Yanek Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Witam wszystkich piwowarów domowych Od wczoraj przeglądam Wasze forum, mam nadzieję że załapię jak zrobić piwo bo jak czytam niektóre posty to mam wrażenie że to jakaś czarna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Witam kolegę z miasta Wieliczki. Toż to my musimy być sąsiadami. Chętnie służę pomocą sąsiedzką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Tierro bardzo chętnie skorzystam z pomocy sąsiedzkiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Dasz radę, poza kilkoma osobami, które mają zawodowe inklinacje, to każdemu z nas jeszcze kilka lat temu nawet nie śniło się, że piwo można warzyć w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Szybko się połapiesz co i jak Zapraszam też w odwiedziny do Krakowa, to chętnie pomogę na żywo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 witam jasne że dasz radę ,kombinuj sprzęt i do boju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Szybko się połapiesz co i jak Zapraszam też w odwiedziny do Krakowa, to chętnie pomogę na żywo Chętnie skorzystam z każdej pomocy, będę się dzisiaj kręcił po Krakowie i jak się wyrobię to zaglądnę pewnie na krowoderską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Tierro bardzo chętnie skorzystam z pomocy sąsiedzkiej. Zapraszam na warzenie na Chabrowe Wzgórze. Mogę Cię również wesprzeć u Ciebie ;-) A zgodnie z podpowiedzią elroy-a zapraszam na mycie butelek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Cześć pozdrawiam z Rydułtów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Chętnie skorzystam z każdej pomocy, będę się dzisiaj kręcił po Krakowie i jak się wyrobię to zaglądnę pewnie na krowoderską Oczywiście miałem na myśli kobierzyńską a napisałem krowoderską, ale co tam ważne że byłem i nabyłem pierwszego brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Chętnie skorzystam z każdej pomocy' date=' będę się dzisiaj kręcił po Krakowie i jak się wyrobię to zaglądnę pewnie na krowoderską [/quote']Oczywiście miałem na myśli kobierzyńską a napisałem krowoderską, ale co tam ważne że byłem i nabyłem pierwszego brewkita Powodzenia 3mam kciuki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 No i zaczęło się, tzn. zrobiło pierwsze "bulb" bo już się martwiłem. Wczoraj nastawiłem pierwszego brewkita draught + ekstrakt słodowy . Konserwy podgrzałem w piekarniku którym właśnie skończył się piec jakiś placek, zawartość wylądowała w garze i zamieszałem wszystko z gorącą wodą i do fermentora, który wcześniej był traktowany pirosiarczynem. Dolałem jakieś 18 litów wody i czekałem aż ostygnie, no i ostygło ale dopiero koło pierwszej w nocy. Pomiary pokazały 25°C i jakieś 11 °Blg z haczykiem, wiec dorzuciłem drożdże. Zapach jak dla mnie to mocno miodowy trochę karmelowy i herbaciany. Wstałem rano i spodziewałem się burzliwej fermentacji a tu lipa, dopiero teraz zaczyna się coś dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 "Wstępne" gratulacje. ja na swój pierwszy bulb czekałem chyba koło 10 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Tieroo przelatuje codziennie przez Wieliczkę, chętnie bym się spotkał i popytał co nieco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Tieroo przelatuje codziennie przez Wieliczkę, chętnie bym się spotkał i popytał co nieco. Przebywam codziennie w Wieliczce ;-) zapraszam. Co prawda do poniedziałku jestem wyjęty ale planuje w przyszłym tygodniu zawalczyć ze stoutem możesz wpaść wtedy. Na PW możemy podgadać szczegóły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Czytam i czytam i coś niecoś już kumam Dzięki koledze tieroo widziałem na żywo zacieranie, miałem też możliwość skosztowania domowego piwa produkcji tieroo no i chyba przepadłem (nie mogę dopić tyskiego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Pierwsze warzenie się odbyło, właśnie się studzi. I tak jako pierwsze, Pale Ale gotowy zestaw z homebrewing. Odmierzyłem 14 litrów wody i podgrzałem do 72°C w czasie wsypywanie dogrzała się do 74°C bo nie zamknąłem gazu, a więc po wsypaniu obu słodów ostudziło się do 68°C po 10 min. spadło do żądanych 65°C. Więc odpaliłem gaz i w kilka sekund znowu miałem 68 °C Po 30 min podniosłem temp. do 70°C i tu nie było już tak niestabilnie po 20 min dogrzałem do 75°C. Później przelałem do fermentora z kranikiem i przefiltrowałem, zlało się jakieś 8 litrów. Gotowałem wodę w czajniku i wysładzałem aż dolałem do 24l. Potem wlałem z powrotem do gara, i po zagotowaniu dodałem chmiel i przykryłem pokrywką, (teraz wiem że niepotrzebnie) bo po chwili zaczęło kipieć i cały chmiel osadził się na pokrywce i ściankach gara po 50min dodałem kolejną porcję chmielu dogotowałem jeszcze 10 min i włożyłem do wanny żeby się chłodziło. Jak się ochłodziło do 30°C przelałem do fermentora i mam 19l Teraz ma 26°C i trochę ponad 14°Blg coś źle zrobiłem ?? miało wyjść 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Teraz ma 26°C i trochę ponad 14°Blg coś źle zrobiłem ?? miało wyjść 12 °Blg Z 24 litrów do 19 to odparowanie prawie 19%, może za ostro hajcowałeś pod garnkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Później przelałem do fermentora z kranikiem i przefiltrowałem, zlało się jakieś 8 litrów. Gotowałem wodę w czajniku i wysładzałem aż dolałem do 24l. To musiało trochę trwać , wodę do wysładzania warto przygotować sobie w odmierzonej ilości wcześniej Teraz ma 26°C i trochę ponad 14°Blg coś źle zrobiłem ?? miało wyjść 12 °Blg W 20 litrach wyszłoby pewnie koło 12°Blg, być może uzyskałeś lepszą wydajność niż zakładał Tomek w obliczeniach zestawu. Kupno lub zrobienie chłodnicy cię nie minie Gratuluję pierwszej zacieranej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 komoona rzeczywiście ostro się hajcowało ale skąd mogłem wiedzieć, następnym razem będę wiedział. admiro z tym gotowaniem wody w czajniku, nie trwało długo, ale jest to bardzo upierdliwe Co do chłodnicy to na pewno sobie zrobię, i chyba kupię taboret gazowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Pierwsze warzenie się odbyło, właśnie się studzi. Gratulacje !! ustawiam się w kolejce do degustacji tak trzymaj sąsiedzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Gratulacje !! ustawiam się w kolejce do degustacji smile tak trzymaj sąsiedzie Tieroo oczywiście zapraszam a degustacje Edytowane 5 Września 2010 przez Yanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Druga warka Stout właśnie się studzi. Tym razem udało mi się panować nad temperaturami, jestem z siebie dumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się