paulox81 Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Czy łuska ryżowa może wnosić jakieś niepożądane skutki typu garbniki, taniny czy cokolwiek innego jeśli jest dodana do zasypu wraz ze słodem na samym początku? Wszędzie jest głoszone, że łuskę należy dodać bezpośrednio przed filtracją lub pod koniec zacierania wymieszać z zacierem. Problem polega na tym, że zacieram w kociołku automatycznym Royal Catering (to samo co Klarstein Mundschenk) i obawiam się, że jeśli 100% zasypu będzie w postaci słodu pszenicznego to nici z zacierania bez łuski (zatykanie pompki, fałszywego dna). Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Dodawałem na początku, ale czy czegoś nie wniosło nie wiem, aż tak się nie znam 57 minut temu, paulox81 napisał: Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie? pewnie @anteks? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 1 godzinę temu, paulox81 napisał: Czy łuska ryżowa może wnosić jakieś niepożądane skutki typu garbniki, taniny czy cokolwiek innego jeśli jest dodana do zasypu wraz ze słodem na samym początku? ... Robił ktoś w takim kociołku piwo grodziskie? W moim przypadku, łuska ryżowa nie wniosła ani razu niepożądanych smaków i aromatów. Kiedyś robiłem grodzisza 100% pszenica bez łuski i nie było żadnych problemów z filtracją. Poszła nawet za szybko, bo dość grubo śrutowałem. https://www.piwo.org/forums/topic/26562-wus-brews/?tab=comments#comment-480875 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Dzięki za rozwianie obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 4 godziny temu, paulox81 napisał: Dzięki za rozwianie obaw ja sypie praktycznie przy kazdym zasypie owsa/zyta/pszenicy łuskę. Mieszam ze słodem przed dodaniem i tez dziala zero negatywów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się