Jump to content

Amerykańskie chmiele poszukiwane

Tomasz90

Recommended Posts

Witam.
Sztobry pozyskuje się nie wiosnę i to wtedy jest pora sadzenia chmielu. Ja mam centeniala chinooka i cascade więc jak coś to na wiosne bede mógł odsprzedać.
Jakbyś miał więcej to też wezmę ze 2 sztuki.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

14 minut temu, Tomasz90 napisał:

Rozumie. To od razu na wiosnę się odezwę, żeby udało się już w przyszłym roku zrobić jakąś warkę na świeżym chmielu :) centenial cascade już rezerwuję na wiosnę :D dziękuję za odpowiedź :)

Chmiel zaczyna dobrze owocować dopiero po 2 ,3 latach. Pierwszego roku będzie kilka szyszek;)

3 godziny temu, mike83 napisał:

Chmiel zaczyna dobrze owocować dopiero po 2 ,3 latach. Pierwszego roku będzie kilka szyszek;)

No to ja dostałem od kolegi z forum mikroroślinę, i to z sadzonki zielnej i szyszek ma to zaskakująco dużo, nie urosło na długość specjalnie, ale na przestrzeni 3 m cała roślina jest dosłownie oblepiona,ale to może taki gatunek ;).

• 1 year later...
W dniu 7.09.2020 o 08:45, mike83 napisał:

Witam.

Sztobry pozyskuje się nie wiosnę i to wtedy jest pora sadzenia chmielu. Ja mam centeniala chinooka i cascade więc jak coś to na wiosne bede mógł odsprzedać.

Chociaż miną już roczek i jeżeli kolega wciąż ma na zbyciu sztobry to jestem zainteresowany zakupić po jednym z każdej odmiany.

Czy Cascade i Chinook to odmiany polskie czy niemieckie ?

Edited by grober75

Super, tylko że Cascade i Chinook to odmiany amerykańskie  ( a nie niemieckie czy polskie ), które z powodzeniem mogą być uprawiane w Polsce. Dlatego niektóre sklepy sprzedają np. Cascade PL - czyli amerykański chmiel uprawiany w Polsce.

Talisman też amerykański a rośnie u mnie jak ta lala.