Piotr Ba Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Czy jest sens dodawać do słodu pilzneńskiego 500 g Carapilsa ?? Chcę zacierać z krótką przerwą maltozową. Macie Państwo jakieś porównanie osobiste - z Carapilsem (lub VM - Caramel Pale) i bez ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Pils jest najczęściej powtarzanym przeze mnie stylem i przyznam szczerze, że chyba z raz dosypałem jasnego karmelu. Takie są moje preferencje, że wolę pilsy bardziej dry, w kierunku niemieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Dawałem 250g na 4 kg, ja akurat lubię słodowe (z mocnym chmielem), ale to kwestia gustu. W teorii karmel udaje dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 No właśnie cały sęk leży w tym żeby był kompromis pomiędzy wytrawnością a pełnią - ja będę robić tak maltozowa 20 min, dextrynująca 40 minut wygrzew, liczę na odfermentowanie z 12 do maks. 2 st P nie większe. Jakie jest wasze optymalne zacieranie ? Nie chcę Harnasia - 11 st P i 6 % ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 2 minuty temu, Piotr Ba napisał: No właśnie cały sęk leży w tym żeby był kompromis pomiędzy wytrawnością a pełnią - ja będę robić tak maltozowa 20 min, dextrynująca 40 minut wygrzew, liczę na odfermentowanie z 12 do maks. 2 st P nie większe. Jakie jest wasze optymalne zacieranie ? Nie chcę Harnasia - 11 st P i 6 % ABV. Z 12 do 2 to będzie już głęboko odfermentowane - blisko 85%, także raczej tyle nie uzyskasz. Zacieranie ok, w zasypie możesz zamiast carapilsa dać np. w okolicy 15-20% wiedeńskiego czy monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Pociąg pojechał już zamówione 15 kg samego pilzneńskiego w BA. Chodzi o to takie odfermentowanie daje 5 % ABV co jest optymalne i pożądane. RObiłem rok temu z 30 min maltozową i nie powiem by w smaku była jakaś wybitna wytrawność ale to tylko odczucie a nie pomiar. A czy nie można np. zagotować pół kg pilzneńskiego i dodać do zacieru? czy to nie będzie ekwiwalent karmelu, małej dekokcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 11 minut temu, Piotr Ba napisał: Pociąg pojechał już zamówione 15 kg samego pilzneńskiego w BA. Chodzi o to takie odfermentowanie daje 5 % ABV co jest optymalne i pożądane. RObiłem rok temu z 30 min maltozową i nie powiem by w smaku była jakaś wybitna wytrawność ale to tylko odczucie a nie pomiar. A czy nie można np. zagotować pół kg pilzneńskiego i dodać do zacieru? czy to nie będzie ekwiwalent karmelu, małej dekokcji ? Można i w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Jak chcesz dawać Carapils to polecam 5% MAX 10% u ciebie nie wiem ile to ma być i na jaką warkę. Generalnie ten słód nie wniesie Ci jakiś posmaków karmelowych ale raczej delikatna "słodych" która może symulować dekokcje. Chociaż polecałbym Ci 100% pilzneński, odebrać 1/3 zacieru i zagotować 10min, MAX 20min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 No zobaczę czy będzie mi się chciało odbierać dekokt, tyle kasy wydane na G30 a tu trzeba jeszcze grzebać przy zacieraniu - wiecie jak to jest. Rozważam 2 opcje albo infuzyjnie 68 st C, albo maltozowa 15 minut + dextrynująca 42 minut. Dlaczego nie zacierać infuzyjnie skoro technologia na to pozwala - mamy dzisiaj termometry do wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się