PanJaqb Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Cześć, Miałem zamiar jutro warzyć neipa w tym celu dzisiaj chciałem zrobić starter, jednak nie mam ekstraktu slodowego. Jestem wstanie jakoś przygotować na jutro sobie ten starter? Mam słód pilznenski odżywkę do drożdży, drożdże fm52. Proszę o pomoc Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 12 minut temu, PanJaqb napisał: Cześć, Miałem zamiar jutro warzyć neipa w tym celu dzisiaj chciałem zrobić starter, jednak nie mam ekstraktu slodowego. Jestem wstanie jakoś przygotować na jutro sobie ten starter? Mam słód pilznenski odżywkę do drożdży, drożdże fm52. Proszę o pomoc Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Możesz zrobić miniwarkę niechmieloną, jakieś 8-10blg, objętość wg kalkulatora. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Można link?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Link do kalkulatora? Np. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Tak dzięki Jeszcze jedno pytanie mam gotowy zestaw na 14blg z browamatora od siebie dorzucam tam tylko płatki owsiane dodatkowo, czy bez startera dadzą radę drożdże? Mam je calyczas w lodówce termin mają do 16.01.21 FM52, mam w domu jeszcze suchary s04. Następny wolny termin do warzenia to styczeń... Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Skoro dorzucasz jeszcze płatki, to zrobi się z 15-16blg, zakładam, że warka 20l? FMów jest zdecydowanie za mało - podają 70mld komórek w fiolce. S-04 też będzie mało, choć już trochę lepiej. Może ktoś z okolicy ma pasującą gęstwę, którą może się podzielić? PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Tak dorzucam ok 1kg płatków, warka 20L. Niestety nie znam nikogo w swojej okolicy (Jaworzno) kto warzy piwo (po za browarem Bury :D), no cóż zamówię ekstrakt i postaram się wygospodarować czas na warzenie. Dzięki za pomoc Czy te ekstrakty się czymś różnią (po za stanem skupienia) czy do starterów nie ma znaczenia jaki kupię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Nie ma znaczenia, tylko płynnego potrzebujesz więcej. Poszukaj jakiejś grupy z okolicy na facebooku, tak najłatwiej się kontaktować z piwowaramizz okolicy, przypuszczam, że coś się znajdzie. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 4 godziny temu, PanJaqb napisał: Tak dzięki Jeszcze jedno pytanie mam gotowy zestaw na 14blg z browamatora od siebie dorzucam tam tylko płatki owsiane dodatkowo, czy bez startera dadzą radę drożdże? Mam je calyczas w lodówce termin mają do 16.01.21 FM52, mam w domu jeszcze suchary s04. Następny wolny termin do warzenia to styczeń... Jeśli nie dasz rady zrobić startera to lepiej użyj tylko tej paczki suchych drożdży a FM zostaw sobie na inną okazję. Druga sprawa. Pamiętaj, że nawet jeśli zrobisz starter to przynajmniej 12h trzeba dać czas drożdżom na namnożenie zanim użyjesz ich do fermentacji. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Kupiłem ekstrakt i wczoraj zrobiłem starter a dzisiaj będzie pierwsze warzenie Kupiłem wcześniej kolejny zestaw do uwarzenia z zacieraniem na tych samych drożdżach ale nie pomyślałem o tym, że te drożdże będę mógł odebrać dopiero z wiadra za 2-3 tyg. Czy z tego startera mogę jakoś zrobić sobie porcje na kolejne piwo? Czy za mocno osłabię drożdże na dzisiejsze warzenie? w załączniku zdjęcie startera po 13h oczywiście zadam po 24h od zrobienia startera, jak to wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Możesz wziąć niewielką część drożdży z tego startera (np. 5%) i na kolejne piwo zrobić starter dwustopniowy. Druga opcja to zadanie całości do pierwszego piwa i zebranie drożdży z piany w fazie wysokich krążków. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 4 minuty temu, punix napisał: Możesz wziąć niewielką część drożdży z tego startera (np. 5%) i na kolejne piwo zrobić starter dwustopniowy. Druga opcja to zadanie całości do pierwszego piwa i zebranie drożdży z piany w fazie wysokich krążków. dwustopniowy tzn.? Chodzi o to aby później zrobić starter na bazie tego 5% co odleje ze słoika? Jak starter wygląda? Na dnie spory osad a pianka ma małą wysokość, wszystko ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 24 minuty temu, PanJaqb napisał: dwustopniowy tzn.? Chodzi o to aby później zrobić starter na bazie tego 5% co odleje ze słoika? Jak starter wygląda? Na dnie spory osad a pianka ma małą wysokość, wszystko ok? Wygląda raczej normalnie. Mieszasz go regularnie? Tutaj spory artykuł o starterach, także dwustopniowych: http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/?fbclid=IwAR1UkhWU6ZAc9-J9UlOE8PZAPxJgTixH7wu3DC2U-xzhNKUhnZxYuJ7xwVc PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 w ogóle nie mieszam, powinienem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 19 minut temu, PanJaqb napisał: w ogóle nie mieszam, powinienem? Tak PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 ok oblałem łyżkę wrzątkiem i zamieszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Jak zamieszałeś, łyżką? Miałeś to po prostu rozkołysać w słoiku czy w czym to tam jest PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 no tak łyżką kołysałem na początku ale mało się to mieszało następnym razem będę kołysał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Godzinę temu, PanJaqb napisał: ok oblałem łyżkę wrzątkiem i zamieszałem Mam nadzieję, że nic nie złapiesz. Oblanie wrzątkiem to nie dezynfekcja!!! I tak jak napisał @anatom - wystarczyło zakręcić słoikiem... PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Dokładnie to oblałem wrzątkiem a później spryskałem płynem do dezynfekcji ręce oraz tą łyżkę - lekcja na przyszłość, dzięki za uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Czy starter 2 litrowy z FM31 kręcony na mieszadle 48h będzie wystarczający dla warki 25-27 litrów o BLG 13*? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 36 minut temu, smola napisał: Czy starter 2 litrowy z FM31 kręcony na mieszadle 48h będzie wystarczający dla warki 25-27 litrów o BLG 13*? Na oko widać, że starter jest za mały. Będzie ciężko Ci ukręcić 1 stopniowy starter na taką ilość piwa o tej gęstości. Generalnie max 10°Blg i 20l a i tak nie będzie szału ze startem fermentacji. A później możesz robić z gęstwy co dusza zapragnie. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Poczytałem w międzyczasie i zrobię dwustopniowy na 20 litrów, lub trzystopniowy na 27 litrów. Dla mniejszej objętości warki, pierwszy stopień 9blg o objętości 0,5l i drugi stopień 9blg i 2 litry. Rozumiem, że te dwa litry świeżej brzeczki wlewam już do tej z pierwszego stopnia, co da mi razem 2,5l płynu. Następnie całość do fermentowanej? Dla warki o większej objętości pierwszy stopień 0,5l, drugi stopień 1l i trzeci stopień 2l. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Tak, możesz dolewasz kolejne części łącząc je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 Dziękuję. I ostatnie pytanie, czy taka ilość płynu ze startera nie wpłynie znacząco na walory 27litrowej warki? Czy lepiej schłodzić starter by drożdże opadły na dno, zlać płyn i zadać same drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się