Jump to content

NEIPA- co myślicie???


Dave20050

Recommended Posts

Witam, w najbliższym czasie w planach 3 identyczne warki NEIPA po 20L. 

Zasyp: 

3.5 kg Pale  aleAle  

1kg Pilzneński 

0,5 kg Pszeniczny 

0,5 kg płatki pszeniczne 

0,5 kg płatki owsiane

0,5 kg płatki orkiszowe 

 

Zacieranie :

66'  50 minut 

72, 10 minut 

78' 5 minut 

 

Chmielenie 

30 min Falconers Flight 33g

15 min   Falconers Flight 33g 

0 min Falconers Flight 33g 

 

Na zimno :

Mosaic 50g  4 dni 

Galaxy 33g  4 dni 

Sabro  33g   4 dni

 

Drożdże: gęstwa  po US - 05 

 

Pytanie do bardziej doświadczonych

Pierwszy raz będę używał chmielu Falconers, mieliście już jakieś doświadczenia z tym chmielem ?

Czy coś można poprawić??? 

Nie popełniłem żadnego błędu podczas tworzenia przepisu???  

Pozdrawiam  :)

 

 

 

Edited by Dave20050
Link to comment
Share on other sites

Falconers użyłem w warce NE, w której wyszła trawiasta gorycz. Ale ostatnio mam złą rękę do tego stylu, więc nie winię chmielu.

W NE powinieneś część chmielu wrzucić podczas fermentacji burzliwej, wiele receptur zaleca chmielenie na zimno w 3 dawkach, na burzliwą, po burzliwej i na sam koniec. Dobrze jest chmielić w jakimś zasobniku i usuwać poprzednie porcje. Nie wiem też czy za dużo nie dajesz do gotowania, część dałbym na hopstand. No i przerwa 72° 10 minut po 50 min. zacierania to tak symbolicznie raczej :)

Skoro masz w planach 3 takie warki to jest pole do eksperymentów, w każdej zmieniłbym jakiś parametr i obserwował wyniki.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, x1d napisał:

Falconers użyłem w warce NE, w której wyszła trawiasta gorycz. Ale ostatnio mam złą rękę do tego stylu, więc nie winię chmielu.

W NE powinieneś część chmielu wrzucić podczas fermentacji burzliwej, wiele receptur zaleca chmielenie na zimno w 3 dawkach, na burzliwą, po burzliwej i na sam koniec. Dobrze jest chmielić w jakimś zasobniku i usuwać poprzednie porcje. Nie wiem też czy za dużo nie dajesz do gotowania, część dałbym na hopstand. No i przerwa 72° 10 minut po 50 min. zacierania to tak symbolicznie raczej :)

Skoro masz w planach 3 takie warki to jest pole do eksperymentów, w każdej zmieniłbym jakiś parametr i obserwował wyniki.

Dzięki, trochę poeksperymentuje  :)

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, skazi napisał:

US-05 to raczej słaby wybór jeśli chodzi o drożdże do NEIPA.

Jakie drożdże polecisz ?  Wiem, że najlepiej byłoby wrzucić jakieś  płynne, ale w planie mam uwarzyć dwie warki jednego dnia, więc potrzebowałbym dwóch saszetek, wydatek ok. 80 zł, a gestwy mam dużo i świeżą  :)

Link to comment
Share on other sites

US05 też mogą być. Wiadomo, są lepsze do neipa ale na nich też możesz zrobić. 

Falconers bardzo dobry, ale to też zależy co jaki sklep aktualnie ma. 

Sypałbym 100g na wyłączenie palnika. Minimalnie na goryczke. 

Chmieliłbym od pierwszego dnia burzliwej i pod koniec cichej druga dawkę, jakieś dwie doby. 

Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, anatom napisał:

US05 też mogą być. Wiadomo, są lepsze do neipa ale na nich też możesz zrobić. 

Falconers bardzo dobry, ale to też zależy co jaki sklep aktualnie ma. 

Sypałbym 100g na wyłączenie palnika. Minimalnie na goryczke. 

Chmieliłbym od pierwszego dnia burzliwej i pod koniec cichej druga dawkę, jakieś dwie doby. 

Nigdy nie chmieliłem podczas burzliwej, zawsze na cichej.  Czy będę mógł zabrać gęstwę, jeżeli wrzucę chmiel na burzliwą? Drożdże nie zanieczyszczą gęstwy? 

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, Gawron napisał:

Jedną saszetkę, ale większy starter.

Płynnych drożdży jeszcze nie używałem, starterów również nie robiłem, nie chcę niczego zepsuć, wolę nie ryzykować. Jeszcze przyjdzie czas  :)

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Dave20050 napisał:

Płynnych drożdży jeszcze nie używałem, starterów również nie robiłem, nie chcę niczego zepsuć, wolę nie ryzykować. Jeszcze przyjdzie czas  :)

Łatwiej zepsuć uwodnienie suchych niż starter z płynnych.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Dave20050 napisał:

Nigdy nie chmieliłem podczas burzliwej, zawsze na cichej.  Czy będę mógł zabrać gęstwę, jeżeli wrzucę chmiel na burzliwą? Drożdże nie zanieczyszczą gęstwy? 

Ja osobiście nie zbieram ale z tego co piszą na forum to nie ma problemu z taką gęstwa. 

Trzeba ją pewnie przemyć i poczekać na rozdzielenie warstwy chmielowej i zdekantować.

Poszukaj info na forum. 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, anatom napisał:

Ja osobiście nie zbieram ale z tego co piszą na forum to nie ma problemu z taką gęstwa. 

Trzeba ją pewnie przemyć i poczekać na rozdzielenie warstwy chmielowej i zdekantować.

Poszukaj info na forum. 

 

Ok, tylko co ma na celu chmielenie podczas burzliwej ? Gdzieś wyczytałem, że sporo aromatu uleci wtedy razem z dwutlenkiek węgla, który wydziela się podczas burzliwej. 

Link to comment
Share on other sites

Biotransformacja nie przebiega z użyciem każdego szczepu drożdży, a jestem prawie przekonany, że piwo na US-05 nie uzyska z tego żadnych benefitów. Dla początkującego piwowara(w tym też i mnie) to niepotrzebna komplikacja całego procesu. Na twoim miejscu całkowicie pominąłbym biotransformacje i wrzucił wszystko po zakończonej fermentacji burzliwej. Skoro warzysz 3 NEIPKI to możesz przeprowadzić eksperyment, w jednej wrzuć chmiel na burzliwą fermentacje i porównaj odczucia. Bardzo dobra NEIPA wyjdzie i bez wrzucania chmielu na burzliwą :).

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Koneser_ napisał:

Biotransformacja nie przebiega z użyciem każdego szczepu drożdży, a jestem prawie przekonany, że piwo na US-05 nie uzyska z tego żadnych benefitów.

Jakieś źródło? Chętnie się douczę.

 

1 godzinę temu, Koneser_ napisał:

to niepotrzebna komplikacja całego procesu

A co skomplikowanego we wsypaniu chmielu?

 

Link to comment
Share on other sites

Wszystkich źródeł niestety nie jestem w stanie podać, bo czytałem wyrywkowo wiele stron. Z tego co pamiętam, w którymś odcinku Alchemii było o tym mówione, Brulosophy przeprowadził eksperyment na ten temat https://brulosophy.com/2017/01/23/biotransformation-vs-standard-dry-hop-exbeeriment-results/ , Jabeerwocky na youtube w odcinku "Piwo chmielone na zimno" również poruszyło tę kwestię, http://www.milkthefunk.com/wiki/Hops#Hop_Derived_Compounds_In_Beer_and_Biotransformations ( tutaj nawet wspominają, że biotransformacja może mieć niewielkie znaczenie na cechy aromatyczne piwa ), na youtube na kanale Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych jest również materiał o biotransformacji. Zdaje sobie sprawę, że nie powinienem przytaczać dowodu anegdotycznego, ale gdzieś na amerykańskim forum o piwowarstwie wyczytałem, że browary w USA nie chmielą podczas burzliwej, gdyż jest to nieopłacalne i nie czuć różnicy( https://www.homebrewtalk.com/threads/my-theory-and-experience-with-biotransformation-of-dry-hops-in-a-neipa.656568/  - było więcej tematów o tym ale tutaj wspominają, że Monkish Brewing nie wrzuca chmielu na burzliwą, bo nie ma sensu. Jeśli jesteś zainteresowany tematem to możesz poszukać informacji na temat enzymu beta-glukozydaza, bo dzięki niemu drożdże ( szczepy będą różnić się zawartością tego enzymu ) przetwarzają jedne związki aromatyczne w drugie. Jeśli chodzi o skomplikowanie procesu to może trochę przesadziłem, bardziej chodziło mi o zbyt długie przetrzymywanie chmielu w jednym wiadrze i możliwie związane z tym następstwa. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.