Skocz do zawartości

Problem z blg


Kozmo

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Z 6 kg slodu i 18l wody wyszlo mi tylko 10blg bez wysladzania... Uzywalem slodu z worka 25kg. Wrzucilem 6 kg na wode 68 stopni. Temperatures caly czas kontrolowana  67-68 stopni termostatem boleckiego. Zacieralem cos ponad godzinke. Mash out zrobiony.

Co moglo pojsc nie tak ze wyszlo tak niskie blg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydajność możesz podnieść poprzez użycie większej ilości wody do wysładzania i odjęcie jej z zacierania, żeby uzyskać wymaganą objętość po gotowaniu. Użycie całości wody do zacierania mocno obniża wydajność i w zasadzie stosuje się tylko przy bardzo mocnych piwach. Druga sprawa to sprzęt, wydajność może być różna przy różnych typach kadzi zaciernej i sposobach wysładzania. Chociaż twoja wydajność jest na tyle niska (na szybko policzyłem ok. 35%), że nie wiem czy w twoim przypadku nie ma jeszcze jakiegoś problemu. Ja przy mocarzach chyba nie miałem tak niskiej wydajności. Robiłeś już coś na tym sprzęcie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Kozmo napisał:

Wysladzaniem przeciez sie jeszcze rozciencza brzeczke

Przede wszystkim wymywa się ją z młóta, zamiast wyrzucać. Ja bym wysładzał w takiej sytuacji tym bardziej, potem możesz dłużej gotować, żeby zagęścić. Jeszcze pozostaje sposób wysładzania, o którym nie piszesz.

Sprawdź też sprzęt pomiarowy.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.