fotohobby Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Z rozmysłem zadałem wczoraj 18l brzeczki 13BLG do fermentora, z którego dopiero co zlałem 15l świeżo przefermentowanego lagera (początkowe 12BLG) na Wyeast Czech Pilsner. Nie miałem innego fermentora, a nie chciało mi się wybierać gęstwy Na dnie była około 1cm warstwa drożdży. Po 8h już pracowały. Jakie są skutki overpitcbingu w przypadku drożdży dolnej fermentacji ? Czy w ogóle cokolwiek "innego" wyczuję ? A moze w ogóle to niespecjalny overpitching był ? Edytowane 12 Lipca 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Jedyny minus to skok temperatury. Jeśli utrzymasz w ryzach nie powinno być źle. Gorzej jest jak dasz za mało. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Im niższa temperatura, tym więcej drożdży potrzeba. Jak trzymasz piwo w dolnych widełkach temperatur, to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Mam na sterowniku ustawione 10.8-11.1C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Mam na sterowniku ustawione 10.8-11.1CDaj 8C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Mam na sterowniku ustawione 10.8-11.1CJak ci już fermentuje nic nie zmieniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Fermentuje sobie żwawo. Póki co różnica do poprzedniej fermentacji, to szybszy start, wyższa piana, brak siarkiwororu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się