Jump to content

Jak radzicie sobie z pleśnieniem lodówki?


Recommended Posts

Pierwsze piwo w lodowce 14stopni przez tydzień potem podnosiłem do 16.

Wszystko ok.

Drugie piwo tak samo wszystko niby ok ale w lodówce małe plamki pleśni. Spryskalem sanipro rinse po wcześniejszym umyciu gąbką. I wstawiłem nastepne

A dzis po 17 dniach wiadro w kropki pleśni pod uchwytami plesń na kablu od sondy pleśń. Na drzwiach mała ilość pleśni ale była.

 

Zdjęć nie mam bo odrazu przelalem do nowego wiadra bo od wewnetrzej strony też była jedna kropka pleśni.

A wiadro tylko uchylam bo rurka nie wejdzie.

 

Czym dezynfekujecie lodówki?

Link to comment
Share on other sites

Aż poszedłem sprawdzić swoją lodówkę, bo akurat stoi pusta. Nie ma nawet najmniejszych śladów pleśni. Nie myję nie jest brudna bo i od czego, nie pryskam, kilkanaście cykli fermentacji już przeszła. Zawsze gdy stoi pusta zostawiam otwartą, ale to rzadko się zdarza. Przed użyciem przecieram ręcznikiem papierowym głównie z kurzu.

Wydaje mi się że wydobywający CO2 podczas fermentacji skuteczne ogranicza rozrost grzybków, acha otwieram lodówkę tylko raz podczas cyklu fermentacji - zlewania na cichą/chmielenia na zimno.

 

Zamiast rurki fermentacyjnej zastosuj jakiś wężyk zanurzony z słoiku z wodą

 

Edit:

A gdzie stoi ta lodówka, może tutaj jest problem?

Edited by Krzych132
Przemyślenia
Link to comment
Share on other sites

U mnie w lodówce pojawiają się czarne plamki, czy to pleśń nie jestem pewien, ale całkiem prawdopodobne. Wynika to z tego że na zamrażalniku skrapla sie sporo wody która tworzy dobre środowisko do rozwoju grzybów i bakterii. W czasie nieużywania lodówki wycieram ją wewnątrz starsanem i otwieram żeby wszystko wyschło, ale zwykle to nie pomaga. Mimo tego nigdy nie zdarzyło mi się żeby przedostało sie to do piwa. U mnie też rurka nie wejdzie, pomiędzy fermetorem a zamrażalnikiem mam ze 2 cm - w sam raz żeby zmieścił się wężyk którego drugi koniec jest zanurzony w słoiku ze starsanem.

Link to comment
Share on other sites

No stoi niestety w piwnicy. Jak jest nieużywana ma uchylone drzwi.

Żeby wilgoć się nie zbierała, a otworzylem ją podczas fermentacji ze 3 razy.

Może wiadro miałem zachlapane przez mieszadło.

A zanim znoslem 25l 3 piętra w dół to się dostało pod pokrywę.

Link to comment
Share on other sites

U siebie nie zauważyłem jakiejś okropnej ilości wilgoci od zamrazalnika. Na drzwiach to bym przeżył. Ale ze do wiadra się dostało. I teraz spróbuję z blow-off'em

Edited by Koora
Link to comment
Share on other sites

Z mojego doświadczenia wynika, że w wszelkiego rodzaju pleśnią dobrze radzi sobie chlor. Zwykły detergent do czyszczenia łazienek (oczywiście z chlorem w składzie), wypsikać wnętrze i zostawić na jakiś czas. Później mycie detergentem i wysuszyć. Na koniec można jakimś desprejem czy innym starsanem prysnąć i powinno być dobrze. 

Oczywiście bez piwa w środku ?

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, jkx6 napisał:

Z mojego doświadczenia wynika, że w wszelkiego rodzaju pleśnią dobrze radzi sobie chlor. Zwykły detergent do czyszczenia łazienek (oczywiście z chlorem w składzie), wypsikać wnętrze i zostawić na jakiś czas. Później mycie detergentem i wysuszyć. Na koniec można jakimś desprejem czy innym starsanem prysnąć i powinno być dobrze. 

Oczywiście bez piwa w środku ?

No i to jest odpowiedź zaslugujaca na plusa. Koncze to piwo i wybielaczem jade calosc.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, jkx6 napisał:

Z mojego doświadczenia wynika, że w wszelkiego rodzaju pleśnią dobrze radzi sobie chlor.

Również potwierdzę. Nie używam dedykowanych środków, a roztworu z tabletki do basenu...domestosa jakoś nie widzę:) Profilaktycznie przy wymianie zawartości pryskam izopropanolem.

Link to comment
Share on other sites

Jak już mi wlazło do środka wiadra, to bawić się nie będę spryskam domestose, niech wali niemiłosiernie. Ale może będzie lepiej.

A kolejne piwo zrobię na gestwie z kveikow a w tym czasie będę pucował lodówke.

 

Aaaa.... Znalazlem jeszcze że piro zwalcza pleśnie i grzyby więc jeszcze spryskanie wszystkigo piro i zamkniecie lodówki. Na jakiś czas żeby opary wszędzie dotarły.

Edited by Koora
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.