Kozmo Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Czesc Z 6 kg slodu i 18l wody wyszlo mi tylko 10blg bez wysladzania... Uzywalem slodu z worka 25kg. Wrzucilem 6 kg na wode 68 stopni. Temperatures caly czas kontrolowana 67-68 stopni termostatem boleckiego. Zacieralem cos ponad godzinke. Mash out zrobiony. Co moglo pojsc nie tak ze wyszlo tak niskie blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Śrutowałeś słód? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozmo Posted July 17, 2020 Author Share Posted July 17, 2020 Kupilem juz srutowany. Byl polamany I gdzieniegdzie maka. Dodam ze mierzylem refraktometrem. Probowac splawikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozmo Posted July 17, 2020 Author Share Posted July 17, 2020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Brak wysładzania też na pewno obniża wydajność, ale ogólnie chyba, nie aż o tyle. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozmo Posted July 17, 2020 Author Share Posted July 17, 2020 Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke. Wyslodzilem 3 litrami wody zeby tlok zrobic i tyle... To sobie uwarzylem... 15 litrow cienkusza... Ehh Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Wydajność możesz podnieść poprzez użycie większej ilości wody do wysładzania i odjęcie jej z zacierania, żeby uzyskać wymaganą objętość po gotowaniu. Użycie całości wody do zacierania mocno obniża wydajność i w zasadzie stosuje się tylko przy bardzo mocnych piwach. Druga sprawa to sprzęt, wydajność może być różna przy różnych typach kadzi zaciernej i sposobach wysładzania. Chociaż twoja wydajność jest na tyle niska (na szybko policzyłem ok. 35%), że nie wiem czy w twoim przypadku nie ma jeszcze jakiegoś problemu. Ja przy mocarzach chyba nie miałem tak niskiej wydajności. Robiłeś już coś na tym sprzęcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozmo Posted July 17, 2020 Author Share Posted July 17, 2020 Pierwsze warzenie na tym sprzecie. Ale nie uzylem calosci wody tylko 1kg/3l tak jak powinno byc. Czemu niby az tak niska wydajnosc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Godzinę temu, Kozmo napisał: Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke Przede wszystkim wymywa się ją z młóta, zamiast wyrzucać. Ja bym wysładzał w takiej sytuacji tym bardziej, potem możesz dłużej gotować, żeby zagęścić. Jeszcze pozostaje sposób wysładzania, o którym nie piszesz. Sprawdź też sprzęt pomiarowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozmo Posted July 17, 2020 Author Share Posted July 17, 2020 Tylko nie chodzi tu o wysladzanie. Moja brzeczka pierwszorzedna ma 10 blg! Jednak tak mysle i mysle czego tu nie sprawdzilem. A no ogarnalem ze nie srawdzilem czy ten czujnik temperatury pokrywa sie ze zwyklym termometrem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 A co to za słód może w nim tkwi problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Może błąd pomiaru? Zdarz się że w spławiku opadnie skala z podziałką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now