Jump to content

Butelkowanie piwa w balonach/gąsiorach/damach 5l???


Recommended Posts

No zamierzam spróbować, bo na jedno posiedzenie to zawsze 5l schodzi minimum. W damie zakrętka jest taka jak w PET-ach więc myślę że powinno być szczelne. Zastanawiam się czy cukier do refermentacji dać tak jak dla butelki czyli 3-4g/L czy dać mniej?

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, pyrboj napisał:

No zamierzam spróbować, bo na jedno posiedzenie to zawsze 5l schodzi minimum. W damie zakrętka jest taka jak w PET-ach więc myślę że powinno być szczelne. Zastanawiam się czy cukier do refermentacji dać tak jak dla butelki czyli 3-4g/L czy dać mniej?

Jak nie przetestujesz, to się nie dowiesz. Może wywalić zakrętkę, może być granat, a może się uda,  ale na pewno trzymałbym to w bezpiecznym miejscu z dala od ludzi i zwierząt i schłodził przed przenoszeniem.

Link to comment
Share on other sites

Porównaj sobie jak są butelkowane piwa i cydry (gaz i ciśnienie), a jak wina i wódki (brak gazu i ciśnienia). Kapsel do win są miękkie, bardzo słabe. Nie odważyłbym się zakapslowac pod ciśnieniem niczego taką zakrętką.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja raz butelkowałem w takich damach z zapięciem patentowym piwo na imprezę. Na jedną damę dawałem 30 gram glukozy, a to dlatego że normalnie daję 3g na pół litra, więc na 5 litrów (10 razy więcej) trzeba dać 30 gram. Piwo było normalnie nagazowane, a korki dobrze trzymały. Z zakrętkami bym się trochę bał.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.