adrian339 Posted June 15, 2020 Share Posted June 15, 2020 (edited) Witam. Dowiedziałem się jak ważna jest niska temperatura dla warzenia piwa. Chciałbym dowiedzieć się o tym trochę więcej i zobaczyć co wy o tym myślicie I takie moje luźne przemyślenia z tego co udało mi się wyczytać. Chciałbym dowiedzieć się ile w tym prawdy. Z tego co wyczytałem ważne jest aby w pierwszym tygodniu warzenia utrzymać niską temp piwa np 16 stopni ( drożdże bodajże S-04 ) aby drożdże nie zaczęły od razu szybko fermentować i nie wydobywały się niepożądane rzeczy z drożdży, które mogą zepsuć smak piwa. Zgadzacie się z tym ? Po minięciu pierwszego tygodnia może już temp być większa żeby fermentacja się przyspieszyła. Z tym się zgadzacie ? Po butelkowaniu najlepiej trzymać w chłodzie z 3 tygodnie a później może być już cieplej. Tak ? Czy jak teraz moje pierwsze piwo z brewkitu Northwest Pale Ale na drożdżach S-01 fermentuje w temp otoczenia 19 stopniach ( a temp piwa to 21 stopni ) może smakować bardzo źle ? Pozdrawiam Edited June 16, 2020 by adrian339 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 15, 2020 Share Posted June 15, 2020 Gdzieś dzwoni ale.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 15, 2020 Share Posted June 15, 2020 43 minuty temu, adrian339 napisał: Witam. Dowiedziałem się jak ważna jest niska temperatura dla ważenia piwa. Chciałbym dowiedzieć się o tym trochę więcej i zobaczyć co wy o tym myślicie I takie moje luźne przemyślenia z tego co udało mi się wyczytać. Chciałbym dowiedzieć się ile w tym prawdy. Z tego co wyczytałem ważne jest aby w pierwszym tygodniu warzenia utrzymać niską temp piwa np 16 stopni ( drożdże bodajże S-01 ) aby drożdże nie zaczęły od razu szybko fermentować i nie wydobywały się niepożądane rzeczy z drożdży, które mogą zepsuć smak piwa. Zgadzacie się z tym ? Po minięciu pierwszego tygodnia może już temp być większa żeby fermentacja się przyspieszyła. Z tym się zgadzacie ? Po butelkowaniu najlepiej trzymać w chłodzie z 3 tygodnie a później może być już cieplej. Tak ? Czy jak teraz moje pierwsze piwo z brewkitu Northwest Pale Ale na drożdżach S-01 fermentuje w temp otoczenia 19 stopniach ( a temp piwa to 21 stopni ) może smakować bardzo źle ? Pozdrawiam Drożdże to pewnie S-04? W kwestii temperatur fermentacji - w bardzo dużym uproszczeniu tak. Przede wszystkim kwestia czasu i temperatur zależy od szczepu drożdży, kondycji, mocy piwa. Ogólnie - lepiej zaczynać w niskich temperaturach i stopniowo podnosić na koniec. Po butelkowaniu na odwrót - 2 tygodnie w ciepłym, później najlepiej przechowywać w chłodzie. Pierwsze piwo zawsze smakuje Jeśli to s-04 to spodziewałbym się większej ilości estrów i fuzli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian339 Posted June 15, 2020 Author Share Posted June 15, 2020 (edited) 1 godzinę temu, punix napisał: Drożdże to pewnie S-04? W kwestii temperatur fermentacji - w bardzo dużym uproszczeniu tak. Przede wszystkim kwestia czasu i temperatur zależy od szczepu drożdży, kondycji, mocy piwa. Ogólnie - lepiej zaczynać w niskich temperaturach i stopniowo podnosić na koniec. Po butelkowaniu na odwrót - 2 tygodnie w ciepłym, później najlepiej przechowywać w chłodzie. Pierwsze piwo zawsze smakuje Jeśli to s-04 to spodziewałbym się większej ilości estrów i fuzli. Sorry, *S- 04 miałem na myśli, już poprawiłem. Mam nadzieje, że będzie do wypicia i chociaż trochę lepsze od sklepowych koncernowych piw Edited June 15, 2020 by adrian339 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian339 Posted June 15, 2020 Author Share Posted June 15, 2020 (edited) 1 godzinę temu, punix napisał: Drożdże to pewnie S-04? W kwestii temperatur fermentacji - w bardzo dużym uproszczeniu tak. Przede wszystkim kwestia czasu i temperatur zależy od szczepu drożdży, kondycji, mocy piwa. Ogólnie - lepiej zaczynać w niskich temperaturach i stopniowo podnosić na koniec. Po butelkowaniu na odwrót - 2 tygodnie w ciepłym, później najlepiej przechowywać w chłodzie. Pierwsze piwo zawsze smakuje Jeśli to s-04 to spodziewałbym się większej ilości estrów i fuzli. Co do butelkowania to " ciepłym " to znaczy może być w mieszkaniu ( 22 stopnie ) czy bardziej piwnica ( 19 stopni ) ? Mi sie wydaje, że 22 to za dużo bo piwo będzie miało z 2 więcej pewnie jak będzie fermentować Poleciłbyś jakieś drożdże na drug raz ? temp otoczenia bez boxa to 19 stopni. Słyszałem o jakichś co lubią wyższą temp ale czy to warto to nie wiem. Jakbyś znał jakieś fajne to chętnie się dowiem I Sorry, że dwa razy zacytowałem. Przypadkiem i nie wiedziałem jak usunąć kom ? Edited June 15, 2020 by adrian339 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 (edited) 10 godzin temu, adrian339 napisał: Co do butelkowania to " ciepłym " to znaczy może być w mieszkaniu ( 22 stopnie ) czy bardziej piwnica ( 19 stopni ) ? Mi sie wydaje, że 22 to za dużo bo piwo będzie miało z 2 więcej pewnie jak będzie fermentować Poleciłbyś jakieś drożdże na drug raz ? temp otoczenia bez boxa to 19 stopni. Słyszałem o jakichś co lubią wyższą temp ale czy to warto to nie wiem. Jakbyś znał jakieś fajne to chętnie się dowiem I Sorry, że dwa razy zacytowałem. Przypadkiem i nie wiedziałem jak usunąć kom ? Piwnica będzie OK. Drożdże zależą od stylu piwa, które chciałbyś zrobić. Ale takie uniwersalne i w miarę przyjazne, to US-05 12 godzin temu, adrian339 napisał: Z tego co wyczytałem ważne jest aby w pierwszym tygodniu warzenia Fermentacji. Warzenie to gotowanie i ono trwa +/- kilkadziesiąt minut ? Edited June 16, 2020 by tortoise Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 (edited) 1 godzinę temu, tortoise napisał: Drożdże zależą od stylu piwa, które chciałbyś zrobić. Ale takie uniwersalne i w miarę przyjazne, to US-05 Czym się wg. Ciebie różnią od S-04? I dlaczego nie te? Jakub Edited June 16, 2020 by Rolnik Sam w Dolinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 Eehhhhh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 4 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Czym się wg. Ciebie różnią od S-04? I dlaczego nie te? Przecież to dwa zupełnie różne szczepy. US-05 są drożdżami amerykańskimi, neutralnymi, trochę głębiej odfermentowującymi i w zasadzie niczym nie ustępują swoim płynnym odpowiednikom. S-04 są angielskie, co za tym idzie nie są w pełni neutralne tylko produkują angielski bukiet estrowy, który niestety znacząco odstaje jakością od angielskich płynnych szczepów. Nie jest jakiś fatalny, można na nich robić całkiem dobre piwa, ale jednak do najlepszych angielskich szczepów, takich jak np. Wyeast 1813 London Ale III im daleko. No i trochę niższe odfermentowanie w porównaniu do US-05, co oczywiście może być zarówno wadą jak i zaletą zależnie od pomysłu na piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 Opisy z tego forum przeczytałem - to, że w US-05 drożdże pływają wierzchem etc Interesuje mnie wpływ na smak, aromat piwa, nie koniecznie to czy fermentują szybciej, lepiej się klarują etc... Lubię mnie piwa w klimatach jak AIPA Podróże Kormorana, Bojan MAORYS itp ale również Porter Bałtycki... W pierwszych dwóch przypadkach domyślam się, że lepiej zastosować US-05 niż US-04? A Porter? Z tego co czytałem lepiej US-04 chyba... Chcę uniknąć stosowania osobnych szczepów do każdego piwa, inna sprawa że wielu stylów warzył nie będę, ale też chcę żeby piwo było dobre po prostu... Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 Nie wiesz o czym piszesz i nie czytasz tego co piszą inni. Oskaliber napisał wyraźnie jakie są różnice między tymi szczepami. Proponuję zapoznać się ze stylami piw jakie chcesz zrobić i dowiedzieć się jakie drożdże do nich stosować, bo drożdże mają ogromny wpływ na smak piwa. Jeśli chcesz mieszać stylami i otrzymywać "klasyczne" smaki, to nie obejdzie się bez dedykowanych drożdży do określonego stylu. Zrób warkę, podziel ją na trzy części i każdą z nich zaszczep innym szczepem drożdży, a otrzymasz trzy różne piwa. Rolnik Sam w Dolinie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 1 godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Opisy z tego forum przeczytałem - to, że w US-05 drożdże pływają wierzchem etc Interesuje mnie wpływ na smak, aromat piwa, nie koniecznie to czy fermentują szybciej, lepiej się klarują etc... Lubię mnie piwa w klimatach jak AIPA Podróże Kormorana, Bojan MAORYS itp ale również Porter Bałtycki... W pierwszych dwóch przypadkach domyślam się, że lepiej zastosować US-05 niż US-04? A Porter? Z tego co czytałem lepiej US-04 chyba... Chcę uniknąć stosowania osobnych szczepów do każdego piwa, inna sprawa że wielu stylów warzył nie będę, ale też chcę żeby piwo było dobre po prostu... Jakub A do Portera W34/70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 Dzięki, poczytam o nich. Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 Jeszcze uzupełniając, S-04 są nieco trudniejsze w obsłudze gdyż przy braku dobrej kontroli temperatury fermentacji mogą trochę napaskudzić a nawet zepsuć piwo. Na początek jednak polecam US-05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 Ja na szczęście mam póki co piwnicę w której był schron p-lot więc temperatura jest stabilna - w tej chwili około 18stC. Trochę pogorszy się sytuacja, gdy wreszcie wyprowadzę się na wiochę do domu - tam niestety piwnicy brak. Trzeba będzie kombinować... Może okaże się, że kveiki są lekiem na całe zło tego świata Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 21 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Opisy z tego forum przeczytałem - to, że w US-05 drożdże pływają wierzchem etc Interesuje mnie wpływ na smak, aromat piwa, nie koniecznie to czy fermentują szybciej, lepiej się klarują etc... Lubię mnie piwa w klimatach jak AIPA Podróże Kormorana, Bojan MAORYS itp ale również Porter Bałtycki... W pierwszych dwóch przypadkach domyślam się, że lepiej zastosować US-05 niż US-04? A Porter? Z tego co czytałem lepiej US-04 chyba... Chcę uniknąć stosowania osobnych szczepów do każdego piwa, inna sprawa że wielu stylów warzył nie będę, ale też chcę żeby piwo było dobre po prostu... Jakub Porter bałtycki to styl dolnej fermentacji więc nie zrobisz go na S-04. Tak jak ktoś Ci wyżej pisał - zapoznaj się z opisami stylów piwa i jaki wpływ mają na nie drożdże, bo to podstawa i ciężko coś skutecznie doradzać jeśli brakuje Ci elementarnej wiedzy. W każdym razie nie licz na to, że znajdziesz sobie jeden szczep domowy i będziesz robił na nim wszystkie piwa jakie chcesz. Odpowiedni dobór drożdży do stylu to absolutna podstawa. 8 godzin temu, Jancewicz napisał: Jeszcze uzupełniając, S-04 są nieco trudniejsze w obsłudze gdyż przy braku dobrej kontroli temperatury fermentacji mogą trochę napaskudzić a nawet zepsuć piwo. Na początek jednak polecam US-05. US-05 też paskudzą jak się je za wysoko puści. Ale chyba się zgodzę, że są lepsze na początek, bo S-04 lubią jak im się podnosi pod koniec temperaturę i bez tego czasami się mogą zbuntować, a US-05 fermentują do końca praktycznie w każdych warunkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian339 Posted June 18, 2020 Author Share Posted June 18, 2020 W dniu 17.06.2020 o 16:23, Oskaliber napisał: S-04 lubią jak im się podnosi pod koniec temperaturę i bez tego czasami się mogą zbuntować Właśnie jestem pod koniec części z fermentatorem. W Poniedziałek planuję rozlew do butelek Myślisz, że dobrze by było gdybym teraz z piwnicy ( 19 stopni ) przeniósł fermentator na te kilka dni do mieszkania, żeby miała większą temp ( ok 22 stopnie ) ? Czy za nie ma to sensu bo za wysoka temp ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 18, 2020 Share Posted June 18, 2020 35 minut temu, adrian339 napisał: Właśnie jestem pod koniec części z fermentatorem. W Poniedziałek planuję rozlew do butelek Myślisz, że dobrze by było gdybym teraz z piwnicy ( 19 stopni ) przeniósł fermentator na te kilka dni do mieszkania, żeby miała większą temp ( ok 22 stopnie ) ? Czy za nie ma to sensu bo za wysoka temp ? Jeśli w poniedziałek planujesz rozlew, to rozumiem, że fermentacja już jest na finiszu. W takim razie zdecydowanie warto przenieść. Na tym etapie to już nie jest za wysoka temperatura. No chyba, że jesteś z tych co robią fermentację burzliwą tylko przez tydzień, to wtedy pewnie za szybko Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian339 Posted June 22, 2020 Author Share Posted June 22, 2020 W dniu 18.06.2020 o 17:37, Oskaliber napisał: Jeśli w poniedziałek planujesz rozlew, to rozumiem, że fermentacja już jest na finiszu. W takim razie zdecydowanie warto przenieść. Na tym etapie to już nie jest za wysoka temperatura. No chyba, że jesteś z tych co robią fermentację burzliwą tylko przez tydzień, to wtedy pewnie za szybko Drugi tydzień i jeden dzień już stoi w 19 stopniach otoczenia Myślę, że mogę już butelkować. w piątek było 4blg a wczoraj ( niedziela ) dalej 4 blg. Czekam tylko na kapslownice Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted June 22, 2020 Share Posted June 22, 2020 4 godziny temu, adrian339 napisał: Drugi tydzień i jeden dzień już stoi w 19 stopniach otoczenia Myślę, że mogę już butelkować. w piątek było 4blg a wczoraj ( niedziela ) dalej 4 blg. Czekam tylko na kapslownice Można butelkować, czekać i cieszyć się smakiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian339 Posted June 23, 2020 Author Share Posted June 23, 2020 Czy nie będzie problemu jak jeszcze kilka dni postoi ? Nie doszła mi kapslownica jeszcze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 33 minuty temu, adrian339 napisał: Czy nie będzie problemu jak jeszcze kilka dni postoi ? Nie doszła mi kapslownica jeszcze ? Spokojnie może stać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now