adrian339 Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Witam. Zrobiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu " Northwest Pale Ale " i wszystko jest ok poza jedną dość ważną rzeczą, mianowicie brak gazu. Cukier wsypywałem bezpośrednio do butelki. Kalkulator obliczył mi 2.8g na butelkę, czyli jedną miarkę na 0.33l. W sklepie mi powiedzieli, że miarka na 0.33l ma 3g Możliwe, że za mało cukru ? Piwo miało BLG 10 i spadło do 5. Gazowało się 2 tygodnie ? Może ktoś będzie wiedział o co chodzi Dzięki ogólnie wszystkim którzy pomogli mi z tym Piwem i pozdrawiam wszystkich Podsyłam też zdj mirki cukru. Dałem tą małą z górką co ma niby ok 3g. Jest w niej 3/4 marki 0.5 ( średniej) Edytowane 15 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 2 minuty temu, adrian339 napisał: Piwo miało BLG 10 i spadło do 5. Czym mierzysz? Jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) 15 minut temu, Mibor napisał: Czym mierzysz? Jakich drożdży użyłeś? Mierzyłem areometrem BLG. drożdże S-04 Dokonałem dwóch pomiarów w odstępie 3 dni i BLG nie spadało już niżej. Piwo w fementatrorze leżało 2 tygodnie i 5 dni. Po otwarciu butelki jest bardzo lekkie syknięcie a piwo jest ledwo co nagazowane. Podczas lania nawet nie ma piany Edytowane 15 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Pierwsza rzecz to wyrzuć miarkę. 2,8g/ but przy tak niskim odfermentowaniu to granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 3 minuty temu, anteks napisał: Pierwsza rzecz to wyrzuć miarkę. 2,8g/ but przy tak niskim odfermentowaniu to granaty A tu zamiast granatu to nawet nie nagazowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 2 godziny temu, adrian339 napisał: A tu zamiast granatu to nawet nie nagazowane ? S-04 lubią długo dojadać resztki i refermentacja też się czasem ślimaczy, daj im więcej czasu. A te 5 blg jest lekko podejrzane, sprawdzałeś spławik na wodzie? Jeśli faktycznie zeszło tylko do 5, to z czasem rzeczywiście kontroluj, czy się nie przegazowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) 6 minut temu, punix napisał: S-04 lubią długo dojadać resztki i refermentacja też się czasem ślimaczy, daj im więcej czasu. A te 5 blg jest lekko podejrzane, sprawdzałeś spławik na wodzie? Jeśli faktycznie zeszło tylko do 5, to z czasem rzeczywiście kontroluj, czy się nie przegazowuje. dokładnie to 4 - 5 blg było, Jakoś tak z tego co pamiętam i już niżej nie schodziło. Czekałem na kapslownicę więc piwo leżało w fermentatorze 5 dni dłużej niż 2 tygodnie i dalej takie samo blg. Nie schodziło już niżej. Pomiar robiłem w próbówce. Sprawdzałem na wodzie Za chwilę otworzę jedno i zobaczę czy coś się zmieniło Edytowane 15 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Właśnie otworzyłem piwko. W po wlaniu do kufla w końcu pokazała się 1 cm piana, niestety opadła po 20 sekundach do zera. Piwo jest troszkę bardziej nagazowane niż kilka dni temu. Dziwi mnie tylko czemu 2 tygodnie nie wystarczyło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Butelki 0.5l czy 0.33l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 6 godzin temu, adrian339 napisał: Właśnie otworzyłem piwko. W po wlaniu do kufla w końcu pokazała się 1 cm piana, niestety opadła po 20 sekundach do zera. Piwo jest troszkę bardziej nagazowane niż kilka dni temu. Dziwi mnie tylko czemu 2 tygodnie nie wystarczyło ? Te drożdże czasem tak mają. U mnie jedna z ostatnich warek na nich nagazowała się do zakładanego poziomu po jakichś trzech miesiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) 12 godzin temu, INTseed napisał: Butelki 0.5l czy 0.33l? 0.5l 12 godzin temu, punix napisał: Te drożdże czasem tak mają. U mnie jedna z ostatnich warek na nich nagazowała się do zakładanego poziomu po jakichś trzech miesiącach. To czekają mnie długie 3 miesiące Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem ? Edytowane 16 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 11 minut temu, adrian339 napisał: 0.5l To czekają mnie długie 3 miesiące Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem ? Z uniwersalnych, dających dość czysty profil (jeśli mówimy o sucharach, nie płynnych), poleciłbym US-05 i Danstary Nottinghamy. S-04 też nie są złe, do brytyjskich piw dają lepszy profil niż wcześniej wymienione, ale potrafią mieć swoje humor, przez co wg mnie są nieco trudniejsze w obsłudze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) 8 minut temu, punix napisał: Z uniwersalnych, dających dość czysty profil (jeśli mówimy o sucharach, nie płynnych), poleciłbym US-05 i Danstary Nottinghamy. S-04 też nie są złe, do brytyjskich piw dają lepszy profil niż wcześniej wymienione, ale potrafią mieć swoje humor, przez co wg mnie są nieco trudniejsze w obsłudze. O tych US-05 gdzieś już słyszałem Ogólnie temp u mnie w piwnicy to 19 stopni. Nadadzą się ? Pierwszy tydzień planuję schłodzić lekko w boxie Planuję zrobić teraz brewkit Coopers Brew 'A'IPA z chmielem Galaxy więc może skusze się na te drożdże US-05 na próbę Byłyby ok do tego brewkitu ? Czy lepiej dodać te które są w zestawie z brewkitem ? Edytowane 16 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 21 minut temu, adrian339 napisał: O tych US-05 gdzieś już słyszałem Ogólnie temp u mnie w piwnicy to 19 stopni. Nadadzą się ? Pierwszy tydzień planuję schłodzić lekko w boxie Planuję zrobić teraz brewkit Coopers Brew 'A'IPA z chmielem Galaxy więc może skusze się na te drożdże US-05 na próbę Byłyby ok do tego brewkitu ? Czy lepiej dodać te które są w zestawie z brewkitem ? Nie, lepiej US-05. Drożdże z zestawów często są w słabej formie i nie pracują tak, jak powinny. Jeśli schłodzisz w pudle, to spokojnie dadzą radę. Pierwszy tydzień w 16-17 stopniach, później swobodnie niech się ogrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 1 godzinę temu, tortoise napisał: Nie, lepiej US-05. Drożdże z zestawów często są w słabej formie i nie pracują tak, jak powinny. Jeśli schłodzisz w pudle, to spokojnie dadzą radę. Pierwszy tydzień w 16-17 stopniach, później swobodnie niech się ogrzewa. Dzięki wielkie, będą US-05 i z temp pierwszy tydzień w boxie a później 19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 To czekają mnie długie 3 miesiące Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem To sypałeś za mało cukru. Chyba że ci tak pasuje nagazowane. Ja daję tą na 0.5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 5 godzin temu, INTseed napisał: 10 godzin temu, adrian339 napisał: To czekają mnie długie 3 miesiące Dzięki za podpowiedź bo już się trochę bałem, ze się nie nagazują. Co do drożdży to poleciłbyś jakieś inne ? Słyszałem, ze S-04 są uniwersalne więc takie kupuję a z doborem drożdży mam największy problem To sypałeś za mało cukru. Chyba że ci tak pasuje nagazowane. Ja daję tą na 0.5l Właśnie, że podobno to zależy od piwa. Do tego mi wyliczył kalkulator 2.8g czyli mniej wiecej ta 0.33 miarka. A piwo samo w sobie miało dużo blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Tam nie ma tyle gram cukru. W tej średniej masz 3.2 do 3.8g Piwo ma być odfermentowanie na 100%Jeśli ci pasuje nagazowanie po trzech tygodniach w temperaturze pokojowej to syp tą najmniejszą.Dodatkowo jak sypiesz tą podziałką musisz pamiętać że cukier ci się może przylepić do ścianek miarki.Ja sypie tą średnią. Jak za dużo bąbelków to leje z góry aby rozgazować.Pamiętaj aby piwo było odfermentowanie do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się