Hestfaret Bryggeriet Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Dzień dobry. Pytanko dotyczy laktozy, zastanawiam się czy mogę ja czymś zastąpić, a jednocześnie uzyskać podobna słodycz i gładkość, wiem o ksylitolu ale tutaj ta słodycz jest trochę miodowa moim zdaniem i nie bardzo mi odpowiada. Mam kilka milkshakeów do uwarzenia ale okazało się że reaguję baaaaardzo źle na laktozę, nawet po kilku łykach piwa uwarzonego z dodatkiem laktozy. Może głupie pytanie ale może ktoś pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Może idzie to zastąpić zacieraniem na słodko w 73C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Cześc. Maltodekstryna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 5 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Najlepszy w smaku jest erytrytol, to taki smaczniejszy ksylitol, ma moc słodzenia około 80% cukru. Tylko może wywołać efekt przeczyszczający, jak walniesz kilka piw z tym pod rząd. Ewentualnie można uzupełnić to słodzikiem w tabletkach rozpuszczonym we wrzątku. Ksylitol dziwnie smakuje, stewia jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Podbijam, może ktoś już zrobił na zamiennikach i chciałby podzielić się efektem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Laktoza oprócz słodyczy nadaje również gładkości. Inne cukry niefermentowalne tego raczej nie dadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Maltodekstryna to chyba jedyna podobna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się