Koora Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 Pierwsze piwo w lodowce 14stopni przez tydzień potem podnosiłem do 16. Wszystko ok. Drugie piwo tak samo wszystko niby ok ale w lodówce małe plamki pleśni. Spryskalem sanipro rinse po wcześniejszym umyciu gąbką. I wstawiłem nastepne A dzis po 17 dniach wiadro w kropki pleśni pod uchwytami plesń na kablu od sondy pleśń. Na drzwiach mała ilość pleśni ale była. Zdjęć nie mam bo odrazu przelalem do nowego wiadra bo od wewnetrzej strony też była jedna kropka pleśni. A wiadro tylko uchylam bo rurka nie wejdzie. Czym dezynfekujecie lodówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 Pryskam obficie desprejem i pozwalam dokładnie jej wyschnąć. Przed spryskaniem myję albo choć wycieram do sucha. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzych132 Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 (edited) Aż poszedłem sprawdzić swoją lodówkę, bo akurat stoi pusta. Nie ma nawet najmniejszych śladów pleśni. Nie myję nie jest brudna bo i od czego, nie pryskam, kilkanaście cykli fermentacji już przeszła. Zawsze gdy stoi pusta zostawiam otwartą, ale to rzadko się zdarza. Przed użyciem przecieram ręcznikiem papierowym głównie z kurzu. Wydaje mi się że wydobywający CO2 podczas fermentacji skuteczne ogranicza rozrost grzybków, acha otwieram lodówkę tylko raz podczas cyklu fermentacji - zlewania na cichą/chmielenia na zimno. Zamiast rurki fermentacyjnej zastosuj jakiś wężyk zanurzony z słoiku z wodą Edit: A gdzie stoi ta lodówka, może tutaj jest problem? Edited August 3, 2020 by Krzych132 Przemyślenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 U mnie w lodówce pojawiają się czarne plamki, czy to pleśń nie jestem pewien, ale całkiem prawdopodobne. Wynika to z tego że na zamrażalniku skrapla sie sporo wody która tworzy dobre środowisko do rozwoju grzybów i bakterii. W czasie nieużywania lodówki wycieram ją wewnątrz starsanem i otwieram żeby wszystko wyschło, ale zwykle to nie pomaga. Mimo tego nigdy nie zdarzyło mi się żeby przedostało sie to do piwa. U mnie też rurka nie wejdzie, pomiędzy fermetorem a zamrażalnikiem mam ze 2 cm - w sam raz żeby zmieścił się wężyk którego drugi koniec jest zanurzony w słoiku ze starsanem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 No stoi niestety w piwnicy. Jak jest nieużywana ma uchylone drzwi. Żeby wilgoć się nie zbierała, a otworzylem ją podczas fermentacji ze 3 razy. Może wiadro miałem zachlapane przez mieszadło. A zanim znoslem 25l 3 piętra w dół to się dostało pod pokrywę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 (edited) U siebie nie zauważyłem jakiejś okropnej ilości wilgoci od zamrazalnika. Na drzwiach to bym przeżył. Ale ze do wiadra się dostało. I teraz spróbuję z blow-off'em Edited August 3, 2020 by Koora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzych132 Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 7 minut temu, mkrawc napisał: Wynika to z tego że na zamrażalniku skrapla sie sporo wody I chyba tutaj leży problem, ja mam chłodziarkę a nie lodówko-zamrażarkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 U mnie w zamrażarce też niewesoło. Desprej poprawia samopoczucie, ale niewiele wnosi do sprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 3, 2020 Share Posted August 3, 2020 Z mojego doświadczenia wynika, że w wszelkiego rodzaju pleśnią dobrze radzi sobie chlor. Zwykły detergent do czyszczenia łazienek (oczywiście z chlorem w składzie), wypsikać wnętrze i zostawić na jakiś czas. Później mycie detergentem i wysuszyć. Na koniec można jakimś desprejem czy innym starsanem prysnąć i powinno być dobrze. Oczywiście bez piwa w środku ? Koora and Konstoi 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted August 4, 2020 Author Share Posted August 4, 2020 5 godzin temu, jkx6 napisał: Z mojego doświadczenia wynika, że w wszelkiego rodzaju pleśnią dobrze radzi sobie chlor. Zwykły detergent do czyszczenia łazienek (oczywiście z chlorem w składzie), wypsikać wnętrze i zostawić na jakiś czas. Później mycie detergentem i wysuszyć. Na koniec można jakimś desprejem czy innym starsanem prysnąć i powinno być dobrze. Oczywiście bez piwa w środku ? No i to jest odpowiedź zaslugujaca na plusa. Koncze to piwo i wybielaczem jade calosc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted August 4, 2020 Share Posted August 4, 2020 Polecam metodę którą opisał @jkx6 środek z chlorem na drugi dzień spłukać i umyć wodą i przejechać czymś dezynfekującym np. starsanem. jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radi_wroc Posted August 4, 2020 Share Posted August 4, 2020 11 godzin temu, jkx6 napisał: Z mojego doświadczenia wynika, że w wszelkiego rodzaju pleśnią dobrze radzi sobie chlor. Również potwierdzę. Nie używam dedykowanych środków, a roztworu z tabletki do basenu...domestosa jakoś nie widzę:) Profilaktycznie przy wymianie zawartości pryskam izopropanolem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted August 4, 2020 Author Share Posted August 4, 2020 (edited) Jak już mi wlazło do środka wiadra, to bawić się nie będę spryskam domestose, niech wali niemiłosiernie. Ale może będzie lepiej. A kolejne piwo zrobię na gestwie z kveikow a w tym czasie będę pucował lodówke. Aaaa.... Znalazlem jeszcze że piro zwalcza pleśnie i grzyby więc jeszcze spryskanie wszystkigo piro i zamkniecie lodówki. Na jakiś czas żeby opary wszędzie dotarły. Edited August 4, 2020 by Koora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.