Jump to content

Problem z gazowaniem


Recommended Posts

Witam. Zrobiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu " Northwest Pale Ale " i wszystko jest ok poza jedną dość ważną rzeczą, mianowicie brak gazu.

Cukier wsypywałem bezpośrednio do butelki. Kalkulator obliczył mi 2.8g na butelkę, czyli jedną miarkę na 0.33l. W sklepie mi powiedzieli, że miarka na 0.33l ma 3g :)

Możliwe, że za mało cukru ? Piwo miało BLG 10 i spadło do 5. Gazowało się 2 tygodnie ?

Może ktoś będzie wiedział o co chodzi :)

Dzięki ogólnie wszystkim którzy pomogli mi z tym Piwem i pozdrawiam wszystkich :)

Podsyłam też zdj mirki cukru. Dałem tą małą z górką co ma niby ok 3g. Jest w niej 3/4 marki 0.5 ( średniej) 

 

 

IMG_20200715_154850.jpg

Edited by adrian339
Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Mibor napisał:

 

Czym mierzysz? Jakich drożdży użyłeś?

Mierzyłem areometrem BLG. drożdże S-04

Dokonałem dwóch pomiarów w odstępie 3 dni i BLG nie spadało już niżej. Piwo w fementatrorze leżało 2 tygodnie i 5 dni. Po otwarciu butelki jest bardzo lekkie syknięcie a piwo jest ledwo co nagazowane. Podczas lania nawet nie ma piany 

Edited by adrian339
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, adrian339 napisał:

A tu zamiast granatu to nawet nie nagazowane ?

 

S-04 lubią długo dojadać resztki i refermentacja też się czasem ślimaczy, daj im więcej czasu. 

A te 5 blg jest lekko podejrzane, sprawdzałeś spławik na wodzie? Jeśli faktycznie zeszło tylko do 5, to z czasem rzeczywiście kontroluj, czy się nie przegazowuje.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, punix napisał:

 

S-04 lubią długo dojadać resztki i refermentacja też się czasem ślimaczy, daj im więcej czasu. 

A te 5 blg jest lekko podejrzane, sprawdzałeś spławik na wodzie? Jeśli faktycznie zeszło tylko do 5, to z czasem rzeczywiście kontroluj, czy się nie przegazowuje.

dokładnie to 4 - 5 blg było, Jakoś tak z tego co pamiętam i już niżej nie schodziło. Czekałem na kapslownicę więc piwo leżało w fermentatorze 5 dni dłużej niż 2 tygodnie i dalej takie samo blg. Nie schodziło już niżej.

Pomiar robiłem w próbówce. Sprawdzałem na wodzie :)
Za chwilę otworzę jedno i zobaczę czy coś się zmieniło :D 

Edited by adrian339
Link to comment
Share on other sites

Właśnie otworzyłem piwko. W po wlaniu do kufla w końcu pokazała się 1 cm piana, niestety opadła po 20 sekundach do zera. Piwo jest troszkę bardziej nagazowane niż kilka dni temu. Dziwi mnie tylko czemu 2 tygodnie nie wystarczyło ?

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, adrian339 napisał:

Właśnie otworzyłem piwko. W po wlaniu do kufla w końcu pokazała się 1 cm piana, niestety opadła po 20 sekundach do zera. Piwo jest troszkę bardziej nagazowane niż kilka dni temu. Dziwi mnie tylko czemu 2 tygodnie nie wystarczyło ?

 

Te drożdże czasem tak mają. U mnie jedna z ostatnich warek na nich nagazowała się do zakładanego poziomu  po jakichś trzech miesiącach.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, INTseed napisał:

Butelki 0.5l czy 0.33l?

0.5l

12 godzin temu, punix napisał:

 

Te drożdże czasem tak mają. U mnie jedna z ostatnich warek na nich nagazowała się do zakładanego poziomu  po jakichś trzech miesiącach.

To czekają mnie długie 3 miesiące :D Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem ?

Edited by adrian339
Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, adrian339 napisał:

0.5l

To czekają mnie długie 3 miesiące :D Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem ?

 

Z uniwersalnych, dających dość czysty profil (jeśli mówimy o sucharach, nie płynnych), poleciłbym US-05 i Danstary Nottinghamy. S-04 też nie są złe, do brytyjskich piw dają lepszy profil niż wcześniej wymienione, ale potrafią mieć swoje humor, przez co wg mnie są nieco trudniejsze w obsłudze.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, punix napisał:

 

Z uniwersalnych, dających dość czysty profil (jeśli mówimy o sucharach, nie płynnych), poleciłbym US-05 i Danstary Nottinghamy. S-04 też nie są złe, do brytyjskich piw dają lepszy profil niż wcześniej wymienione, ale potrafią mieć swoje humor, przez co wg mnie są nieco trudniejsze w obsłudze.

O tych US-05 gdzieś już słyszałem :) Ogólnie temp u mnie w piwnicy to 19 stopni. Nadadzą się ? Pierwszy tydzień planuję schłodzić lekko w boxie 
Planuję zrobić teraz  brewkit Coopers Brew 'A'IPA z chmielem Galaxy więc może skusze się na te drożdże US-05 na próbę :D Byłyby ok do tego brewkitu ? :)
Czy lepiej dodać te które są w zestawie z brewkitem ?

Edited by adrian339
Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, adrian339 napisał:

O tych US-05 gdzieś już słyszałem :) Ogólnie temp u mnie w piwnicy to 19 stopni. Nadadzą się ? Pierwszy tydzień planuję schłodzić lekko w boxie 
Planuję zrobić teraz  brewkit Coopers Brew 'A'IPA z chmielem Galaxy więc może skusze się na te drożdże US-05 na próbę :D Byłyby ok do tego brewkitu ? :)
Czy lepiej dodać te które są w zestawie z brewkitem ?

Nie, lepiej US-05. Drożdże z zestawów często są w słabej formie i nie pracują tak, jak powinny.

Jeśli schłodzisz w pudle, to spokojnie dadzą radę. Pierwszy tydzień w 16-17 stopniach, później swobodnie niech się ogrzewa.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, tortoise napisał:

Nie, lepiej US-05. Drożdże z zestawów często są w słabej formie i nie pracują tak, jak powinny.

Jeśli schłodzisz w pudle, to spokojnie dadzą radę. Pierwszy tydzień w 16-17 stopniach, później swobodnie niech się ogrzewa.

Dzięki wielkie, będą US-05 :) i z temp pierwszy tydzień w boxie a później 19 stopni :)

Link to comment
Share on other sites

To czekają mnie długie 3 miesiące Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem 
To sypałeś za mało cukru. Chyba że ci tak pasuje nagazowane. Ja daję tą na 0.5l
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, INTseed napisał:
10 godzin temu, adrian339 napisał:
To czekają mnie długie 3 miesiące emoji3.png Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem emoji52.png

To sypałeś za mało cukru. Chyba że ci tak pasuje nagazowane. Ja daję tą na 0.5l

Właśnie, że podobno to zależy od piwa. Do tego mi wyliczył kalkulator 2.8g czyli mniej wiecej ta 0.33 miarka. A piwo samo w sobie miało dużo blg 

Link to comment
Share on other sites

Tam nie ma tyle gram cukru.
W tej średniej masz 3.2 do 3.8g Piwo ma być odfermentowanie na 100%
Jeśli ci pasuje nagazowanie po trzech tygodniach w temperaturze pokojowej to syp tą najmniejszą.
Dodatkowo jak sypiesz tą podziałką musisz pamiętać że cukier ci się może przylepić do ścianek miarki.
Ja sypie tą średnią. Jak za dużo bąbelków to leje z góry aby rozgazować.
Pamiętaj aby piwo było odfermentowanie do końca.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.