Witold Studziński Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat. Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania: <> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców <> owoce pokroić czy rozgnieść <> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo <> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze <> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne Receptura na 10l: 2,4kg pale ale 0,25kg pszeniczny jasny 0,1kg zakwaszający chmiel- 5g Marynka (30min) zacieranie: 62* 60min 78* 10min Edytowane 3 Listopada 2020 przez Witold Studziński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Ja zepsułem sobię piwo przez to że nie mogłem znaleźć pulpy z mango w sklepach. Z neta było by za długo i kupilem świeże, czasu nie było nie zdążyłem zamrozić i dostały się dzikusy. Cała partia jedzie Apteką. Żadnego filmu nie było. Po schłodzeniu aromat apteki znika. Więc nie ruszał bym dzikich z winogron. A zainwestował w coś takiego, na pewno bezpieczniej https://www.swiatdrozdzy.pl/zaprawki-owocowe/1809-sok-winogronowy-biale-wino-100-zageszczony-1kg3kg.html#/opcja_-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) 31 minut temu, Witold Studziński napisał: Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat. Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania: <> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców <> owoce pokroić czy rozgnieść <> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo <> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze <> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne Receptura na 10l: 2,4kg pale ale 0,25kg pszeniczny jasny 0,1kg zakwaszający chmiel- 5g Marynka (30min) zacieranie: 62* 60min 78* 10min Cześć, robiłem grape ale z winogronu swojskiego, nie z marketu. Opiszę więc moje doświadczenia. 1. Tak, ruszy spokojnie. 2. Rozgniatałem. 3. Dałem 1.5kg na 10l piwa. Nie zdominowało, ale było dobre. 4. Od warzenia do butelkowania 17 dni. 5. Tak samo. Edit: Teraz zwróciłem uwagę. Ja robiłem z ciemnego winogronu, nie jasnego. Edytowane 3 Listopada 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) 3 minuty temu, Koora napisał: Ja zepsułem sobię piwo przez to że nie mogłem znaleźć pulpy z mango w sklepach. Z neta było by za długo i kupilem świeże, czasu nie było nie zdążyłem zamrozić i dostały się dzikusy. Cała partia jedzie Apteką. Żadnego filmu nie było. Po schłodzeniu aromat apteki znika. Więc nie ruszał bym dzikich z winogron. A zainwestował w coś takiego, na pewno bezpieczniej https://www.swiatdrozdzy.pl/zaprawki-owocowe/1809-sok-winogronowy-biale-wino-100-zageszczony-1kg3kg.html#/opcja_-1 właśnie chciałbym, żeby dzikusy przefermentowały Edytowane 3 Listopada 2020 przez Witold Studziński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 @tortoise a dzikusy dały coś ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Hm, nie wiem co bym osiągnął na czystych drożdżach, więc trudno ocenić. Piwo samo w sobie było naprawdę dobre, rześkie i w sam raz na ciepłe dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 To może spróbować, od kogoś wino z szlachetnymi drożdżami, i wino z wyższej polki i zkupażowac w szklance. Na każdym gronie jest inna kultura drożdży w zależności od odmiany i regionu. Na marketowych pewnie sa drożdżaki marketowe ze wszystkiego co tam leży obok. No i do transportu na pewno je czymś konserwują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 @koora dzięki, jeszcze popatrzę na forach winiarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 10 godzin temu, Witold Studziński napisał: Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat. Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania: <> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców <> owoce pokroić czy rozgnieść <> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo <> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze <> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne Receptura na 10l: 2,4kg pale ale 0,25kg pszeniczny jasny 0,1kg zakwaszający chmiel- 5g Marynka (30min) zacieranie: 62* 60min 78* 10min Jeśli się nie myle na kanale Piwna Planeta robił tam Grape Ale na dzikich drożdzach ze skórek. Najpierw je namnożył, później zadał. Zobacz sobie Witold Studziński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Użyj aromatycznych winogron z działki, naprawdę robią robotę. Jeżeli swojskie (twoje)nie dają dużo aromatu to kup od kogoś, warto. Jeśli chodzi o winogrona ze sklepu to nie warto się nimi bawic. W sklepach są odmiany "przemysłowe", dają dużo cukru i mało smaku no i jeszcze chemia z transportu i magazynow. Ja robiłem 50/50 z monachijskim w zasypie na dzikusach z owocow. Odfermentowanie prawie do zera. Wyszło bardzo dobre grape ale. Witold Studziński i ksiegarz5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się