ksiegarz5 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć Nie mam miejsca na swoje wyroby, a choć posiadam "piwniczkę", to raczej w bliższej niż dalszej przyszłości ją stracę ... Dlatego też na przyszły rok planuję, prawdopodobnie, ostatnią już warkę PB. Przejrzałem kilka ofert sklepów z gotowymi zestawami na PB, z ekstraktów albo częściowym zacieraniem, ale nic mi się nie podoba. Dają albo same czarne/ciemnie ekstrakty, z odrobiną chmielu, ale bez drożdży albo po jednej puszce jasnego/ciemnego o różnej gramaturze (1,2 kg, 1,7 kg, 0,5 kg) albo ze 2 puszki jasnego po 1,7 i 200g palonego jęczmienia ... Czasem też dorzucą instrukcję. Coś takiego już jednak robiłem, a chciałbym coś innego. Nie wiem, lepszego? Ciekawszego? Sam jednak sobie z tym nie poradzę ... Liczę na waszą pomoc przy doborze receptury/składników. Planuje warkę 20l, 24-26* Blg. Drożdże W-34/70. Chmiel Saaz. "Baza" to EKSTRAKTY jasny/pale ale, może z "odrobiną" pszenicznego na lepszą pianę plus SŁODY ciemne/specjalne, ale coś więcej niż ten "jeden" jęczmień, proszę. Może cukier trzcinowy? Mam w domu 1kg i nie wiem co z nim zrobić ... Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Tutaj nie ma co kombinować. Znajdź jakąś sprawdzoną recepturę na PB. Słody podstawowe zamień na ekstrakty. Ze słodów specjalnych zrób mini mash. Koniec. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Jancewicz -> Dziękuję za zainteresowanie tematem oraz odpowiedź. Cóż, nie zamierzam kombinować. Nie chcę jednak użyć samych jasnych ekstraktów i sypnąć "garści" palonego jęczmienia, bo nie o to mi chodzi ... Kilka widziałem. Tutaj np., ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Nie znam się na słodach, dlatego liczyłem na pomoc kogoś z forum. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 56 minut temu, ksiegarz5 napisał: Nie chcę jednak użyć samych jasnych ekstraktów i sypnąć "garści" palonego jęczmienia, bo nie o to mi chodzi ... Ale ja Cię do tego wcale nie zachęcam. Na wiki masz sporo receptur. Zerknij, popatrz na użyte składniki. Słody podstawowe zastąp ekstraktami, pozostałe zatrzyj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Aaa. O.k. Sorry, źle ciebie zrozumiałem. Hm, tylko czy takie przełożenie 1:1 będzie o.k.? W sensie, czy nie przegnę w jedną albo drugą stronę ... Powiedzmy Caramunich II 0,2, Special 0,15 i Carafy II 0,35. Albo Karmelowy 30/300 po 0,35, Karmelowy 600 0,4 oraz Czekoladowy 0,45. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Mam pytanie, ale nie będę już zakładał nowego wątku ... Chciałem użyć W-34/70, ale zastanawiam się nad gęstwą. Tzn., korci mnie by zrobić CYDR na nich, a potem użyć ich do PB. Sęk w tym, że słyszałem różne opinie ... Podobno użycie piwnych drożdży w cydrze, a potem gęstwy po nim/nich, do kolejnego piwa, daje "średnie" efekty. Smak/zapach zostaje i przenosi się do następnego piwa ... Raczej nie chce by mi porter "śmierdział" jabłkami. ? Ktoś może coś więcej o tym powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczka Jerzego Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Odradzam, owoce mają na sobie dzikie drożdże u inne mikroby. Przeniesiesz je z gestwą do piwa i może być zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Piwniczka Jerzego -> Dziękuję za odpowiedź. Cóż, w TYM konkretnym przypadku miałem raczej na myśli sok NFC niż owoce ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczka Jerzego Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Jeżeli sok sterylny to moim zdaniem możesz na nim zrobić gęstwę do piwa. Ilość cydru przetranswerowanego z gestwą nie wpłynie w żaden sposób na smak piwa. Ale ja nie jestem fachowcem ☺️ tylko kilka lat fermentuje różne rzeczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Jestem takim "żydem" przy zlewaniu na cichą, że soku/cydru w fermentorze na pewno już nic nie zostanie. ? Dzięki za info. ^^ Też już jakiś czas się tym zajmuję, ale takiego, hm, eksperymentu, jeszcze nie robiłem, a słyszałem negatywne komentarze po takich akcjach, dlatego dopytuje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Możesz też gęstwę przepłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 smola -> Dziękuję za odpowiedź. Hm, ale czy to wystarczy by pozbyć się z nich ewentualnego "jabłka"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Myślę, że tak. Przepłucz dwukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 O.k. Dzięki. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Cydr to też dużo mniej przyjemne środowisko dla drożdży niż piwo - mniej składników odżywczych i kwaśne środowisko. Trafiłem też na opinie że drożdże namnożone na prostych cukrach nie będę chętne do zjadania złożonych, ale nie cytuj mnie w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 koval_blazej -> Dziękuję za odpowiedź. Hm, no to sypne trochę pożywki dla drożdży, bo przy tych cydrowych, zalecają ... O.k. Zapamiętam. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Jest jeszcze jedna kwestia - z cydru/perry zawsze zostawało mi stosunkowo mało gęstwy. Może przy drożdżach piwnych będzie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 primordial -> Dziękuję za odpowiedź. Hm, a jakich drożdży używałeś? Ja Cider Yeast Sweeder oraz Coobra Cider. Nie pamiętam jak było z tymi pierwszymi, ale co do Coobry to tak w miarę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Drożdży do cydru wytrawnego z Browinu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Mają nawet drożdże do cydru? Nie wiedziałem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Tak a pro po użycia W-34/70 do cydru ... Brzeczkę, jak wiadomo, przed zadaniem drożdży napowietrza się, ALE, wina, miodu pitnego czy cydru już nie ... Czy chcąc skorzystać w w/w grzybków napowietrzalibyście sok? Czy może jednak nie trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Wydaje mi się, że cydr w przeciwieństwie do wina można napowietrzać i ja tak robiłem. Fermentowałem gęstwą jakichś belgijskich drożdży i z efektu byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 O.k. Dzięki. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technodrome Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Cześć. Mam pytanie o porter bałtycki. Planuję się podjąć wyzwania i popełnić warke tegoż piwa. Mam gar 20l. Planowany zasyp: Wiedeński 3kg Monachijski typ II 2 kg Karmelowy 150 0,25 Cheateau Cafe 0,25 Pale Chocolate 0.25 Do tego gęstwa us-05 Do tej pory jakoś sobie radzę ze słabszymi piwami wspomagajac się mniejszymi garnkami jeśli robię warki większe niż 15l. Pytanie czy dam radę zrobić z tego 15l 18 blg? Czy nie lepiej odłożyć mocarze na czas kiedy pozyskam sprzęt o większej pojemności.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, technodrome napisał: Cześć. Mam pytanie o porter bałtycki. Planuję się podjąć wyzwania i popełnić warke tegoż piwa. Mam gar 20l. Planowany zasyp: Wiedeński 3kg Monachijski typ II 2 kg Karmelowy 150 0,25 Cheateau Cafe 0,25 Pale Chocolate 0.25 Do tego gęstwa us-05 Do tej pory jakoś sobie radzę ze słabszymi piwami wspomagajac się mniejszymi garnkami jeśli robię warki większe niż 15l. Pytanie czy dam radę zrobić z tego 15l 18 blg? Czy nie lepiej odłożyć mocarze na czas kiedy pozyskam sprzęt o większej pojemności.? Porteru bałtyckiego nie zrobisz na US-05. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się