #25 - Podwójnie dobre - Marcowe 2.0 Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 01.02.2021 Data rozlewu: 11.02.2021 Skład: 1,5kg Monachijski 1.3kg Wiedeński 0,4kg Karmelowy 100 30g Marynka Drożdże: Gęstwa po #23 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: 30 minut 5g 15 minut 10g 0 minut 15g Warka: Objętość: 12 litra BLG początkowe (BRIX): 12 BLG końcowe (BRIX): 5.7 IBU: 2/5 Alk: 5.65%~ Odfermentowanie: 88.85% Przebieg warzenia: [01.02.2021] Zacieranie: 64 C 35 min 72 C 40 min 78 C 2 min [02.02.2021] Gęstwę zadałem do brzeczki o temperaturze 9 stopni. start fermentacji po około 4h. [09.02.2021] BRIX spadło do 5.7 Temperatura ustawiona na 1 stopień. Przelano na szybką cichą. [11.02.2021] Szybkie piwo, sprawdzimy. rozlew. Degustacja: [13.02.2021] Piwko mega szybko się nagazowało. W smaku petarda. Odnoszę wrażenie, że im starsze to piwo tym bardziej traci smak. Edytowane 3 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Można prosić dostęp do dysku google? Chciałbym podpatrzyć sterownik. Fajnie prowadzony temat, będę śledził. PS. Etykiety robisz sam? Gdzie takie mini ikonki drożdży, słodu, chmieli można pobrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 2 godziny temu, tmk1 napisał: Można prosić dostęp do dysku google? Chciałbym podpatrzyć sterownik. Fajnie prowadzony temat, będę śledził. PS. Etykiety robisz sam? Gdzie takie mini ikonki drożdży, słodu, chmieli można pobrać? Dzięki za ocenę! Dostęp poprawiony do zdjęć. Etykiety robię sam, wszelkie grafiki zapożyczam z Google. tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) #26 - Podwójny klasyk - Pszeniczne 2.0 Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 05.02.2021 Data rozlewu: 11.02.2021 Skład: 1,6kg pszeniczny 1kg pilzneński 0,3kg Carawheat 25g Tradition Drożdże: gęstwa po #24 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: 30' - 15g Tradition 0' - 10g Tradition Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 12.5 BRIX końcowe: 5.7 Alk: 5.65~ Odfermentowanie: 88.85% Przebieg warzenia: [05.02.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 minut 68 C - 60 minut 76 C - mash out [06.02.2021] Gęstwa zdana do brzeczki o temperaturze 20 stopni. Start fermentacji po około godzinie. [08.02.2021] BRIX 6.2 Strasznie szybkie drożdże. [10.02.2021] BRIX 5.7 rozlew Degustacja: [19.02.2021] Ciut przy ciemny kolor ale w smaku prawdziwa pszenica. Edytowane 3 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 W dniu 4.02.2021 o 08:19, tmk1 napisał: Gdzie takie mini ikonki drożdży, słodu, chmieli można pobrać? Polecam The Noun Project. Kamil_KGBREW i tmk1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) #27 - Próba szybkości - Marcowe 3.0 Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 12.02.2021 Data rozlewu: 19.02.2021 Skład: 1,5kg Monachijski 1.1kg Wiedeński 0,4kg Karmelowy 100 0,2kg Carapils 40g Tradition Drożdże: Gęstwa po #25 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: 10 minut 5g 20 minut 5g 15 minut 10g 5 minut 10g 0 minut 10g Warka: Objętość: 12 litra BLG początkowe (BRIX): 12.7 BLG końcowe (BRIX): 7.1 Alk: ~4.69 Odfermentowanie: 72% Przebieg warzenia: [12.02.2021] Zacieranie: 64 C 35 min 72 C 40 min 78 C 2 min [17.02.2021] temperatura cały czas 9 stopni. [19.02.2021] rozlew. piwo lekko nie dofermentowane ale chciałem zrobić test. Degustacja: [27.02.2021] Piwo słodkie choć dobrze nagazowane. Jednak piwo musi zejść do minimum 6 BRIX aby było poprawne mimo to płeć przeciwna mówi, że "czepiasz się, dobre jest" Edytowane 3 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 (edytowane) #27 - Szybki kłos - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 13.02.2021 Data rozlewu: 18.02.2021 Skład: 1,6kg pszeniczny 1kg pale ale 0,4kg Karmelowy 100 30g Tradition Drożdże: gęstwa po #26 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: 30' - 15g Tradition 0' - 10g Tradition Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 12.8 BRIX końcowe: 5.8 Alk: ~5.7 Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [13.02.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 minut 68 C - 50 minut 76 C - mash out [14.02.2021] gęstwa zadana do temperatury 21.5 stopnia. fermentacja będzie trwała w temperaturze 20 stopni. [16.02.2021] BRIX -> 6.2 [18.02.2021] Rozlew. Degustacja: [27.02.2021] Jednak 21.5 stopnia niby poprawnie ale jednak wyczuwam różnice, lodówka nie była w stanie schłodzić brzeczki do 20 stopni w kluczowym momencie burzliwej fermentacji. W smaku bardziej goździki niż banan, co do koloru to pale ale przyciemnił piwo i jest zbyt ciemne jak na pszenice. Edytowane 4 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) #28 - Bawarska Ameryka - Amerykański Lager Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 19.02.2021 Data rozlewu: 01.03.2021 Skład: 2,3kg pilznenski 0,3kg carapils 0,2kg wiedeński 0,1kg karmelowy 30g Equionox Drożdże: Gęstwa po #27 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: 30' - 10g Equinox 55' - 10g Equinox 0' - 10g Equinox Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 13 BRIX końcowe: 7 Alk: 5 Odfermentowanie: 75,91% Przebieg warzenia: [19.02.2021] Zacieranie: 52 C - 10 minut 64 C - 30 minut 72 C - 30 minut 78 C - mash out [20.02.2021] Drożdże zadane i start fermentacji po około 6h. Temperatura 9 stopni. [23.02.2021] BRIX -> 7.2 [01.03.2021] BRIX -> 7.0 piwo przez dwa dni było w temperaturze 1 stopnia. rozlew. Degustacja: [06.03.2021] Piwo nagazowane, lekki aromat chmielu jest mimo braku chmielenia na zimno. Fajne piwko lecz następnym razem więcej chmielu na ostatnie minuty gotowanie. [] - Edytowane 8 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 W dniu 29.01.2021 o 12:04, Kamil_KGBREW napisał: #24 - Klasyk - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 28.02.2021 Data rozlewu: 04.02.2021 coś mi tu w chronologii nie pasuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 4 minuty temu, WojtekGaaD napisał: coś mi tu w chronologii nie pasuje ? Faktycznie! Poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 No to muszę przyznać, że szybko Ci te pszeniczne fermentują - 5-6 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, WojtekGaaD napisał: No to muszę przyznać, że szybko Ci te pszeniczne fermentują - 5-6 dni W smaku są naprawdę takie jak ja lubię czyli smak restauracyjny co dla niektórych może być różnie odbierane. Aktualnie testuje jak najkrótszy czas potrzebny od zacierania aż do piwa, które mi będzie smakować. Nagazowanie po kilku dniach jest takie jak być powinno. Edytowane 22 Lutego 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) #29 - Słomkowy rarytas - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 23.02.2021 Data rozlewu: 02.03.2021 Skład: 1,6kg pszeniczny 1kg pilznenski 0,1kg carapils 15g Tradition Drożdże: gęstwa po #27 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: 5' - 15g Tradition Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 11.7 BRIX końcowe: 5.1 Alk: 5.44 Odfermentowanie: 91.7 Przebieg warzenia: [23.02.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 minut 68 C - 50 minut 76 C - mash out [01.03.2021] BRIX 5.1. [02.03.2021] rozlew. W smaku już jest patarda. Chyba to będzie moja najlepsza pszenica dotychczas. Degustacja: [06.03.2021] Piwo po trzech dniach prawie nagazowane, w smaku fajna pszenica. Kolor słomkowy czyli tak jak był planowany. [] - Edytowane 8 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) #30 - Miodowa dolina - Miodowe (Jubileusz 30-stej warki) Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 01.03.2021 Data rozlewu: 09.03.2021 Skład: 1,5kg Monachijski 1.1kg Wiedeński 0,3kg Karmelowy 100 30g Tradition 400g miodu gryczanego Drożdże: Gęstwa po #27 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: 30 minut 10g 5 minut 10g 5 minut 400g miodu gryczanego 0 minut 10g Warka: Objętość: 13 litra BLG początkowe (BRIX): 13.8 BLG końcowe (BRIX): 7.2 Alk: 5.56 Odfermentowanie: 78.84% Przebieg warzenia: [01.03.2021] Zacieranie: 64 C 35 min 72 C 40 min 78 C 2 min [02.03.2021] Gęstwa zadana w 11 stopniach. Start fermentacji w ciągu 3h. [03.03.2021] Temperatura 9 stopni przez cały czas. [08.03.2021] Przelane na cichą i temperatura 1 stopień. [09.03.2021] Rozlew. Brix 7.2 Degustacja: [12.03.2021] - piwo już nagazowane. Przepyszny smak, wyraźnie czuć miód gryczany choć obawiałem się, że będzie go za mało. Jednym słowem piwo petarda. [] - Edytowane 12 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) #31 - Bananos Nektaros - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 03.03.2021 Data rozlewu: 10.03.2021 Skład: 1,6kg pszeniczny 1kg pilznenski 0,3kg wiedeński 20g Sybilia Drożdże: gęstwa po #29 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: w 55' - 20g Sybilia Warka: Objętość: 13 litra BRIX początkowe: 12 BRIX końcowe: 5.1 Alk: 5.7 Odfermentowanie: 93.54 % Przebieg warzenia: [03.03.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 minut 68 C - 50 minut 76 C - mash out [04.03.2021] Gęstwa do brzeczki, która miała 20 stopni. Start fermentacji po około 3h. [10.03.2021] Brix 5.1 Rozlew. Degustacja: [] - [] - Edytowane 10 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Siema! Widzę że klepiesz już 5 warkę na fm 41, słyszałem że drożdże do pszenicy najlepiej używać max 3 pokolenia, bo później traci się balans pomiędzy goździkiem a bananem lub całkowicie znikają estry/fenole. Jakie są Twoje odczucia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 7 minut temu, MienkiN napisał: Siema! Widzę że klepiesz już 5 warkę na fm 41, słyszałem że drożdże do pszenicy najlepiej używać max 3 pokolenia, bo później traci się balans pomiędzy goździkiem a bananem lub całkowicie znikają estry/fenole. Jakie są Twoje odczucia ? Cześć, dla mnie z każdym kolejnym piwem tak samo. W sobotę będę degustował z bratem #29 więc mogę dać znać jakie odczucie. Czy tracą balans ? Ciężko stwierdzić gdyż dla mnie każde moje smakuje jak prawdziwa dobra pszenica (taka jak oczekuje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) #32 - Próba chmielenia - Marcowe Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 09.03.2021 Data rozlewu: Skład: Monachijski - 1,4 kg Wiedeński - 1,2 kg Karmelowy 100 - 0,3kg Magnum 15g Tradition 15g Drożdże: gęstwa po #30 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: na 60' - 10g Magnum na 30' - 5g Magnum na 0' - 15g Tradition Warka: Objętość: 13 litra BRIX początkowe: 12 BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [09.03.2021] Zacieranie: 64 C - 35 minut 72 C - 40 minut 76 C -2 min [10.03.2021] Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 9 stopni. Start fermentacji po około 4h. Temperatura 9 stopni. [~] Rozlew. Degustacja: [29.03.2021] Piwo ma idealna goryczkę. W smaku bomba. Edytowane 30 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) #33 - Bananowa lemoniada - Pszeniczne z dodatkami Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 09.03.2021 Data rozlewu: ~ Skład: Pszeniczny 1,6kg Pilzneński 1kg Carapils 0,2kg Carewheat 0,1kg Drożdże: gęstwa po #31 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: w 55' - 20g Sybilia w 55' - 4g trawy cytrynowej oraz 10g suszonej skórki z cytryn Warka: Objętość: 13 litra BRIX początkowe: 11 BRIX końcowe: Alk: Odfermentowanie: Przebieg warzenia: [09.03.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 min 68 C - 50 min 76 C - 2 min [10.03.2021] Gęstwę prosto z warki #31 zadałem do brzeczki o temperaturze 20 stopni. Temperatura na sterowniku 20 stopni. Start fermentacji po 3h. [~] Rozlew. Degustacja: [] - Edytowane 30 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) #34 - Bananos Cynamonos - Pszeniczne z cynamonem Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 16.03.2021 Data rozlewu: ~ Skład: Pszeniczny 1,6kg Pilzneński 1kg Wiedeński 0,3kg Drożdże: gęstwa po #33 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: w 55' - 15g Sybilia w 55' - 25g lasek cynamonu Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 11 BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [16.03.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 min 68 C - 50 min 76 C - 2 min [17.03.2021] Temperatura na sterowniku 20 stopni. [~] Rozlew. Degustacja: [30.03.2021] - Nie wyczuwam w piwie cynamonu poza tym, które wygenerowały drożdże. Edytowane 30 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) #35 - Próba Udoskonalenia - Marcowe Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 19.03.2021 Data rozlewu: 25.03.2021 Skład: Monachijski - 1,4 kg Wiedeński - 1,2 kg Caramunich - 0,3kg Magnum 15g Tradition 15g Drożdże: gęstwa po #33 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: na 60' - 10g Magnum na 30' - 5g Magnum na 0' - 18g Tradition Warka: Objętość: 13 litra BRIX początkowe: ~ BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [19.03.2021] Zacieranie: 64 C - 35 minut 72 C - 40 minut 76 C -2 min [25.03.2021] Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 9 stopni. Degustacja: [02.04.2021] Piwko już nagazowane. Spora goryczka ale to chciałem osiągnąć. Fajne piwo, nadaje się już do picia. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) #36 - Monachijska Pszenicza - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 24.03.2021 Data rozlewu: 30.03.2021 Skład: Pszeniczny 1,5kg Pilzneński 1kg Monachijski 0,4kg Drożdże: gęstwa po #34 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: w 55' - 15g Sybilia Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 11 BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [24.03.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 min 68 C - 50 min 76 C - 2 min [30.03.2021] rozlew. Degustacja: [] - Edytowane 30 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) #37 - - Miodowe 2.0 Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 25.03.2021 Data rozlewu: Skład: Monachijski - 1,5kg Wiedeński - 1,1kg Karmelowy 100 - 02,kg Caramunich - 0,1kg Magnum 15g Marynka 15g Drożdże: gęstwa po #35 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: na 60' - 10g Magnum na 0' - 15g Marynka oraz 400g miodu gryczanego Warka: Objętość: 14 litra BRIX początkowe: 15 BRIX końcowe: 8.4 Alk: 5.62 Odfermentowanie: 73.01% Przebieg warzenia: [25.03.2021] Zacieranie: 64 C - 35 minut 72 C - 40 minut 76 C -2 min [26.03.2021] Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 11 stopni. [01.04.2021] rozlew. Brix 8.4 Degustacja: [] Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się