Jump to content

Łuska ryżowa w zasypie od początku zacierania


Recommended Posts

Czy łuska ryżowa może wnosić jakieś niepożądane skutki typu garbniki, taniny czy cokolwiek innego jeśli jest dodana do zasypu wraz ze słodem na samym początku?

Wszędzie jest głoszone, że  łuskę należy dodać bezpośrednio przed filtracją lub pod koniec zacierania wymieszać z zacierem.

 

Problem polega na tym, że zacieram w kociołku automatycznym Royal Catering (to samo co Klarstein Mundschenk) i obawiam się, że jeśli 100% zasypu będzie w postaci słodu pszenicznego to nici z zacierania bez łuski (zatykanie pompki, fałszywego dna).

 

Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, paulox81 napisał:

Czy łuska ryżowa może wnosić jakieś niepożądane skutki typu garbniki, taniny czy cokolwiek innego jeśli jest dodana do zasypu wraz ze słodem na samym początku?

...

Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie?

 

 

W moim przypadku, łuska ryżowa nie wniosła ani razu niepożądanych smaków i aromatów.

 

Kiedyś robiłem grodzisza 100% pszenica bez łuski i nie było żadnych problemów z filtracją. Poszła nawet za szybko, bo dość grubo śrutowałem.

 

https://www.piwo.org/forums/topic/26562-wus-brews/?tab=comments#comment-480875

 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, paulox81 napisał:

Dzięki za rozwianie obaw :)

ja sypie praktycznie przy kazdym zasypie owsa/zyta/pszenicy łuskę. Mieszam ze słodem przed dodaniem i tez dziala :D  zero negatywów

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.