bossman11 Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Witam, robilem swoje pierwsze samodzielne piwo pszeniczne hefeweizen,dodalem do niego drozdzy Fermentis SafAle™ WB-06 i po zlewaniu na cicha fermentacje sprobowalem sobie swojego trunku niestety wydaje mi sie ze drozdze przejely prawie caly smak piwa i mam pytanko jak zniwelwoac smak tych drozdzy zeby wyczuwalny byl ten posmak bananow i gozdzikow ? poszukalem troche po forum i wpadlem na pomysl zeby do cichej fermentacji dodac chmiel Hallertauer Tradition lub Tettnang Tettnanger bo wyczytalem ze ktos tak kiedys robil czy to jest dobry pomysl czy macie moze jakis inny sprawdzony sposob zeby rozwiazc ten problem ? z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 1 minutę temu, bossman11 napisał: Witam, robilem swoje pierwsze samodzielne piwo pszeniczne hefeweizen,dodalem do niego drozdzy Fermentis SafAle™ WB-06 i po zlewaniu na cicha fermentacje sprobowalem sobie swojego trunku niestety wydaje mi sie ze drozdze przejely prawie caly smak piwa i mam pytanko jak zniwelwoac smak tych drozdzy zeby wyczuwalny byl ten posmak bananow i gozdzikow ? poszukalem troche po forum i wpadlem na pomysl zeby do cichej fermentacji dodac chmiel Hallertauer Tradition lub Tettnang Tettnanger bo wyczytalem ze ktos tak kiedys robil czy to jest dobry pomysl czy macie moze jakis inny sprawdzony sposob zeby rozwiazc ten problem ? z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam Po jakim czasie zlałeś na cichą i przy jakim BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Robiłem pszeniczne na tych drożdżach i po 3 tygodniach od butelkowania nie czuć drożdży. Piwo bardzo smaczne. Poczekaj niech się w butelkach nagazuje i ułoży. Nie przelewałem do drugiego fermentora, prawie miesiąc w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bossman11 Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 13 minut temu, Suchejroo napisał: Po jakim czasie zlałeś na cichą i przy jakim BLG? równo po 2 tygodniach zlalem na cicha, właśnie wylecialo mi juz z glowy ile tam BLF wyszlo ;/ Myślicie ze lepiej sprobowac z tym chmieleniem na zimno czy lepiej poczekac i probowac po butelkowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Ja bym zostawił, ale ja początkujący jestem. Po tygodniu od rozlewu, było czuć dość mocno drożdżami i alkoholem. Obecnie tych aromatów nie mam, za to jest duża ilość dojrzałego banana. bossman11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 4 minuty temu, bossman11 napisał: sprobowac z tym chmieleniem na zimno Nie próbuj z chmieleniem na zimno. Zostaw, czekaj. bossman11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Dokładnie, w drożdżach jest spora część esencji smaku w pszenicznym. Jak już poprzednicy pisali, nie chmiel na zimno. Pszeniczne chmieli się głównie na goryczkę (delikatnie) i niewiele albo wcale na aromat / smak. Oczywiście nikt Ci nie zabroni (i to jest piękne w piwowarstwie domowym) ale ja również odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 17 godzin temu, tamtomasz napisał: ...bo w hefe to nawet się zaleca na sam koniec zakręcić butelką i przelać sobie resztę drożdży do szklanki. ...bo tak powinno się pić pszeniczne w stylu bawarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się