fotohobby Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 (edited) Z rozmysłem zadałem wczoraj 18l brzeczki 13BLG do fermentora, z którego dopiero co zlałem 15l świeżo przefermentowanego lagera (początkowe 12BLG) na Wyeast Czech Pilsner. Nie miałem innego fermentora, a nie chciało mi się wybierać gęstwy Na dnie była około 1cm warstwa drożdży. Po 8h już pracowały. Jakie są skutki overpitcbingu w przypadku drożdży dolnej fermentacji ? Czy w ogóle cokolwiek "innego" wyczuję ? A moze w ogóle to niespecjalny overpitching był ? Edited July 12, 2020 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Jedyny minus to skok temperatury. Jeśli utrzymasz w ryzach nie powinno być źle. Gorzej jest jak dasz za mało. koholet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Im niższa temperatura, tym więcej drożdży potrzeba. Jak trzymasz piwo w dolnych widełkach temperatur, to będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted July 12, 2020 Author Share Posted July 12, 2020 Mam na sterowniku ustawione 10.8-11.1C Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Mam na sterowniku ustawione 10.8-11.1CDaj 8C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Mam na sterowniku ustawione 10.8-11.1CJak ci już fermentuje nic nie zmieniaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted July 12, 2020 Author Share Posted July 12, 2020 Fermentuje sobie żwawo. Póki co różnica do poprzedniej fermentacji, to szybszy start, wyższa piana, brak siarkiwororu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now