Jump to content

G30 tragiczna wydajność


Recommended Posts

Witam forumowiczów po urlopie.

Uradowany że mam własny śrutownik i podniosę wydajność na sprzęcie ależ było moje zdziwienie wczoraj gdy po uwarzeniu Hefeweizena z 5 kg słodu wyszło 18 litrów 12 BLG.

Jak tak dalej pójdzie to sprzęt pójdzie pod młotek bo to wylewanie potencjalnego piwa w kanał - zabrano 6 butelek piwa "z garnka"

Więc znów pytanie czy jest jakaś metoda żeby zbliżyć się do 75 % wydajności która byłaby dla mnie satysfakcjonująca

Zacierałem w 19 litrach wody - czy używacie ilości wody wg tego ich kalkulatora ? Zacier był 2 razy mieszany łyżką.

Jakie macie wydajności na G30 zacierając wg ilości wody z kalkulatora GF ??

 

Link to comment
Share on other sites

Jak nie opiszesz szczegółowo procesu to guzik ci będziemy mogli poradzić.

Jaka temperatura zacierania, jaki czas, ile litrów wysładzania, jaki słód i jak drobno ześrutowany, czym filtrowane, czym mierzone Blg.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Zacieranie - 44 st C 20' / 62 st C 20' / 72 st C 50' wygrzew 78 st C.

Słody pszeniczy 2,5 kg, pilzneński 2,5 kg słody VM.

Wysładzano do 23 litrów brzeczki

Filtrowane fabrycznie - sprzęt nie był doposażany.

BLG mierzone cukromierzem Browin w brzeczce temp. 24 st C  po schłodzeniu.

Czyli procedura jak zawsze.

Ja rozumiem że słód pszeniczny obniża wydajność ale to są kurwa już jaja jakieś.

 

Link to comment
Share on other sites

A robiłeś wcześniej na tym G30? Jesli tak to jaką miałeś wydajność?

 

52 minuty temu, Piotr Ba napisał:

Uradowany że mam własny śrutownik...

Jeśli to twoje pierwsze śrutowanie a poprzednie warki miały normalną wydajność to zacząłbym od przyjrzenia się grubości śrutowania.

Link to comment
Share on other sites

Wcześniej 3 warki w tym jedna śrutowana u siebie - wydajność ok. 70 % trochę mniejsza na piwie z pszenicą niesłodowaną ale nie była kleikowana.

Ciekawi mnie kwestia czy użytkownicy stosują ilość wody do zacierania wg wzoru do GF? Czy doposażenie jeszcze jedną drobniejsza siatką na dno coś tu pomoże ?

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Piotr Ba napisał:

Do wysładzania czy do zacierania ?

 

A co napisałem? ?

Do wody do wysładzania żeby być bardziej precyzyjnym.

 

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Piotr Ba napisał:

Ja wiem tylko że problem polega na tym że ta sama woda była stosowana w garnku i tam wydajność była 79 %. Więc ciężko mi kupić to że to wina pH wody.

 

 

Jeśli jedyną zmienną jest śrutownik to pobaw się ustawieniem szczeliny i po 3-4 warkach będziesz pan zadowolony :)

 

Link to comment
Share on other sites

Ja podejrzewam że jest coś nie tak z ilością wody do zacierania lub ew. jakością słodu - wiem że Pan używa Royala ale nie zaciera Pan w ilości wody wg wzoru ? Bo w G30 jest wzór do ilości wody do zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Ja już zacierałem w 4L/kg i 2.5L/kg i nie widziałem jakichś różnic w wydajności, co prawda nie robiłem tego w grainfatherze, ale trudno mi sobie wyobrazić żeby przez kilka litrów wody w tę czy tamtą wydajnośc spadła z 79 do 54%.

Jakie było Blg brzeczki lecącej pod koniec wysładzania?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Uradowany że mam własny śrutownik

Grubość śrutowania to zawsze balans między wydajnością a dobrym przepływem/wysładzaniem. 

Gruba śruta zmniejsza wydajność ale polepsza przepływ i filtrację. Drobne zaś polepszają wydajność ale ryzykujesz że coś się zapcha.

Jak napisał @anteks pokombinuj z grubością śruty i znajdziesz złoty środek.

Link to comment
Share on other sites

Wysładzanie przebiegło raczej wolno czy szybko? Jeśli za szybko to spróbuj następnym razem, przenieść kosz do fermentora plastikowego i wysładzać tam. Woda bedzie wolniej przeplywac przez młóto i wypłucze wiecej cukrów. Jak Ci się pierwszy fermentora zapełni, przenieś kosz do drugiego, a brzeczkę wlej do kotła i podgrzewaj do gotowania w tym czasie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Zawsze staram się śrutować drobniej jeśli w zasypie jest pszenica lub słód pszeniczny. Za niecałe 2 tygodnie dorabiam jeszcze jedną warke tego same hefeweizena i zrobię zdjęcia po śrutowaniu. Chyba trzeba będzie wysładzać na fałszywym dnie w wiadrze :P

 

Link to comment
Share on other sites

Tak ponieważ na tym słodzie zawsze jest spadek wydajności nie wiedzieć czemu - zasyp 50/50 pilzneński/pszeniczny to dość częsty zasyp w browarze - pszeniczne, american wheat, white ipa, wheat ipa  - w przyszłości witbier - czyli piwa letnie. Będę wysładzać na fałszywym dnie i zobaczę za tydzień jak to wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, Piotr Ba napisał:

 na tym słodzie zawsze jest spadek wydajności 

A to dziwne. Mam wrażenie że pszeniczny jest bardziej ekstraktywny niż pilzneński. Zacierałes dość długo więc nie więc co może być przyczyną. 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Zawsze staram się śrutować drobniej jeśli w zasypie jest pszenica lub słód pszeniczny. Za niecałe 2 tygodnie dorabiam jeszcze jedną warke tego same hefeweizena i zrobię zdjęcia po śrutowaniu. Chyba trzeba będzie wysładzać na fałszywym dnie w wiadrze :P

 

 

17 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Tak ponieważ na tym słodzie zawsze jest spadek wydajności nie wiedzieć czemu - zasyp 50/50 pilzneński/pszeniczny to dość częsty zasyp w browarze - pszeniczne, american wheat, white ipa, wheat ipa  - w przyszłości witbier - czyli piwa letnie. Będę wysładzać na fałszywym dnie i zobaczę za tydzień jak to wyjdzie.

Kupujesz garnek za milion monet i chcesz wysładzać w wiadrze? Nigdy nie śrutowałem drobniej pszenicy i to obojętnie na jakim sprzęcie i skali warzę. Pszenica ma większą ekstraktywnośc od pilzneńskiego.

Ale ja warze tylko na R40 oraz I1500

Link to comment
Share on other sites

Hej,
Nie wczytywalem się w cały wątek. Warzę na GF od 40warek. Generalnie ustawiając 80% wydajności, 2litry strat co jest defaultowym ustawieniem wychodzi mi zwykle trochę lepiej. Objętość warki tak jak w apce przy czym gęstość wyższa czasem o 1blg.

Moja wczorajsza warka, black ipa: 4kg (w tym 0.2 carafy III special na mashout) wyszło 21L 13blg przed gotowaniem w kotle. W fermentorze znalazło się 16L 14.5blg co jest o 0.9blg lepiej niż założyła aplikacja kotła.

Jedyna modyfikacja to siatka na dno kosza od lewatywa. 

Śrutuje na polskim walcowym od miłego pana z olx. Ustawiłem na oko. Nie zwilżam słodu. Nie przelewam, nie mieszam . Wszystko jak w "instrukcji":)

... a i jesli mam płatki/pszenicę to stosuję 0.2-0,3kg łuski ryżowej.

 

Tutaj możesz zobaczyć jak wyszło porównanie dwóch kotłów.  GF przegrał ale dostał mniej wody do wysładzania  i wysładzanie zbyt szybko przerwałem. To co zadziałało na plus  to odpowiednio długie czekanie na koniec wysładzania. Tam zostaje sporo brzeczki z wysokim blg. Kosz pasuje idealnie na wiadro z Castoramy wiec na koniec ustaw je na wiadrze i zobacz ile jeszcze zleci. Ja po wysładzaniu zostawiam je na 10-15 minut co najmniej zanim zacznę gotować. 

 

 

 

pozdro!

Edited by Damian Jarosch
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję. Czyli stosować się do kalkulatorów wody GF. Co daje ta siatka ?? Spowolnienie filtracji ? Ile mikronów ma ta siatka?

Edited by Piotr Ba
.
Link to comment
Share on other sites

Tak, siatka powoduje spowolnienie filtracji, co z jednej strony może zwiększyć efektywność poprzez wolniejsze wysładzanie, z drugiej strony może jednak doprowadzić do całkowitego zatrzymania. Ja swoje wyciąłem ze starego sitka IKEA, więc ciężko powiedzieć ile to mikronów, ale swoje zadanie spełnia.

Link to comment
Share on other sites

@Hary86, @Piotr Ba

To jest raczej grubsza siatka niż ta do hopspiderów i sitku z ikei. Spowolnienie jest ale nieduże. Nigdy mi się nie zapchała i nigdy filtracja nie utknęła nawet wtedy gdy nie używałem łuski ryżowej. Dodatkowo do brzeczki przedostaje się mniej kawałków młóta przez co ten "podziurkowany walece" przy pompie nie jest pozatykany. Zapewne wpływa to również na szybszy przepływ a później na chłodzenie i oczywiście potencjalnie na wydajność.

Edited by Damian Jarosch
Link to comment
Share on other sites

@Damian Jarosch ogólnie masz bardzo fajną wydajność jak na automat,. patrząc na warkę Black IPA. Nie wspomniałeś czy stosujesz jakieś dodatkowe zabiegi jak modyfikowanie wody itp. niemniej jednak wydaje mi się że najistotniejszym z punktu widzenia wydajności i problematyczności całego procesu będzie śrutowanie. Miałem warki gdzie przy grubszym śrutowaniu woda przy wysładzaniu po prostu przelatywała przez młuto, wydajność była tragiczna i siatka odrobinę polepszyła sprawę, oraz ta,ie gdzie przy drobnym śrutowaniu i braku siatki wysładzanie potrafiło trwać niemal 2 godziny ale wydajność była automatycznie wyższa ;) Grunt to znaleźć złoty środek w tym względzie.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam śrutownik stołowy na korbkę i tam nie da się zapamiętać i ustawić szczeliny - trzeba robić za każdym razem denovo na podstawie obserwacji jak mieli. Wykorzystam wiadro z fałszywym dnem do wysładzania i zobaczę co wyjdzie zanim wydam pieniądze na siatkę. A co jest przyczyną że piana się gromadzi podczas zacierania tzn jakby powietrze zasysało. A drugie pytanie z innej beczki czy stosowaliście owies do stouta owsianego? Czy to może być przyczyną bardzo małego nagazowania pomimo dawki 3,5 grama cukru na butelkę. Czy ten problem występuje po dodaniu płatków owsianych zamiast owsa ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.