Jump to content

Czas fermentacji- warka z ekstratków


Recommended Posts

Drodzy profesjonaliści.

 

Mam prośbę o poradę dotyczącą mojej drugiej warki. Tym razem jest to docelowo mocno dochmielona APA (IBU nie zmieści się w stylu)

Wczoraj zlałem wszystko do fermentora. BLG początkowe ok 11,5, drożdże US-05. Do gotowania Citra 30g, Simcoe 20g i na koniec na aromat Amarillo 20g, ale do brzegu...

Zapomniałem całkowicie, że od 13 lipca jadę na urlop i nie wyrobie się z planowanym wcześniej czasem fermentacji (7 dni burzliwej i 7 dni cichej)

 

Moje pytanie jest takie: czy lepiej skrócić czas cichej (chciałem jeszcze dochmielić na zimno) np do 3 dni i zabutelkować przed wyjazdem na urlop, czy wydłużyć czas burzliwej do 10 dni i zrobić cichą fermentację na 14 dni i zabutelkować po powrocie.

 

Dodam jeszcze, że temperatura, w której fermentuje piwo to ok. 21 stopni.

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, czikens89 napisał:

Moje pytanie jest takie: czy lepiej skrócić czas cichej (chciałem jeszcze dochmielić na zimno) np do 3 dni i zabutelkować przed wyjazdem na urlop, czy wydłużyć czas burzliwej do 10 dni i zrobić cichą fermentację na 14 dni i zabutelkować po powrocie.

 

Zostaw na drożdżach do końca urlopu, a po powrocie zlej na cichą i nachmiel normalnie. 

14 minut temu, czikens89 napisał:

Dodam jeszcze, że temperatura, w której fermentuje piwo to ok. 21 stopni.

Bardzo wysoko.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Gawron napisał:

Zostaw na drożdżach do końca urlopu, a po powrocie zlej na cichą i nachmiel normalnie. 

Bardzo wysoko.

Wiem, że wysoko :( pierwszą warkę jak robiłem to miałem w swojej komórce 17 stopni. Niestety teraz się trochę mury nagrzały i temperatura wzrosła. 

 

Super. Czyli w sumie burzliwej będzie ponad trzy tygodnie. 

Ile czasu potem cichej? 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, czikens89 napisał:

Super. Czyli w sumie burzliwej będzie ponad trzy tygodnie. 

Ile czasu potem cichej? 

Tak jak kolega napisał. Jak nie potrzebujesz gęstwy, to nie zlewaj.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Gawron napisał:

 

W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. 

Edited by czikens89
Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, czikens89 napisał:

W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. 

 

Cold crash, dekantacja od góry, druciak na wlocie i/lub pończocha na wylocie.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, czikens89 napisał:

W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. 

Jak na razie najlepszy jak dla mnie patent. Druciak założony na stalową końcówkę do dekantacji i zlewanie po porządnym ColdCrush. Ja chmielę na zimno 48h i po tym czasie na kilka dni wkładam fermentor do lodówki i schładzam w okolice zera.

IMG_20200702_211825075.jpg

IMG_20200702_211847815.jpg

Link to comment
Share on other sites

Miałem pisać, że jeśli piwo fermentuje w szopce to pewnie lodówki do CC nie ma i nie będzie ;) Jeśli masz hop spider to możesz wsadzić go albo do wiadra w którym piwo fermentuje i do niego rurkę, albo do wiadra z którego będziesz później rozlewał. Jeśli nie masz takowego, to najlepiej będzie wspomniany druciak z jednej strony a z drugiej strony pończocha (obie rzeczy oczywiście zdezynfekowane).

Link to comment
Share on other sites

Nie jest to szopka, ale komórka lokatorska w bloku. Myślę, że jest tam chłodniej, ale termometr nie kłamie. Chyba, że wstawię piwo do lodówki przed wyjazdem na urlop. Z tym, że będzie ono tam stać ok 14 dni.

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, czikens89 napisał:

Chyba, że wstawię piwo do lodówki przed wyjazdem na urlop. Z tym, że będzie ono tam stać ok 14 dni.

Nie ma sensu. Jedź na urlop, piwo niech spokojnie sobie fermentuje, zajmiesz się nim po powrocie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.