czikens89 Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Drodzy profesjonaliści. Mam prośbę o poradę dotyczącą mojej drugiej warki. Tym razem jest to docelowo mocno dochmielona APA (IBU nie zmieści się w stylu) Wczoraj zlałem wszystko do fermentora. BLG początkowe ok 11,5, drożdże US-05. Do gotowania Citra 30g, Simcoe 20g i na koniec na aromat Amarillo 20g, ale do brzegu... Zapomniałem całkowicie, że od 13 lipca jadę na urlop i nie wyrobie się z planowanym wcześniej czasem fermentacji (7 dni burzliwej i 7 dni cichej) Moje pytanie jest takie: czy lepiej skrócić czas cichej (chciałem jeszcze dochmielić na zimno) np do 3 dni i zabutelkować przed wyjazdem na urlop, czy wydłużyć czas burzliwej do 10 dni i zrobić cichą fermentację na 14 dni i zabutelkować po powrocie. Dodam jeszcze, że temperatura, w której fermentuje piwo to ok. 21 stopni. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Zostaw tak jak jest, a po powrocie z urlopu przelej i dodaj chmiel na cichą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 13 minut temu, czikens89 napisał: Moje pytanie jest takie: czy lepiej skrócić czas cichej (chciałem jeszcze dochmielić na zimno) np do 3 dni i zabutelkować przed wyjazdem na urlop, czy wydłużyć czas burzliwej do 10 dni i zrobić cichą fermentację na 14 dni i zabutelkować po powrocie. Zostaw na drożdżach do końca urlopu, a po powrocie zlej na cichą i nachmiel normalnie. 14 minut temu, czikens89 napisał: Dodam jeszcze, że temperatura, w której fermentuje piwo to ok. 21 stopni. Bardzo wysoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czikens89 Posted July 2, 2020 Author Share Posted July 2, 2020 1 godzinę temu, Gawron napisał: Zostaw na drożdżach do końca urlopu, a po powrocie zlej na cichą i nachmiel normalnie. Bardzo wysoko. Wiem, że wysoko pierwszą warkę jak robiłem to miałem w swojej komórce 17 stopni. Niestety teraz się trochę mury nagrzały i temperatura wzrosła. Super. Czyli w sumie burzliwej będzie ponad trzy tygodnie. Ile czasu potem cichej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Jesli nie będziesz zbierał gęstwy to nie rób żadnej cichej bo nie ma sensu, po powrocie syp chmiel i po 3 dniach rozlewaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 2 godziny temu, czikens89 napisał: Super. Czyli w sumie burzliwej będzie ponad trzy tygodnie. Ile czasu potem cichej? Tak jak kolega napisał. Jak nie potrzebujesz gęstwy, to nie zlewaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czikens89 Posted July 2, 2020 Author Share Posted July 2, 2020 (edited) 4 godziny temu, Gawron napisał: W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. Edited July 2, 2020 by czikens89 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 27 minut temu, czikens89 napisał: W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. Cold crash, dekantacja od góry, druciak na wlocie i/lub pończocha na wylocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Godzinę temu, czikens89 napisał: W takim razię proszę jeszczę o poradę jak to potem przefiltrować, aby do piwa nie dostały się chmieliny. Jak na razie najlepszy jak dla mnie patent. Druciak założony na stalową końcówkę do dekantacji i zlewanie po porządnym ColdCrush. Ja chmielę na zimno 48h i po tym czasie na kilka dni wkładam fermentor do lodówki i schładzam w okolice zera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czikens89 Posted July 2, 2020 Author Share Posted July 2, 2020 I tu się zaczyna problem nienie mam wolnej lodówki, a żona nie pozwoli mi żarcia wyrzucić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Miałem pisać, że jeśli piwo fermentuje w szopce to pewnie lodówki do CC nie ma i nie będzie Jeśli masz hop spider to możesz wsadzić go albo do wiadra w którym piwo fermentuje i do niego rurkę, albo do wiadra z którego będziesz później rozlewał. Jeśli nie masz takowego, to najlepiej będzie wspomniany druciak z jednej strony a z drugiej strony pończocha (obie rzeczy oczywiście zdezynfekowane). Link to comment Share on other sites More sharing options...
czikens89 Posted July 3, 2020 Author Share Posted July 3, 2020 Nie jest to szopka, ale komórka lokatorska w bloku. Myślę, że jest tam chłodniej, ale termometr nie kłamie. Chyba, że wstawię piwo do lodówki przed wyjazdem na urlop. Z tym, że będzie ono tam stać ok 14 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted July 3, 2020 Share Posted July 3, 2020 49 minut temu, czikens89 napisał: Chyba, że wstawię piwo do lodówki przed wyjazdem na urlop. Z tym, że będzie ono tam stać ok 14 dni. Nie ma sensu. Jedź na urlop, piwo niech spokojnie sobie fermentuje, zajmiesz się nim po powrocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czikens89 Posted July 24, 2020 Author Share Posted July 24, 2020 Panowie gdzie dostać taką końcówkę do dekantacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 36 minut temu, czikens89 napisał: Panowie gdzie dostać taką końcówkę do dekantacji? U mnie bardzo dobrze sprawdza się: https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/rozlew/wezyk-do-przelewania-z-rurka-29cm.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now