Zeber92 Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Cześć! Zabrałem się za piwo z brewkitu Coopersa Australian pale ale z dodatkiem ekstraktu słodowego. Drozdze nawadniałem dość długo bo prawie 2 godziny ze względu na wysoką temperaturę brzeczki. Po uzyskaniu temperatury ok 26 stopni wlałem drozdze do brzeczki i odstawiłem fermentor do pokoju - temperatura ok 21 stopni. Fermentacja ruszyła dość szybko, w ciągu 8 godzin i przez 2 dni rurka bulgala bardzo mocno. Po tygodniu spróbowałem piwo i okazało się bardzo dobre w smaku, zrobiłem jeszcze pomiar cukromierzem i wyszło 11 blg. Minął już prawie tydzień od tego pomiaru i wciąż mam 11 blg (!) a piwo zrobiło się trochę bardziej alkoholowe. Nie wiem co zrobić w tym wypadku , blg nie spada, ale 11 blg to chyba bardzo dużo na butelkowanie:/ cukromierz w wodzie o 20 stopniach wskazuje 0 więc nie wydaje mi się żeby był wadliwy. Użyłem drozdzy dołączonych do brewkitu. Czy jezeli zabutelkuje piwo o blg końcowym 11 to jest pewność że będę miał granaty? Poczatkowego blg niestety nie zmierzylem, po 5 dniach bylo 14 blg i spadlo do finalnego 11. Szkoda mi piwka i chciałbym jakoś uratować sytuację. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Potrzeba więcej informacji. Z ilu puszek robiłeś? Jaka wielkość warki? Jaka temperatura otoczenia fermentacji? pewnie temp brzeczki nie mierzysz. A drozdzyki przez 2 godziny to troszkę padly. Poruszaj wiadrem i w cieplejsze miejsce Edytowane 20 Listopada 2020 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Pytanie ile zrobiłeś ekstraktu początkowego. Podaj ekstrakty i Ci powiedzą ile mniej więcej bedzie BLG. Bo jeśli 2 dni było intensywnej fermentacji, drożdze ruszyły szybko a dodane w 26°C i w fermentacja pewnie z 24°C oraz czujesz alkohol w piwie to prawdopodobnie ekstrakt był jakiś z kosmosu i drożdze padły od ilości alko. A piwo jest słodkie mimo to czy wytrawne? No i nie uwadniaj drozdzy tak długo. 15-20 min juz jest ok, ale 2h to za długo. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeber92 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Dziekuje za rady. Potrzasalem tak fermentorem ze zrobila sie mala warstwa piany na powierzchni. Zrobiłem brzeczke z 1 puszki coopersa - 1.7 kg, ekstraktu slodowego w płynie - 1.7 kg, gdy zaczynało się gotować w garze ( razem z ok. 1.5 l wody) to wyłączyłem palnik. Później wlalem 5 litrów wody do fermentora, następnie zawartość gara i uzupełnilem do 21 litrów ( nie miałem więcej wody a nie używałem kranówki). Temperatura otoczenia to 21 stopni i termometr na brzeczce też tak wskazuje. W smaku początek piwa jest raczej słodki, później pojawia się moc (alkohol), po schlodzeniu byłoby dobre do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Na moje, to masz padnięty cukromierz. Zostaw to piwo jeszcze 2 tyg w fermentorze,nie zaglądaj, nie próbuj. Potem zabutelkuj i za 3 tyg spróbuj. Piwo ci odfermentowalo w kilka dni, bo miałeś bardzo wysoką temperaturę startu. Następnym razem startuj w 18 stopniach. Kup sobie na aliexpress refraktometr i poczytaj jak go używać, żebyś potem nie pytał, dlaczego ci pokazuje 8Brix na odfermentowanym piwie. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 14 blg po 5 dniach fermentacji? Z ekstraktu? Tyle to nie wiem czy jest na początku..., możesz wrzucić zdjęcie swojego cukromierza i jak te 14 albo 11 odczytałeś? Bo faktycznie jak pisze Kaniutek jest walnięty albo coś źle czytasz. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Zeber92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeber92 Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Wlałem piwo do rurki do ok. 3/4 wysokości i wypchnęło mi cukromierz w górę do poziomu na załączonym obrazku. Patrzyłem na pomiar w taki sposób żeby linia oczu była równa z linia piwa. Zrobiłem pomiar kilka razy też po tym jak już wszystkie bąbelki uciekły i w taki sposób żeby cukromierz nie dotykał ścianek rurki. Jak wlewam wodę to cukromierz jest na czarnej kresce - 0. Dzisiaj testowo wlalem pół litra piwa do plastikowej butelki i dodałem cukier żeby zobaczyć jaki będzie efekt za tydzień:) Cała reszta dalej siedzi w fermentorze. Pozdrawiam. Bachi, anatom i Kaniutek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 To jest cukromierz w skali SG a nie Blg. Poczytaj o przeliczaniu tutaj https://wiki.piwo.org/OG Zeber92, Kaniutek i x1d 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Czyli te magiczne 14 po 4 dniach to było 3.6 blg, a teraz jest 2.8 :-)Jak pisali inni, za wysoka temperatura, fermentacja krótko. Daj piwu jeszcze z tydzień, niewiele, ale może trochę pomoże. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Zeber92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeber92 Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Dziękuję za pomoc, do cukromierza nie miałem dołączonej instrukcji, a nigdzie nie znalazłem informacji że to może nie być skala BLG. Przez tydzień przekopalem cały Internet i nie wiedziałem co się dzieje. Teraz już wiem i jeszcze raz dzięki! Koora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 4 godziny temu, Zeber92 napisał: Dziękuję za pomoc, do cukromierza nie miałem dołączonej instrukcji, a nigdzie nie znalazłem informacji że to może nie być skala BLG. Przez tydzień przekopalem cały Internet i nie wiedziałem co się dzieje. Teraz już wiem i jeszcze raz dzięki! Dobra robota. Uczymy się całe życie. Oby piwo było dobre.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Tak czułem, że cukromierz zepsuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się