Bartol Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Cześć! Chciałbym radzić się was, czy piwo fermentujące w 22 st. C temperatury otoczenia ma rację bytu? Używałbym belgów. Na lodówkę i kontrolę temperatury nie mam póki co funduszy, z miejscem też kiepsko także styropianowe skrzynki też nie bardzo wchodzą w grę. Jest sens? Za każdą odpowiedź dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Rosiński Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Belgi jak najbardziej, kveiki jeszcze bardziej. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Co do belgijskich drożdży nie zgodziłbym się - 22 otoczenia może dać 25-26 stopni w fermentorze, a to za dużo dla znanych mi szczepów belgijskich. Natomiast większość kveików jak najbardziej sobie poradzi. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Rosiński Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Co do belgijskich drożdży nie zgodziłbym się - 22 otoczenia może dać 25-26 stopni w fermentorze, a to za dużo dla znanych mi szczepów belgijskich. Natomiast większość kveików jak najbardziej sobie poradzi.No to też od balingu zabierze bo racja, taki saison 16blg może znacznie skoczyć temepratura do góry. No to kveiki najlepiej. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Bartol i aldorn 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Dzięki serdeczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 2 godziny temu, Bartol napisał: Cześć! Chciałbym radzić się was, czy piwo fermentujące w 22 st. C temperatury otoczenia ma rację bytu? Używałbym belgów. Na lodówkę i kontrolę temperatury nie mam póki co funduszy, z miejscem też kiepsko także styropianowe skrzynki też nie bardzo wchodzą w grę. Jest sens? Za każdą odpowiedź dziękuję. Na warunki studenckie to w 22* możesz nawet lagery robić i tak zejdą :-) A tak serio to belgi spokojnie. Moim zdaniem inne piwa górnej fermentacji też przejdą, najwyżej nie będą super czyste zależy jakie efekty chcesz osiągnąć. Poszukaj z termometrem jakiegoś chłodniejszego miejsca. Np gdzieś w kącie pokoju na podłodze, może przy drzwiach masz np 20°C. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Również proponuję kveiki, to naprawdę "studenckie" drożdże, poza wymienionym walorem braku konieczności rygorystycznego dopasowania temperatury można długo przechowywać, łatwo startować i wielokrotnie używać gęstwy z jednej paczki, do tego mnożą się na potęgę, a można otrzymać bardzo dobre piwo. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się