Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#23 - Czeska dolina - Czeski lager

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 08.01.2021

Data rozlewu: 29.01.2021

 

Skład:

  • 2,3kg pilzneński
  • 0,3kg wiedenski
  • 0,2kg carapils
  • 0,1kg karmelowy
  • 35g Saaz

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #18 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 50' - 15g Saaz
  • 40' - 10g Saaz
  • whirpool - 10g Saaz

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 13
  • BLG końcowe (BRIX): 6.2
  • IBU: 2/5
  • Alk: 5.68 %
  • Odfermentowanie: 85.72%

 

Przebieg warzenia:

  • [08.01.2021]
    • Zacieranie:
      • 52 C - 10 minut
      • 64 C - 30 minut
      • 72 C - 30 minut
      • 78 C - mash out
  • [19.01.2021]
    • Temperatura 1 stopień. Bez przerwy diacetylowej.
  • [21.01.2021]
    • BRIX 6.2
  • [29.01.2021]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [06.01.2021]
    • Piwko już nagazowane. W smaku petarda. 
  • [04.03.2021]
    • Piwo trzyma poziom, piękna gęsta piana. Smak czysty. Piwo warte powtórzenia.

 

154736878_etykietapiwaPSD.png.2113f2f359db756f79bd867ae9776e9f.png

 

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#24 - Klasyk - Pszeniczne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 28.01.2021

Data rozlewu: 04.02.2021

 

Skład:

  • 1,3kg pilzneński
  • 1,3kg pszeniczny
  • 0,15kg Carawheat
  • 30g Marynka 2020

 

Drożdże:

  • Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 15g Marynka
  • 0' - 10g Marynka

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 11
  • BRIX końcowe:  5.7
  • IBU: 2/5
  • Alk: 4,36%
  • Odfermentowanie: 78.38% 

 

Przebieg warzenia:

  • [28.01.2021]
    • Zacieranie:
      • 49 C - 20 minut
      • 69 C - 60 minut
      • 78 C - mash out
  • [29.01.2021]
    • Temperatura brzeczki 19 stopni.
    • Zadałem drożdże proso z fiolki i napowietrzyłem.
  • [30.01.2021]
    • Temperatura 19.5 stopnia.
  • [31.01.2021]
    • Temperatura 21 stopnia.
    • BRIX 6.1 - bardzo szybkie te drożdże.
  • [04.02.2021]
    • BRIX 5.7 nie spada. 
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [06.01.2021]
    • Piwko już dobrze nagazowane. Jeszcze lekka siarka pozostała ale smak idealny choć ciut za duża goryczka. 
  • [022.02.2021]
    • Pyszna pszenica. :)

 

 

etykieta piwa PSD.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 - Podwójnie dobre - Marcowe 2.0

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 01.02.2021

Data rozlewu: 11.02.2021

 

Skład:

  • 1,5kg Monachijski
  • 1.3kg Wiedeński
  • 0,4kg Karmelowy 100
  • 30g Marynka

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #23 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30 minut 5g

  • 15 minut 10g
  • 0 minut 15g

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX):  12
  • BLG końcowe (BRIX): 5.7
  • IBU: 2/5
  • Alk: 5.65%~
  • Odfermentowanie: 88.85% 

 

Przebieg warzenia:

  • [01.02.2021]
    • Zacieranie:
      • 64 C 35 min

      • 72 C 40 min
      • 78 C 2 min

  • [02.02.2021]

    • Gęstwę zadałem do brzeczki o temperaturze 9 stopni.

    • start fermentacji po około 4h.

  • [09.02.2021]

    • BRIX spadło do 5.7

    • Temperatura ustawiona na 1 stopień.

    • Przelano na szybką cichą.

  • [11.02.2021]

    • Szybkie piwo, sprawdzimy. :)

    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [13.02.2021]
    • Piwko mega szybko się nagazowało. W smaku petarda. Odnoszę wrażenie, że im starsze to piwo tym bardziej traci smak. 

 

etykieta piwa PSD.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, tmk1 napisał:

Można prosić dostęp do dysku google? Chciałbym podpatrzyć sterownik. 

 

Fajnie prowadzony temat, będę śledził.

 

PS. Etykiety robisz sam? Gdzie takie mini ikonki drożdży, słodu, chmieli można pobrać? 

 

Dzięki za ocenę! 

 

Dostęp poprawiony do zdjęć. Etykiety robię sam, wszelkie grafiki zapożyczam z Google. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 - Podwójny klasyk - Pszeniczne 2.0

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 05.02.2021

Data rozlewu: 11.02.2021

 

Skład:

  • 1,6kg pszeniczny
  • 1kg pilzneński
  • 0,3kg Carawheat
  • 25g Tradition

 

Drożdże:

  • gęstwa po #24 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 15g Tradition
  • 0' - 10g Tradition

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 12.5
  • BRIX końcowe:  5.7
  • Alk: 5.65~
  • Odfermentowanie: 88.85% 

 

Przebieg warzenia:

  • [05.02.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 minut
      • 68 C - 60 minut
      • 76 C - mash out
  • [06.02.2021]
    • Gęstwa zdana do brzeczki o temperaturze 20 stopni.
    • Start fermentacji po około godzinie.
  • [08.02.2021]
    • BRIX 6.2
    • Strasznie szybkie drożdże. :)
  • [10.02.2021]
    • BRIX 5.7
    • rozlew

 

Degustacja:

  • [19.02.2021]
    • Ciut przy ciemny kolor ale w smaku prawdziwa pszenica.

 

1407939649_etykietapiwaPSD.png.39d008d0c16b857828518367ea5e4d21.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 - Próba szybkości - Marcowe 3.0

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 12.02.2021

Data rozlewu: 19.02.2021

 

Skład:

  • 1,5kg Monachijski
  • 1.1kg Wiedeński
  • 0,4kg Karmelowy 100
  • 0,2kg Carapils
  • 40g Tradition

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #25 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 10 minut 5g
  • 20 minut 5g
  • 15 minut 10g
  • 5 minut 10g
  • 0 minut 10g

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 12.7
  • BLG końcowe (BRIX): 7.1
  • Alk: ~4.69 
  • Odfermentowanie: 72% 

 

Przebieg warzenia:

  • [12.02.2021]
    • Zacieranie:
      • 64 C 35 min

      • 72 C 40 min
      • 78 C 2 min

  • [17.02.2021]
    • temperatura cały czas 9 stopni. 
  • [19.02.2021]
    • rozlew.
    • piwo lekko nie dofermentowane ale chciałem zrobić test. :)

 

 

Degustacja:

  • [27.02.2021]
    • Piwo słodkie choć dobrze nagazowane. Jednak piwo musi zejść do minimum 6 BRIX aby było poprawne mimo to płeć przeciwna mówi, że "czepiasz się, dobre jest" :)

 

486309266_etykietapiwaPSD.png.3ac1b99b007dcba906cce38b6471263a.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 - Szybki kłos - Pszeniczne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 13.02.2021

Data rozlewu: 18.02.2021

 

Skład:

  • 1,6kg pszeniczny
  • 1kg pale ale 
  • 0,4kg Karmelowy 100
  • 30g Tradition

 

Drożdże:

  • gęstwa po #26 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 15g Tradition
  • 0' - 10g Tradition

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 12.8
  • BRIX końcowe:  5.8
  • Alk: ~5.7
  • Odfermentowanie:  ~

 

Przebieg warzenia:

  • [13.02.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 minut
      • 68 C - 50 minut
      • 76 C - mash out
  • [14.02.2021]
    • gęstwa zadana do temperatury 21.5 stopnia.
    • fermentacja będzie trwała w temperaturze 20 stopni.
  • [16.02.2021]
    • BRIX -> 6.2
  • [18.02.2021]
    • Rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [27.02.2021]
    • Jednak 21.5 stopnia niby poprawnie ale jednak wyczuwam różnice, lodówka nie była w stanie schłodzić brzeczki do 20 stopni w kluczowym momencie burzliwej fermentacji. 
    • W smaku bardziej goździki niż banan, co do koloru to pale ale przyciemnił piwo i jest zbyt ciemne jak na pszenice.

 

 

923397042_etykietapiwaPSD.png.c8911d2117f3a216e25f44e15cd984cb.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 - Bawarska Ameryka - Amerykański Lager

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 19.02.2021

Data rozlewu: 01.03.2021

 

Skład:

  • 2,3kg pilznenski
  • 0,3kg carapils
  • 0,2kg wiedeński
  • 0,1kg karmelowy
  • 30g Equionox

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #27 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 10g Equinox 
  • 55' - 10g Equinox 
  • 0' - 10g Equinox 

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 13
  • BRIX końcowe:  7
  • Alk: 5
  • Odfermentowanie:  75,91%

 

Przebieg warzenia:

  • [19.02.2021]
    • Zacieranie:
      • 52 C - 10 minut
      • 64 C - 30 minut
      • 72 C - 30 minut
      • 78 C - mash out
  • [20.02.2021]
    • Drożdże zadane i start fermentacji po około 6h. Temperatura 9 stopni.
  • [23.02.2021]
    • BRIX -> 7.2
  • [01.03.2021]
    • BRIX -> 7.0
    • piwo przez dwa dni było w temperaturze 1 stopnia. 
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [06.03.2021]
    • Piwo nagazowane, lekki aromat chmielu jest mimo braku chmielenia na zimno. Fajne piwko lecz następnym razem więcej chmielu na ostatnie minuty gotowanie.
  • []
    • -

 

2053744235_etykietapiwaPSD.png.66be917a778d00e08e32aa6e539092b4.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, WojtekGaaD napisał:

No to muszę przyznać, że szybko Ci te pszeniczne  fermentują - 5-6 dni

W smaku są naprawdę takie jak ja lubię czyli smak restauracyjny co dla niektórych może być różnie odbierane. Aktualnie testuje jak najkrótszy czas potrzebny od zacierania aż do piwa, które mi będzie smakować. 

 

Nagazowanie po kilku dniach jest takie jak być powinno. :)

 

 

 

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 - Słomkowy rarytas - Pszeniczne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 23.02.2021

Data rozlewu: 02.03.2021

 

Skład:

  • 1,6kg pszeniczny
  • 1kg pilznenski
  • 0,1kg carapils
  • 15g Tradition

 

Drożdże:

  • gęstwa po #27 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 5' - 15g Tradition

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 11.7
  • BRIX końcowe:  5.1
  • Alk: 5.44
  • Odfermentowanie:  91.7

 

Przebieg warzenia:

  • [23.02.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 minut
      • 68 C - 50 minut
      • 76 C - mash out
  • [01.03.2021]
    • BRIX 5.1.
  • [02.03.2021]
    • rozlew.
    • W smaku już jest patarda. Chyba to będzie moja najlepsza pszenica dotychczas. 

 

 

Degustacja:

  • [06.03.2021]
    • Piwo po trzech dniach prawie nagazowane, w smaku fajna pszenica.
    • Kolor słomkowy czyli tak jak był planowany.
  • []
    • -

 

 

1327876462_etykietapiwaPSD.png.f52f8d1cfa816c4cb0838ad61d5b4f59.png.f10c8e6b130819d6f53169587be10e65.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 - Miodowa dolina - Miodowe (Jubileusz 30-stej warki)

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 01.03.2021

Data rozlewu: 09.03.2021

 

Skład:

  • 1,5kg Monachijski
  • 1.1kg Wiedeński
  • 0,3kg Karmelowy 100
  • 30g Tradition
  • 400g miodu gryczanego

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #27 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30 minut 10g
  • 5 minut 10g
  • 5 minut 400g miodu gryczanego
  • 0 minut 10g

 

Warka: 

  • Objętość: 13 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 13.8
  • BLG końcowe (BRIX): 7.2
  • Alk: 5.56
  • Odfermentowanie:  78.84%

 

Przebieg warzenia:

  • [01.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 64 C 35 min

      • 72 C 40 min
      • 78 C 2 min

  • [02.03.2021]

    • Gęstwa zadana w 11 stopniach.

    • Start fermentacji w ciągu 3h.

  • [03.03.2021]

    • Temperatura 9 stopni przez cały czas.

  • [08.03.2021]

    • Przelane na cichą i temperatura 1 stopień.

  • [09.03.2021]

    • Rozlew.

    • Brix 7.2

 

 

Degustacja:

  • [12.03.2021]
    • - piwo już nagazowane. Przepyszny smak, wyraźnie czuć miód gryczany choć obawiałem się, że będzie go za mało. Jednym słowem piwo petarda.
  • []
    • -

 

1535208707_etykietapiwaPSD.png.a7a7e0fa558393639f367241dc1f3f82.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 - Bananos Nektaros - Pszeniczne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 03.03.2021

Data rozlewu:  10.03.2021

 

Skład:

  • 1,6kg pszeniczny
  • 1kg pilznenski
  • 0,3kg wiedeński
  • 20g Sybilia

 

Drożdże:

  • gęstwa po #29 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • w 55'  - 20g Sybilia

 

Warka: 

  • Objętość: 13 litra
  • BRIX początkowe: 12
  • BRIX końcowe:  5.1
  • Alk: 5.7
  • Odfermentowanie: 93.54 % 

 

Przebieg warzenia:

  • [03.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 minut
      • 68 C - 50 minut
      • 76 C - mash out
  • [04.03.2021]
    • Gęstwa do brzeczki, która miała 20 stopni. 
    • Start fermentacji po około 3h.
  • [10.03.2021]
    • Brix 5.1 
    • Rozlew.

 

 

Degustacja:

  • []
    • -
  • []
    • -

 

441227008_pszeniczny31.png.7203efb7265526c11bc3fa8409b63a0e.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siema!  Widzę że klepiesz już 5 warkę na fm 41, słyszałem że drożdże do pszenicy najlepiej używać max 3 pokolenia, bo później traci się balans pomiędzy goździkiem a bananem lub całkowicie znikają estry/fenole. Jakie są Twoje odczucia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, MienkiN napisał:

Siema!  Widzę że klepiesz już 5 warkę na fm 41, słyszałem że drożdże do pszenicy najlepiej używać max 3 pokolenia, bo później traci się balans pomiędzy goździkiem a bananem lub całkowicie znikają estry/fenole. Jakie są Twoje odczucia ?

 

Cześć, dla mnie z każdym kolejnym piwem tak samo. W sobotę będę degustował z bratem #29 więc mogę dać znać jakie odczucie. :)

 

Czy tracą balans ? Ciężko stwierdzić gdyż dla mnie każde moje smakuje jak prawdziwa dobra pszenica (taka jak oczekuje).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 - Próba chmielenia - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 09.03.2021

Data rozlewu: 

 

Skład:

  • Monachijski - 1,4 kg

  • Wiedeński - 1,2 kg

  • Karmelowy 100 - 0,3kg

  • Magnum 15g

  • Tradition 15g

 

Drożdże:

  • gęstwa po #30 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • na 60'  - 10g Magnum
  • na 30' - 5g Magnum
  • na 0'  - 15g Tradition

 

Warka: 

  • Objętość: 13 litra
  • BRIX początkowe:  12
  • BRIX końcowe:  ~
  • Alk: ~ 
  • Odfermentowanie: ~ 

 

Przebieg warzenia:

  • [09.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 64 C - 35 minut
      • 72 C - 40 minut
      • 76 C -2 min
  • [10.03.2021]
    • Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 9 stopni.
    • Start fermentacji po około 4h.
    • Temperatura 9 stopni.
  • [~]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [29.03.2021]
    • Piwo ma idealna goryczkę. W smaku bomba. 

 

1909853860_etykietapiwaPSD.png.06fe111f1aa252f31cf26fef62668c06.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 - Bananowa lemoniada - Pszeniczne z dodatkami

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 09.03.2021

Data rozlewu:  ~

 

Skład:

  • Pszeniczny 1,6kg

  • Pilzneński 1kg

  • Carapils 0,2kg

  • Carewheat 0,1kg

 

Drożdże:

  • gęstwa po #31 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • w 55' - 20g Sybilia
  • w 55' - 4g trawy cytrynowej oraz 10g suszonej skórki z cytryn

Warka: 

  • Objętość: 13 litra
  • BRIX początkowe: 11
  • BRIX końcowe:  
  • Alk
  • Odfermentowanie

 

Przebieg warzenia:

  • [09.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 min
      • 68 C - 50 min
      • 76 C - 2 min
  • [10.03.2021]
    • Gęstwę prosto z warki #31 zadałem do brzeczki o temperaturze 20 stopni.
    • Temperatura na sterowniku 20 stopni. 
    • Start fermentacji po 3h.
  • [~]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • []
    • -

290103797_etykietapiwaPSD.png.0a1ffc5605afe5d184e7d1fb9b0a9647.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#34 - Bananos Cynamonos - Pszeniczne z cynamonem

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 16.03.2021

Data rozlewu: ~

 

Skład:

  • Pszeniczny 1,6kg

  • Pilzneński 1kg

  • Wiedeński 0,3kg

 

Drożdże:

  • gęstwa po #33 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • w 55'  - 15g Sybilia
  • w 55'  - 25g lasek cynamonu

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 11
  • BRIX końcowe: ~  
  • Alk: ~
  • Odfermentowanie: ~

 

Przebieg warzenia:

  • [16.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 min
      • 68 C - 50 min
      • 76 C - 2 min
  • [17.03.2021]
    • Temperatura na sterowniku 20 stopni. 
  • [~]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [30.03.2021]
    • - Nie wyczuwam w piwie cynamonu poza tym, które wygenerowały drożdże.

 

 

1749681159_etykietapiwaPSD.png.f87554dad78f568673b8d51f7aacc593.png

 

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 - Próba Udoskonalenia - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 19.03.2021

Data rozlewu: 25.03.2021

 

Skład:

  • Monachijski - 1,4 kg

  • Wiedeński - 1,2 kg

  • Caramunich - 0,3kg

  • Magnum 15g

  • Tradition 15g

 

Drożdże:

  • gęstwa po #33 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • na 60'  - 10g Magnum
  • na 30' - 5g Magnum
  • na 0'  - 18g Tradition

 

Warka: 

  • Objętość: 13 litra
  • BRIX początkowe:  ~
  • BRIX końcowe:  ~
  • Alk: ~
  • Odfermentowanie: ~

 

Przebieg warzenia:

  • [19.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 64 C - 35 minut
      • 72 C - 40 minut
      • 76 C -2 min
  • [25.03.2021]
    • Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 9 stopni.

 

Degustacja:

  • [02.04.2021]
    • Piwko już nagazowane. Spora goryczka ale to chciałem osiągnąć. :)
    • Fajne piwo, nadaje się już do picia. 

 

 

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 - Monachijska Pszenicza - Pszeniczne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 24.03.2021

Data rozlewu: 30.03.2021

 

Skład:

  • Pszeniczny 1,5kg

  • Pilzneński 1kg

  • Monachijski 0,4kg

 

Drożdże:

  • gęstwa po #34 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • w 55'  - 15g Sybilia

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 11
  • BRIX końcowe: ~  
  • Alk: ~
  • Odfermentowanie: ~

 

Przebieg warzenia:

  • [24.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 min
      • 68 C - 50 min
      • 76 C - 2 min
  • [30.03.2021]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • []
    • -

 

60978967_etykietapiwaPSD.png.e8ca7d3529bcfe37f87c2ba40f45853e.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 - - Miodowe 2.0

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 25.03.2021

Data rozlewu: 

 

Skład:

  • Monachijski - 1,5kg

  • Wiedeński - 1,1kg

  • Karmelowy 100 - 02,kg

  • Caramunich - 0,1kg

  • Magnum 15g

  • Marynka 15g

 

Drożdże:

  • gęstwa po #35 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • na 60'  - 10g Magnum
  • na 0'  - 15g Marynka oraz 400g miodu gryczanego 

 

Warka: 

  • Objętość: 14 litra
  • BRIX początkowe:  15
  • BRIX końcowe:  8.4
  • Alk: 5.62
  • Odfermentowanie: 73.01% 

 

Przebieg warzenia:

  • [25.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 64 C - 35 minut
      • 72 C - 40 minut
      • 76 C -2 min
  • [26.03.2021]
    • Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 11 stopni.
  • [01.04.2021]
    • rozlew.
    • Brix 8.4

 

Degustacja:

  • []

 

 

11904931_miodowe2.0.png.8a78c9435308af723a0ad01a8ea51647.png

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.