Dave20050 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Witam, w najbliższym czasie w planach 3 identyczne warki NEIPA po 20L. Zasyp: 3.5 kg Pale aleAle 1kg Pilzneński 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg płatki pszeniczne 0,5 kg płatki owsiane 0,5 kg płatki orkiszowe Zacieranie : 66' 50 minut 72, 10 minut 78' 5 minut Chmielenie 30 min Falconers Flight 33g 15 min Falconers Flight 33g 0 min Falconers Flight 33g Na zimno : Mosaic 50g 4 dni Galaxy 33g 4 dni Sabro 33g 4 dni Drożdże: gęstwa po US - 05 Pytanie do bardziej doświadczonych Pierwszy raz będę używał chmielu Falconers, mieliście już jakieś doświadczenia z tym chmielem ? Czy coś można poprawić??? Nie popełniłem żadnego błędu podczas tworzenia przepisu??? Pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2020 przez Dave20050 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Falconers użyłem w warce NE, w której wyszła trawiasta gorycz. Ale ostatnio mam złą rękę do tego stylu, więc nie winię chmielu. W NE powinieneś część chmielu wrzucić podczas fermentacji burzliwej, wiele receptur zaleca chmielenie na zimno w 3 dawkach, na burzliwą, po burzliwej i na sam koniec. Dobrze jest chmielić w jakimś zasobniku i usuwać poprzednie porcje. Nie wiem też czy za dużo nie dajesz do gotowania, część dałbym na hopstand. No i przerwa 72° 10 minut po 50 min. zacierania to tak symbolicznie raczej Skoro masz w planach 3 takie warki to jest pole do eksperymentów, w każdej zmieniłbym jakiś parametr i obserwował wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 US-05 to raczej słaby wybór jeśli chodzi o drożdże do NEIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 22:48, x1d napisał(a): Falconers użyłem w warce NE, w której wyszła trawiasta gorycz. Ale ostatnio mam złą rękę do tego stylu, więc nie winię chmielu. W NE powinieneś część chmielu wrzucić podczas fermentacji burzliwej, wiele receptur zaleca chmielenie na zimno w 3 dawkach, na burzliwą, po burzliwej i na sam koniec. Dobrze jest chmielić w jakimś zasobniku i usuwać poprzednie porcje. Nie wiem też czy za dużo nie dajesz do gotowania, część dałbym na hopstand. No i przerwa 72° 10 minut po 50 min. zacierania to tak symbolicznie raczej Skoro masz w planach 3 takie warki to jest pole do eksperymentów, w każdej zmieniłbym jakiś parametr i obserwował wyniki. Rozwiń Dzięki, trochę poeksperymentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 23:37, skazi napisał(a): US-05 to raczej słaby wybór jeśli chodzi o drożdże do NEIPA. Rozwiń Jakie drożdże polecisz ? Wiem, że najlepiej byłoby wrzucić jakieś płynne, ale w planie mam uwarzyć dwie warki jednego dnia, więc potrzebowałbym dwóch saszetek, wydatek ok. 80 zł, a gestwy mam dużo i świeżą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 07:38, Dave20050 napisał(a): więc potrzebowałbym dwóch saszetek Rozwiń Jedną saszetkę, ale większy starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 US05 też mogą być. Wiadomo, są lepsze do neipa ale na nich też możesz zrobić. Falconers bardzo dobry, ale to też zależy co jaki sklep aktualnie ma. Sypałbym 100g na wyłączenie palnika. Minimalnie na goryczke. Chmieliłbym od pierwszego dnia burzliwej i pod koniec cichej druga dawkę, jakieś dwie doby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 07:58, anatom napisał(a): US05 też mogą być. Wiadomo, są lepsze do neipa ale na nich też możesz zrobić. Falconers bardzo dobry, ale to też zależy co jaki sklep aktualnie ma. Sypałbym 100g na wyłączenie palnika. Minimalnie na goryczke. Chmieliłbym od pierwszego dnia burzliwej i pod koniec cichej druga dawkę, jakieś dwie doby. Rozwiń Nigdy nie chmieliłem podczas burzliwej, zawsze na cichej. Czy będę mógł zabrać gęstwę, jeżeli wrzucę chmiel na burzliwą? Drożdże nie zanieczyszczą gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 07:54, Gawron napisał(a): Jedną saszetkę, ale większy starter. Rozwiń Płynnych drożdży jeszcze nie używałem, starterów również nie robiłem, nie chcę niczego zepsuć, wolę nie ryzykować. Jeszcze przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 08:48, Dave20050 napisał(a): Płynnych drożdży jeszcze nie używałem, starterów również nie robiłem, nie chcę niczego zepsuć, wolę nie ryzykować. Jeszcze przyjdzie czas Rozwiń Łatwiej zepsuć uwodnienie suchych niż starter z płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 08:46, Dave20050 napisał(a): Nigdy nie chmieliłem podczas burzliwej, zawsze na cichej. Czy będę mógł zabrać gęstwę, jeżeli wrzucę chmiel na burzliwą? Drożdże nie zanieczyszczą gęstwy? Rozwiń Ja osobiście nie zbieram ale z tego co piszą na forum to nie ma problemu z taką gęstwa. Trzeba ją pewnie przemyć i poczekać na rozdzielenie warstwy chmielowej i zdekantować. Poszukaj info na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 To zależy od drożdży, jak są mocno osiadające można zebrać spod warstwy chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave20050 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 10:10, anatom napisał(a): Ja osobiście nie zbieram ale z tego co piszą na forum to nie ma problemu z taką gęstwa. Trzeba ją pewnie przemyć i poczekać na rozdzielenie warstwy chmielowej i zdekantować. Poszukaj info na forum. Rozwiń Ok, tylko co ma na celu chmielenie podczas burzliwej ? Gdzieś wyczytałem, że sporo aromatu uleci wtedy razem z dwutlenkiek węgla, który wydziela się podczas burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 11:21, Dave20050 napisał(a): Ok, tylko co ma na celu chmielenie podczas burzliwej ? Rozwiń Zrobienie neipa. Poczytaj o biotransformacji chmielu podczas aktywnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Hasło: biotransformacja. Dużo linków, mało konkretów, więc nie wklejam. Na BYO był chyba większy opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koneser_ Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Biotransformacja nie przebiega z użyciem każdego szczepu drożdży, a jestem prawie przekonany, że piwo na US-05 nie uzyska z tego żadnych benefitów. Dla początkującego piwowara(w tym też i mnie) to niepotrzebna komplikacja całego procesu. Na twoim miejscu całkowicie pominąłbym biotransformacje i wrzucił wszystko po zakończonej fermentacji burzliwej. Skoro warzysz 3 NEIPKI to możesz przeprowadzić eksperyment, w jednej wrzuć chmiel na burzliwą fermentacje i porównaj odczucia. Bardzo dobra NEIPA wyjdzie i bez wrzucania chmielu na burzliwą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 13:40, Koneser_ napisał(a): Biotransformacja nie przebiega z użyciem każdego szczepu drożdży, a jestem prawie przekonany, że piwo na US-05 nie uzyska z tego żadnych benefitów. Rozwiń Jakieś źródło? Chętnie się douczę. W dniu 15.11.2020 o 13:40, Koneser_ napisał(a): to niepotrzebna komplikacja całego procesu Rozwiń A co skomplikowanego we wsypaniu chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koneser_ Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Wszystkich źródeł niestety nie jestem w stanie podać, bo czytałem wyrywkowo wiele stron. Z tego co pamiętam, w którymś odcinku Alchemii było o tym mówione, Brulosophy przeprowadził eksperyment na ten temat https://brulosophy.com/2017/01/23/biotransformation-vs-standard-dry-hop-exbeeriment-results/ , Jabeerwocky na youtube w odcinku "Piwo chmielone na zimno" również poruszyło tę kwestię, http://www.milkthefunk.com/wiki/Hops#Hop_Derived_Compounds_In_Beer_and_Biotransformations ( tutaj nawet wspominają, że biotransformacja może mieć niewielkie znaczenie na cechy aromatyczne piwa ), na youtube na kanale Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych jest również materiał o biotransformacji. Zdaje sobie sprawę, że nie powinienem przytaczać dowodu anegdotycznego, ale gdzieś na amerykańskim forum o piwowarstwie wyczytałem, że browary w USA nie chmielą podczas burzliwej, gdyż jest to nieopłacalne i nie czuć różnicy( https://www.homebrewtalk.com/threads/my-theory-and-experience-with-biotransformation-of-dry-hops-in-a-neipa.656568/ - było więcej tematów o tym ale tutaj wspominają, że Monkish Brewing nie wrzuca chmielu na burzliwą, bo nie ma sensu. Jeśli jesteś zainteresowany tematem to możesz poszukać informacji na temat enzymu beta-glukozydaza, bo dzięki niemu drożdże ( szczepy będą różnić się zawartością tego enzymu ) przetwarzają jedne związki aromatyczne w drugie. Jeśli chodzi o skomplikowanie procesu to może trochę przesadziłem, bardziej chodziło mi o zbyt długie przetrzymywanie chmielu w jednym wiadrze i możliwie związane z tym następstwa. koval_blazej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się