Piotr Ba Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 A panowie jakiego szczepu do koncerniaków używa się w Polsce ? Ta tatra, harnaś, tyskie, lech na czym oni fermentują lagery ?? mają własne zakłady propagacji drożdży każdy osobno ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 49 minut temu, Piotr Ba napisał: A panowie jakiego szczepu do koncerniaków używa się w Polsce ? Ta tatra, harnaś, tyskie, lech na czym oni fermentują lagery ?? mają własne zakłady propagacji drożdży każdy osobno ?? Kraft leci na W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Ok ale czy zbiera gęstwę z tego? Bo to kluczowe pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 52 minuty temu, Piotr Ba napisał: Ok ale czy zbiera gęstwę z tego? Bo to kluczowe pytanie Jak ma kolejnego dolniaka do uwarzenia to zbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Człowiek to im starszy tym głupszy. Polagerowem 2 tygodnie na dworze temp około zera i nie czuje żadnych wad tego piwa. Pojawiła sie lekka siarka co wspaniale komponuje aromat orzechowy słodu pilznenskiego. Myślę że wstrzymam kanalizację. Zdjęcie w załączeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) 53 minuty temu, Piotr Ba napisał: nie czuje żadnych wad tego piwa Jak ogrzejesz piwo do temperatury pokojowej to też żadnych więcej wad nie czujesz? 53 minuty temu, Piotr Ba napisał: Pojawiła sie lekka siarka Siarka to wada. Kolejny dowód na zbyt niskie natlenienie brzeczki. Rok temu miałeś to samo w Pilsie. Temat z grudnia 2019: https://www.piwo.org/forums/topic/29618-pilsner-siarka/ Zacznij natleniać Edytowane 1 Lutego 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Czyli można śmiało powiedzieć, że kolega osiągnął mityczną powtarzalność warek, o której niektórzy mogą jedynie pomarzyć ? primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 W dniu 1.02.2021 o 19:14, wizi napisał: Jak ogrzejesz piwo do temperatury pokojowej to też żadnych więcej wad nie czujesz? Wyjęte z piwnicy i słabo schłodzone. W dniu 1.02.2021 o 19:14, wizi napisał: Siarka to wada. Ja wiem że wada, ale to jest lekka siarka w niemieckim stylu i mi to pasuje - to nie siarka kiblowa ani odpychająca. W dniu 1.02.2021 o 19:14, wizi napisał: Rok temu miałeś to samo w Pilsie. Aa no nie - to był mój pierwszy lager receptura amatorska - zadano 1 paczkę drożdży do piwa 16 BLG - taki styl nazywa się koźlak jasny bo nikt mi nie powiedział że aerometrem mierzy się brzeczkę w 20 stopniach. Siarka zredukowała się do zera w butelkach po 6 miesiąch i było to jedno z najlepszych moich piw jakie uwarzono. Więc tam problem był prosty - za mało drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Byłbym za tym aby nie kontynuować już dyskusji w tym temacie. To co tutaj piszemy nie ma żadnego sensu. Nic nie dociera. Myślę że, tematy jak ten zaniżają poziom tego forum przez to co wypisuje założyciel tego wątku. WojtekGaaD i Wuuu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się