Kuba Furczyński Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Dzień dobry , Moja 12 bodaj warka - Koźlak. Zasyp niżej Mam jeden problem i liczę że część na pewno musiała przez niego przebrnąć chcąc uwarzyć coś dolnej fermentacji, mianowicie temperatura fermentacji - jak utrzymać stałą niską temperaturę , i jaka ma to być temperatura ? gdy raz przymrozek raz zrobi się cieplej a raz wiosenna temperatura - a fermentacji plus minus 3 tyg na burzliwą i cichą. Co robić ? Gdzie trzymać ? Temp piwnicy stałe -10 stopni, Temp strychu stałe 15 stopni , Temp garażu (niestety) zmienne w zależności od pogody 5-15 . Od razu mówię że nie posiadam niestety wielkiej lodówy z reguloaną temperaturą na cały fermentor ani drogiego specjalnego koca termicznego. oto zasyp: - Strzegom monachijski II - 4,0kg,- Strzegom pilzneński - 1kg- Strzegom wiedeński - 1kg- Strzegom karmelowy 150 - 0,2kg- Strzegom karmelowy 600 --0,2kg- Weyermann melanoidynowy - 0,4kg,- Chmiel magnum - 60g Drożdże zakupiłem Saflager S-23 do dolnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Ile saszetek tych drożdży?! Jak trzy to dałbym w tych 10 stopniach. Kuba Furczyński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Ile saszetek tych drożdży?! Jak trzy to dałbym w tych 10 stopniach.Ma -10C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 22 godziny temu, Kuba Furczyński napisał: Mam jeden problem i liczę że część na pewno musiała przez niego przebrnąć chcąc uwarzyć coś dolnej fermentacji, mianowicie temperatura fermentacji - jak utrzymać stałą niską temperaturę , i jaka ma to być temperatura ? gdy raz przymrozek raz zrobi się cieplej a raz wiosenna temperatura - a fermentacji plus minus 3 tyg na burzliwą i cichą. Co robić ? Gdzie trzymać ? Temp piwnicy stałe -10 stopni, Temp strychu stałe 15 stopni , Temp garażu (niestety) zmienne w zależności od pogody 5-15 . Od razu mówię że nie posiadam niestety wielkiej lodówy z reguloaną temperaturą na cały fermentor ani drogiego specjalnego koca termicznego. Sadząc sie na piwa dolnej fermentacji trzeba stworzyć warunki do poprawnej fermentacji w ok 10 stC i ewentualnie na koniec fermentacji podnieść do 14st C . Jezeli pomieszczenie jest ciepłe to lodówka ( której nie masz ) lub box styropianowy i wkłady z PET z zamrozoną wodą dla obniżenia temperatury( trochę upierdliwe jak dla mnie ) Jezeli pomieszczenie zimne to tez box styropianowy i regulacja temperatury poprzez kabel terariowy i sterownik np takie coś : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 W dniu 16.12.2020 o 14:21, Kuba Furczyński napisał: Od razu mówię że nie posiadam niestety wielkiej lodówy z reguloaną temperaturą na cały fermentor ani drogiego specjalnego koca termicznego. Więc polecam dostosowanie Ci stylów piwa i wybór takich drożdży do których masz odpowiednie warunki, aby przeprowadzić prawidłową fermentację. Lepszy jest dobrze zrobiony Bitter, niż źle zrobiony Koźlak. Drożdży nie oszukasz, zwłaszcza przy mocno ekstraktywnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się