Witold Studziński Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 (edited) Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat. Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania: <> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców <> owoce pokroić czy rozgnieść <> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo <> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze <> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne Receptura na 10l: 2,4kg pale ale 0,25kg pszeniczny jasny 0,1kg zakwaszający chmiel- 5g Marynka (30min) zacieranie: 62* 60min 78* 10min Edited November 3, 2020 by Witold Studziński Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 Ja zepsułem sobię piwo przez to że nie mogłem znaleźć pulpy z mango w sklepach. Z neta było by za długo i kupilem świeże, czasu nie było nie zdążyłem zamrozić i dostały się dzikusy. Cała partia jedzie Apteką. Żadnego filmu nie było. Po schłodzeniu aromat apteki znika. Więc nie ruszał bym dzikich z winogron. A zainwestował w coś takiego, na pewno bezpieczniej https://www.swiatdrozdzy.pl/zaprawki-owocowe/1809-sok-winogronowy-biale-wino-100-zageszczony-1kg3kg.html#/opcja_-1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 (edited) 31 minut temu, Witold Studziński napisał: Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat. Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania: <> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców <> owoce pokroić czy rozgnieść <> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo <> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze <> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne Receptura na 10l: 2,4kg pale ale 0,25kg pszeniczny jasny 0,1kg zakwaszający chmiel- 5g Marynka (30min) zacieranie: 62* 60min 78* 10min Cześć, robiłem grape ale z winogronu swojskiego, nie z marketu. Opiszę więc moje doświadczenia. 1. Tak, ruszy spokojnie. 2. Rozgniatałem. 3. Dałem 1.5kg na 10l piwa. Nie zdominowało, ale było dobre. 4. Od warzenia do butelkowania 17 dni. 5. Tak samo. Edit: Teraz zwróciłem uwagę. Ja robiłem z ciemnego winogronu, nie jasnego. Edited November 3, 2020 by tortoise Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Studziński Posted November 3, 2020 Author Share Posted November 3, 2020 (edited) 3 minuty temu, Koora napisał: Ja zepsułem sobię piwo przez to że nie mogłem znaleźć pulpy z mango w sklepach. Z neta było by za długo i kupilem świeże, czasu nie było nie zdążyłem zamrozić i dostały się dzikusy. Cała partia jedzie Apteką. Żadnego filmu nie było. Po schłodzeniu aromat apteki znika. Więc nie ruszał bym dzikich z winogron. A zainwestował w coś takiego, na pewno bezpieczniej https://www.swiatdrozdzy.pl/zaprawki-owocowe/1809-sok-winogronowy-biale-wino-100-zageszczony-1kg3kg.html#/opcja_-1 właśnie chciałbym, żeby dzikusy przefermentowały Edited November 3, 2020 by Witold Studziński Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Studziński Posted November 3, 2020 Author Share Posted November 3, 2020 @tortoise a dzikusy dały coś ciekawego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 Hm, nie wiem co bym osiągnął na czystych drożdżach, więc trudno ocenić. Piwo samo w sobie było naprawdę dobre, rześkie i w sam raz na ciepłe dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Studziński Posted November 3, 2020 Author Share Posted November 3, 2020 dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 To może spróbować, od kogoś wino z szlachetnymi drożdżami, i wino z wyższej polki i zkupażowac w szklance. Na każdym gronie jest inna kultura drożdży w zależności od odmiany i regionu. Na marketowych pewnie sa drożdżaki marketowe ze wszystkiego co tam leży obok. No i do transportu na pewno je czymś konserwują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Studziński Posted November 3, 2020 Author Share Posted November 3, 2020 @koora dzięki, jeszcze popatrzę na forach winiarskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 10 godzin temu, Witold Studziński napisał: Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat. Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania: <> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców <> owoce pokroić czy rozgnieść <> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo <> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze <> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne Receptura na 10l: 2,4kg pale ale 0,25kg pszeniczny jasny 0,1kg zakwaszający chmiel- 5g Marynka (30min) zacieranie: 62* 60min 78* 10min Jeśli się nie myle na kanale Piwna Planeta robił tam Grape Ale na dzikich drożdzach ze skórek. Najpierw je namnożył, później zadał. Zobacz sobie Witold Studziński 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 Użyj aromatycznych winogron z działki, naprawdę robią robotę. Jeżeli swojskie (twoje)nie dają dużo aromatu to kup od kogoś, warto. Jeśli chodzi o winogrona ze sklepu to nie warto się nimi bawic. W sklepach są odmiany "przemysłowe", dają dużo cukru i mało smaku no i jeszcze chemia z transportu i magazynow. Ja robiłem 50/50 z monachijskim w zasypie na dzikusach z owocow. Odfermentowanie prawie do zera. Wyszło bardzo dobre grape ale. Witold Studziński and ksiegarz5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now