pablo_ns Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Koledzy bardzo proszę o dopasowanie tych dwóch piwek: Bulldog - Cortez Gold Mexican Cerveza, UK Brew Czech Star Pils 23L CZESKI do rodzaju podanych w kakkulatorze tj. Brytyjskie ales 1.7 - 2.3 Porter, stout 1.9 - 2.4 Belgijskie ales 2.2 - 2.7 Europejski lager 2.2 - 2.7 Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8 Lambic 3.0 - 4.5 Lambic owocowy 3.3 - 4.5 Niemiecka pszenica Wstępnie mam dopasowane tak: mexican to amerykański ales. Czech star Pils to europejski lager - dobrze myślę? Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez pablo_ns Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Z jednej strony obstawiam: Mexican Cerveza: Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8 Czech Star Pils: Europejski lager 2.2 - 2.7 Z drugiej strony nie ma to szczególnego znaczenia. Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie. A z trzeciej: wyebao mój leniometr. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 " Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie" - no to granaty gwarantowane !! Lager - tzn fermentacja w 10 - 12 st C - 2,75 grama cukru na butelkę Ale - fermentacja 18-20 st C - 2,1 grama cukru na butelkę Na takich "ustawieniach" nigdy nie było granatów - piwa dobrze nagazowane. Pamiętaj żeby na pewno fermentacja się zakończyła przed butelkowaniem !! Niektóre drożdże szybko startują potem powoli dofermentowują ((nawet do 10 dni burzliwej) Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 8 minut temu, Piotr Ba napisał: no to granaty gwarantowane Bardzo ciekawe jest to co piszesz. Tylko raczej nieprawdziwe. Pozdrawiam. Kucorak i Mibor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 52 minuty temu, Piotr Ba napisał: " Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie" - no to granaty gwarantowane !! Lager - tzn fermentacja w 10 - 12 st C - 2,75 grama cukru na butelkę Ale - fermentacja 18-20 st C - 2,1 grama cukru na butelkę Na takich "ustawieniach" nigdy nie było granatów - piwa dobrze nagazowane. Pamiętaj żeby na pewno fermentacja się zakończyła przed butelkowaniem !! Niektóre drożdże szybko startują potem powoli dofermentowują ((nawet do 10 dni burzliwej) 2,5v/v nie ma prawa spowodować granatów, chyba, że butelka jest uszkodzona. Podobno dopiero przy 3,5-4 zaczyna się niebezpieczny poziom dla jednorazowych butelek, ale nawet przy takim nagazowaniu nie miałem granatów. Dla mnie standardowym nagazowaniem jest 2 (taki "poziom wyjściowy"), ale w dużej mierze to kwestia tego, czy lubimy bardziej czy mniej nagazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: " Gazuj na 2,5 jednostek i następnym razem modyfikuj w zależności jak Ci podejdzie" - no to granaty gwarantowane !! Lager - tzn fermentacja w 10 - 12 st C - 2,75 grama cukru na butelkę Właśnie podałeś wartości dla nagazowania na 2,5V ? Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Pierwszy zestaw kosztuje 110 złotych !! Kto bogatemu zabroni - za tą kwotę to zamawiam surowce na 15 litrów pilsa ("starter"), + 40 litrów pilsa i 20 litrów munich dunkela. Ludzie gdzie tu jest logika ?? Zacznij zacieranie. " Dla mnie standardowym nagazowaniem jest 2 (taki "poziom wyjściowy"), ale w dużej mierze to kwestia tego, czy lubimy bardziej czy mniej nagazowane piwo." - Nie pisałem o vol. CO2 ale o ilości cukru na butelkę - w miarę przybywania doświadczenia ustaliłem sobie taki schemat i to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 17 minut temu, Piotr Ba napisał: " Dla mnie standardowym nagazowaniem jest 2 (taki "poziom wyjściowy"), ale w dużej mierze to kwestia tego, czy lubimy bardziej czy mniej nagazowane piwo." - Nie pisałem o vol. CO2 ale o ilości cukru na butelkę - w miarę przybywania doświadczenia ustaliłem sobie taki schemat i to działa. Najpierw napisałeś, że gazowanie na poziomie 2.5 to gwarantowane granaty. Następnie poleciłeś sypać 2.75g cukru, a to da nagazowanie 2.49... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Koledzy, lubię mocno nagazowane piwo i dlatego zrobiłem na maksymalne wartości tzn. 2.7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się