adam2308 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio lodówkę do garażu, żeby w niej fermentować brzeczki. Sterownik STC1000. Lodówka będzie stała w garażu, temperatura raczej taka jak na zewnątrz. W związku z tym górniaki będę musiał podgrzewać. I pytanie do doświadczonych w podobnej sytuacji. Co wykorzystać do grzania? Myślałem o żarówce terrarystycznej. Czytałem na forum, że stosuje się też suszarki. Druga kwestia to umieszczenie sondy od sterownika. Wnętrze lodówki czy wnętrze fermentora? W tym drugim obawiam się bezwładności cieplnej fermentora z brzeczką. No i jak ustawiacie histerezę i opóźnienie w stc? Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2020 przez adam2308 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 11 minut temu, adam2308 napisał: Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio lodówkę do garażu, żeby w niej fermentować brzeczki. Sterownik STC1000. Lodówka będzie stała w garażu, temperatura raczej taka jak na zewnątrz. W związku z tym górniaki będę musiał podgrzewać. I pytanie do doświadczonych w podobnej sytuacji. Co wykorzystać do grzania? Myślałem o żarówce terrarystycznej. Czytałem na forum, że stosuje się też suszarki. Druga kwestia to umieszczenie sondy od sterownika. Wnętrze lodówki czy wnętrze fermentora? W tym drugim obawiam się bezwładności cieplnej fermentora z brzeczką. No i jak ustawiacie histerezę i opóźnienie w stc? Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam Do grzania najlepiej pas grzewczy. Sondę albo zatapiasz w gilźie w brzeczce albo przyklejasz na zewnątrz fermentora i izolujesz np. kawałkiem styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2308 Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 I nie ma problemu z tym, że sterownik wyłączy grzanie, bo brzeczka będzie nagrzana, a pas dalej będzie podgrzewać i temperatura wyskoczy poza dedykowany zakres? I w drugą stronę chłodzenia - lodówka schłodzi się szybciej do niższej temperatury i będzie dalej schładzać brzeczkę po wyłączeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 33 minuty temu, adam2308 napisał: I nie ma problemu z tym, że sterownik wyłączy grzanie, bo brzeczka będzie nagrzana, a pas dalej będzie podgrzewać i temperatura wyskoczy poza dedykowany zakres? I w drugą stronę chłodzenia - lodówka schłodzi się szybciej do niższej temperatury i będzie dalej schładzać brzeczkę po wyłączeniu? Ani lodówka, ani pas nie mają takiej bezwładności cieplnej, żeby jakoś znacząco chłodzić/grzać po wyłączeniu. Histerezę możesz ustawić w okolicy +/-0,3-0,5°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Ja do podgrzewania ( w boxie styropianowym ) używam kabla terrariowego 90W owiniętego i przyklejonego do fermentatora , a sonda jest przyklejona do fermentatora i zaizolowana folią bąbelkową . Cały zestaw doskonale sie sprawdza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2308 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Przy ściankach będzie dużo ciepłej niż w głębi i czy to nie robi problemu drożdżom? Ja na razie bardziej skłaniam się ku sterowaniu (grzaniu) otoczeniem. Jesli w lodówce będzie ciągle 18°C to i brzeczka ustabilizuje się na tym poziomie (plus temp wynikająca z fermentacji). Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 36 minut temu, adam2308 napisał: A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Przy ściankach będzie dużo ciepłej niż w głębi i czy to nie robi problemu drożdżom? Nie obawiaj się pas grzewczy czy przewód terariowy to nie taboret gazowy , nie przypali Ci brzeczki . Wahania są tak małe ,że nie istotne . Dla mnie przewód grzewczy jest zadowalający , pewnie znajdzie się ktoś kto grzeje wnętrze boxa/lodówki i preferuje tą metodę . Jak widzisz sposobów jest kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Godzinę temu, adam2308 napisał: A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Brzecka w czasie fermentacji intensywnie się miesza. Nie ma opcji punktowego przegrzania. Wlej wody, podłącz pas i włóż rękę do środka. Wcale nie jest tak gorąco w okolicach pasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Kup taki pas, do tego gilzę na sondę sterownika i nie wymyślaj koła na nowo.https://pl.aliexpress.com/item/33046986820.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.47a65c0fM0UMfU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2308 Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Podstawą rozwoju jest burzenie zastanego status quo ? Myślę, że skuszę się na matę grzewczą do ogrzewania podłogowego i podkleję nią dół chłodziarki. Cena podobna do pasa z ali, a chciałbym już w następny weekend warzyć. Jak nie będę zadowolony z rezultatów to może zainwestuję w pas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Było wiele razy. Znajdziesz tu dwie szkoły, jedni mają sondę w brzeczce, inni na zewnątrz fermentatora i każdy uważa że jego sposób jest lepszy. Obstawiam, że jak nie zrobisz, to będzie dobrze.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) Ja jeżdżę na takim ogrzewaniu. Plus stc-1000. Teraz bawię się kveikami i jest nieoceniony. 8metrow kabla to sa ze cztery obroty wokoło wiadra https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-80w-8m-7119405915?utm_medium=app_share&utm_source=facebook A i kupę czasu temu jak szukałem sprzętu do grzania to odradzali matę do grzania pod wiadro bo, podgrzewając dno grzejesz trupy drożdży i nie osiadają na dnie. Lepiej przykleić ja z boku wiadra i oddaje większą powierzchnią ciepło. Edytowane 15 Listopada 2020 przez Koora PS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się