Jump to content

Aplikacja do 'logowania' warek

Recommended Posts

Witam wszystkich kolegów - od dłuższego czasu biernie przeglądam forum, bo nie znalazłem takiego pytania odnośnie warzenia piwa, którego ktoś już tu nie zadał - ale jednak nadeszła ta chwila, że i ja potrzebuję drobnej pomocy - nakierowania - mianowicie czy macie jakąś sprawdzoną aplikacje na telefon/PC w której możemy zapisywać w przyjemny i łatwy sposób warki piwa? Chodzi mi konkretnie o zapisywanie zasypu i dodatków, które dodaliśmy do konkretnej warki, czasów na daną czynność oraz zapisywania w kalendarzu daty warzenia?

Przeglądałem forum i znalazłem jedynie Brewtarget, ale to raczej aplikacja do zapisywania własnych przepisów, a nie kontrolowania produkcji domowego browaru ;) 

13 minut temu, Mateusz Gęsior napisał:

Witam wszystkich kolegów - od dłuższego czasu biernie przeglądam forum, bo nie znalazłem takiego pytania odnośnie warzenia piwa, którego ktoś już tu nie zadał - ale jednak nadeszła ta chwila, że i ja potrzebuję drobnej pomocy - nakierowania - mianowicie czy macie jakąś sprawdzoną aplikacje na telefon/PC w której możemy zapisywać w przyjemny i łatwy sposób warki piwa? Chodzi mi konkretnie o zapisywanie zasypu i dodatków, które dodaliśmy do konkretnej warki, czasów na daną czynność oraz zapisywania w kalendarzu daty warzenia?

Przeglądałem forum i znalazłem jedynie Brewtarget, ale to raczej aplikacja do zapisywania własnych przepisów, a nie kontrolowania produkcji domowego browaru ;)

w zeszycie ,piwo,org, browar.biz, brewness.com ,beersmith, pppp i pierdylion innych

37 minut temu, elroy napisał:

Brewness chyba będzie Ci najwygodniej. bo aplikacja przystosowana mobilnie.

Z tą mobilnością to nie jest tak kolorowo. Dedykowana aplikacja to tylko przepisy i kalkulatory. Oczywiście da się obsugiwac serwis przez przeglądarkę na komórce z pełną funkcjonalnością.  Niestety z punktu widzenia użytkownika ten serwis przestał się rozwijać juz dawno temu. Jedyny plus to podgląd dziennika piwowara online - oczywiście jak masz wykupiony abonament. Ja nad kolejnym na pewno mocno się zastanowię.

Godzinę temu, elroy napisał:

No proszę, to cofam w takim razie, bo jak owego czasu klikałem, to dość fajnie to się prezentowało.

Czyli jak widzę, nie jest tak kolorowo. Może inaczej - z czego korzystacie do zapisywania co warzyliście - kiedy, jak i w jaki sposób? 

Zerknąłem na rzeczy, które wypisał anteks i wyglądają bardziej na służące do tworzenia bazy przepisów niż do zapisywania kolejnych warek.

3 godziny temu, Mateusz Gęsior napisał:

tworzenia bazy przepisów niż do zapisywania kolejnych warek.

Więc zeszyt, notatnik, albo zrobić tabelkę w Excelu .

Każda z tych aplikacji pozwala zapisać recepturę + jakieś notatki i daty. Niezależnie czy chcesz "kontrolować produkcję domowego browaru" czy "zapisać własny przepis" spokojnie się nadadzą. W brewtarget np. można kliknąć wybraną recepturę i wybrać "Brew It" żeby dopisać kolejne warzenie w dzienniku. Może to być wygodne gdy często powtarzasz te same przepisy.

Ja na codzień używam Biermacht (aplikacja mobilna). Telefon ma się zawsze pod ręką, a wyklikanie nowej receptury to chwila. Można też kopiować receptury więc mocno powtarzalne wpisy w brewlogu do zrobienia od ręki.