Kozmo Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Czesc Z 6 kg slodu i 18l wody wyszlo mi tylko 10blg bez wysladzania... Uzywalem slodu z worka 25kg. Wrzucilem 6 kg na wode 68 stopni. Temperatures caly czas kontrolowana 67-68 stopni termostatem boleckiego. Zacieralem cos ponad godzinke. Mash out zrobiony. Co moglo pojsc nie tak ze wyszlo tak niskie blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Śrutowałeś słód? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Kupilem juz srutowany. Byl polamany I gdzieniegdzie maka. Dodam ze mierzylem refraktometrem. Probowac splawikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Brak wysładzania też na pewno obniża wydajność, ale ogólnie chyba, nie aż o tyle. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke. Wyslodzilem 3 litrami wody zeby tlok zrobic i tyle... To sobie uwarzylem... 15 litrow cienkusza... Ehh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Wydajność możesz podnieść poprzez użycie większej ilości wody do wysładzania i odjęcie jej z zacierania, żeby uzyskać wymaganą objętość po gotowaniu. Użycie całości wody do zacierania mocno obniża wydajność i w zasadzie stosuje się tylko przy bardzo mocnych piwach. Druga sprawa to sprzęt, wydajność może być różna przy różnych typach kadzi zaciernej i sposobach wysładzania. Chociaż twoja wydajność jest na tyle niska (na szybko policzyłem ok. 35%), że nie wiem czy w twoim przypadku nie ma jeszcze jakiegoś problemu. Ja przy mocarzach chyba nie miałem tak niskiej wydajności. Robiłeś już coś na tym sprzęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Pierwsze warzenie na tym sprzecie. Ale nie uzylem calosci wody tylko 1kg/3l tak jak powinno byc. Czemu niby az tak niska wydajnosc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Godzinę temu, Kozmo napisał: Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke Przede wszystkim wymywa się ją z młóta, zamiast wyrzucać. Ja bym wysładzał w takiej sytuacji tym bardziej, potem możesz dłużej gotować, żeby zagęścić. Jeszcze pozostaje sposób wysładzania, o którym nie piszesz. Sprawdź też sprzęt pomiarowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Tylko nie chodzi tu o wysladzanie. Moja brzeczka pierwszorzedna ma 10 blg! Jednak tak mysle i mysle czego tu nie sprawdzilem. A no ogarnalem ze nie srawdzilem czy ten czujnik temperatury pokrywa sie ze zwyklym termometrem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 A co to za słód może w nim tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Może błąd pomiaru? Zdarz się że w spławiku opadnie skala z podziałką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się