krawczyk1991 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Witam kolegów , będę dziś budował filtrator do zacieru i do wysladzania , będa to dwa pojemniki fermentacyjne wsadzone jeden w drugi , ten pierwszy oczywiście z kranikiem a ten wewnętrzny będzie miał wywiercone otworki , i tutaj moje pytanie o średnice otworków w tym fałszywym dnie , myślicie że wiertło 0,5mm będzie za małe i będzie się szybko zapychać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Co do wielkości się nie wypowiem. Ale dla pewności - wiesz, że istnieją gotowce? https://browamator.pl/kadz-filtracyjna-wklad,3,5,1353 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Co do wielkości się nie wypowiem. Ale dla pewności - wiesz, że istnieją gotowce? https://browamator.pl/kadz-filtracyjna-wklad,3,5,1353Jak go założysz to jest około 5-6l wolnej powierzchni między nimi. Ja zastanawiam się ciągle jak sitko z Ikei zmodyfikować aby była niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 A co jest złego w oplocie, że chcesz się cofać do czasów sprzed jego "wynalezienia"? sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 11 godzin temu, krawczyk1991 napisał: Witam kolegów , będę dziś budował filtrator do zacieru i do wysladzania , będa to dwa pojemniki fermentacyjne wsadzone jeden w drugi , ten pierwszy oczywiście z kranikiem a ten wewnętrzny będzie miał wywiercone otworki , i tutaj moje pytanie o średnice otworków w tym fałszywym dnie , myślicie że wiertło 0,5mm będzie za małe i będzie się szybko zapychać ? Sporo czasu w ten sposób działałem i sprawdzało się bardzo dobrze. Średnica otworów to 1,5mm, gdyż takie wiertło było pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Też długo tak filtrowałem (całą nocke w pracy wierciłem otwory 1mm) zarzuciłem dla rurki miedzianej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orim Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Jakiej grubości fałszywe dna macie? Buduję właśnie swój HERMS z 98l (średnica 49.5cm) garczkow i znalazłem gotowe dno o grubości 1.5mm? Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i jest w stanie mi powiedzieć czy grubość jest OK? Na innych wątkach czasem koledzy narzekali ze się im dna powyginały Edytowane 23 Grudnia 2020 przez orim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Każde dno ci się wygnie, jeśli nie będzie miało odpowiedniego podparcia. 1,5 mm to blacha z jakiej zbudowany jest keg na piwo. Ona też się może wygiąć, mimo że jest to już gruba blacha. Ale dalsze jej pogrubianie uważam za bezsensowne. Lepiej pomyśleć o odpowiednim podparciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiozo Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zamiast wiadra w wiadrze polecam siatkę nierdzewna docieta na wymiar i rurki od wody z otworami. Mam coś takiego od kilkunastu warek i sprawdza się znakomicie. Nie robie nigdy podbicia i nie mam problemów z filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 1 godzinę temu, orim napisał: (średnica 49.5cm) Ja mam taki i dałem 2mm. Wszystko stabilne jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi