cichy94 Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Dzień dobry Chciałbym uwarzyć piwo w stylu Wheat Stout z skórką pomarańczy. Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów. Receptura dla warki 10l, Chciałbym uzyskać 12 BLG, IBU 30-40 Słody : Słód Pale Ale Viking Malt - 1,5 kg Słód pszeniczny Viking Malt - 0,3 kg Słód karmelowy 30 EBC Viking Malt - 0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,2 kg zacieranie: Na jeden kilogram słodu 3,2 l wody 65-68 stopni - 40 minut ( do negatywnej próby jodowej) dodanie słodu czekoladowego po negatywnej próbie jodowej i dalsze zacieranie przez 10-15 minut 76-78 stopni - wygrzewanie zacieru 5 minut Gotowanie: 60 minut - Marynka 13 g 10 minut - lubelski 10 g 5 minut - skórka pomarańczy - 5 g Drożdże : Fermentis Safale S-04 - 1 saszetka (przed dodaniem uwodnione) Co do słodów akurat posiadam karmelowy jasny 30 EBC Viking Malt ( 0,4 kg) oraz drożdże Safale S-04 Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 14 minut temu, cichy94 napisał: Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów. Jak dodasz 0,2 kg ciemnych czekoladowych słodów słodów na 15 minut to ciężko będzie mówić o stoucie ciemne to będzie, ale nie czarne, ani palone. Takie coś bliżej porteru kolorem. 5 gram skorki pomarańczy nawet nie poczujesz w tym piwie. Co do samego przepisu, to ja bym robił. Może być dobre piwko jak nie spartolisz fermentacji. Wrzucałeś ten zasyp w jakiś kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 3 minuty temu, Gawron napisał: Jak dodasz 0,2 kg ciemnych czekoladowych słodów słodów na 15 minut to ciężko będzie mówić o stoucie ciemne to będzie, ale nie czarne, ani palone. Takie coś bliżej porteru kolorem. 5 gram skorki pomarańczy nawet nie poczujesz w tym piwie. Co do samego przepisu, to ja bym robił. Może być dobre piwko jak nie spartolisz fermentacji. Wrzucałeś ten zasyp w jakiś kalkulator? Rozumiem. Wrzucałem tylko w kalkulator piwowara. Czyli wcześniej wrzucić słód czekoladowy i więcej skórki pomarańczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 1 minutę temu, cichy94 napisał: Rozumiem. Wrzucałem tylko w kalkulator piwowara. Czyli wcześniej wrzucić słód czekoladowy i więcej skórki pomarańczy ? Ja bym ciemny wrzucił od razu, natomiast ze skórką bym uważał jak przesadzisz, to wyjdzie taki mydlany posmak. Nie spodziewaj się po skórce intensywnego aromatu pomarańczy. Chcesz dać zest, czy suszoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Teraz, Gawron napisał: Ja bym ciemny wrzucił od razu, natomiast ze skórką bym uważał jak przesadzisz, to wyjdzie taki mydlany posmak. Nie spodziewaj się po skórce intensywnego aromatu pomarańczy. Chcesz dać zest, czy suszoną? Ok. Chcę dać zest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 5 minut temu, cichy94 napisał: Ok. Chcę dać zest Ja bym w ogóle nie dawał skórki, ale jak już to dałbym więcej. Tak z 15 g. Uważaj, żeby białego spod skórki nie dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 24 minuty temu, Gawron napisał: Ja bym w ogóle nie dawał skórki, ale jak już to dałbym więcej. Tak z 15 g. Uważaj, żeby białego spod skórki nie dodać. To faktycznie nie będę dodawał skórki pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 0,3kg pszenicznego i nazwane to wheat stout . Czy ktoś robił już takie eksperymenty ze stoutem by wiekszosc zasypu stanowił zasyp pszeniczny? Jak bardzo się różni to od klasycznego stouta? Ogólnie wiadome mi jest co daje sam słód pszeniczny w piwach jasnych, nie mniej jednak w ciemnych piwach nie wiem jak to się może komponować z ciemnymi słodami. Intuicja mi mówi by zacierać na wytrawnie bo mi pszenica muli zawsze na słodko, ale chętnie zaczerpnę wiedzy od kogoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 5 godzin temu, lechu555 napisał: Intuicja mi mówi by zacierać na wytrawnie bo mi pszenica muli zawsze na słodko Sama w sobie nie muli. Wszystko zależy od zacierania i drożdży. Robiłem kiedyś ciemne piwo z 85% pszenicy w zasypie, było spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Jakiś stout i paloności oraz kawowości wszelakie czy po prostu jakaś ekstremalna wersja ciemnego weizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Porter pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Bardzo mi się podoba ten pomysł. Ja bym zrezygnował ze skórki jakiejś i jeśli bym chciał coś cytrusowego to dał bym np. 40 gram Lubelskiego na koniec gotowania - na flameout lub na zimno. Wszystkie słody od początku zacieraj razem infuzyjnie i jeśli chcesz użyć tego szczepu (nie lubię go) to w temp. 65 st C, 66 st C czyli niżej zacieraj. Daj więcej słodu pszenicznego kosztem Pale - Pszeniczny/Pale 50 na 50 %. Nie dostaniesz takiej goryczki z takiej ilości Marynki, dojdzie goryczka od słodów palonych ale nie wiadomo jaka ona będzie. To dobrze bo 12 ekstraktu nie potrzeba goryczki jak Pilsie. 15 gramów marynki powinno być zupełnie dość Pomysł podoba mi się. Edytowane 8 Lutego 2022 przez Piotr Ba poo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 10 godzin temu, Piotr Ba napisał: jeśli bym chciał coś cytrusowego to dał bym np. 40 gram Lubelskiego na koniec gotowania - na flameout lub na zimno. Chyba Ci się chmiele pomyliły. Co więcej piwo z pierwszego posta pewnie już dawno jest uwarzone. Spójrz na datę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się