pyrboj Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Cześć, czy butelkował ktoś piwo w 5-cio lub 3 litrowych damach z zakrętką plastikową? Czy szkło, zakrętka wytrzyma nagazowanie się piwa? Czy cukru dodajemy g/L tyle ile do butelkowania tradycyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muzeum Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Ja bym się nie odważył tak zabutelkować piwa. Bal bym się, nieszczelności damy. Trzymam za Ciebie kciuki. Daj znać czy takie coś ma sens. Szło by zaoszczędzić dużo czasu na butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Granat z takiej 5-litrowej damy sprawdziłby się nawet w warunkach bojowych ? dirk gently i ksiegarz5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyrboj Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 No zamierzam spróbować, bo na jedno posiedzenie to zawsze 5l schodzi minimum. W damie zakrętka jest taka jak w PET-ach więc myślę że powinno być szczelne. Zastanawiam się czy cukier do refermentacji dać tak jak dla butelki czyli 3-4g/L czy dać mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 6 minut temu, pyrboj napisał: No zamierzam spróbować, bo na jedno posiedzenie to zawsze 5l schodzi minimum. W damie zakrętka jest taka jak w PET-ach więc myślę że powinno być szczelne. Zastanawiam się czy cukier do refermentacji dać tak jak dla butelki czyli 3-4g/L czy dać mniej? Jak nie przetestujesz, to się nie dowiesz. Może wywalić zakrętkę, może być granat, a może się uda, ale na pewno trzymałbym to w bezpiecznym miejscu z dala od ludzi i zwierząt i schłodził przed przenoszeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Porównaj sobie jak są butelkowane piwa i cydry (gaz i ciśnienie), a jak wina i wódki (brak gazu i ciśnienia). Kapsel do win są miękkie, bardzo słabe. Nie odważyłbym się zakapslowac pod ciśnieniem niczego taką zakrętką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muzeum Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Jak zakończył się eksperyment? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 pyrboj - Rozglądałeś się może za damkami z zapięciem patentowym? Takie, jak sądzę, byłyby bezpieczniejsze ... Też jestem ciekaw eksperymentu. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Ja raz butelkowałem w takich damach z zapięciem patentowym piwo na imprezę. Na jedną damę dawałem 30 gram glukozy, a to dlatego że normalnie daję 3g na pół litra, więc na 5 litrów (10 razy więcej) trzeba dać 30 gram. Piwo było normalnie nagazowane, a korki dobrze trzymały. Z zakrętkami bym się trochę bał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się