tortoise Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Też się wypowiem, bo kilka smacznych APA mi się udało zrobić. Olej CC, chmiel trzymaj 2-3 i dobrze przefiltruj przed rozlewem, a będziesz bardzo zadowolony Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 52 minuty temu, Szagi napisał: Co człowiek to inna opinia @punix a Ty co powiesz o konieczności / zbędności CC w moim przypadku? Ja po chmieleniu na zimno zawsze robię, tyle, że ja chmielę luzem, nie w worku. Co do długości, to można tak, jak radzi fotohobby, choć można skrócić do 24-48h w temperaturze obecnej i 2 dni cold crashu. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 17 godzin temu, punix napisał: Ja po chmieleniu na zimno zawsze robię, tyle, że ja chmielę luzem, nie w worku. Co do długości, to można tak, jak radzi fotohobby, choć można skrócić do 24-48h w temperaturze obecnej i 2 dni cold crashu. Myślę że to dobra praktyka. Ja też chmielę luzem (lepsza ekstrakcja olejków) i też robię później CC. Nie chodzi tylko o klarowanie (bardziej o zimne osady), chodzi o to że chmiel i drożdże opadają na dno bo dwutlenek się rozpuszcza, nie ma pęcherzyków CO2. Wszystko ładnie zbija się na dnie. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 A po CC nie ma problemu z refermentacją? Bo w końcu mniejsza ilość drożdży trafia do butelek. Większość z was pewnie już nie bawi się w butelki tylko gazowanie w kegu i pytanie czy bierzecie pod uwagę że muszę to nagazowac jeszcze potem ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Godzinę temu, Szagi napisał: A po CC nie ma problemu z refermentacją? Nie bój nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) We wszystkich pilsach/lagerach robię CC temp 2-3°C przez 4-5 dni i piwo do miesiąca jest nagazowane po butelkowaniu. Edytowane 8 Lutego 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Do miesiąca to trochę długo normalnie wcześniej po tygodniu miałem spoko gaz. No ale zobaczymy, stwierdziłem że jest lodówka to trzeba próbować nowych rozwiązań. Po dwóch dniach w pokojowej temp trafiło na dwa dni do lodówki do 3 stopni i jutro wieczorem rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Piszę do miesiąca, bo po takim czasie dopiero otwieram. Myślę, że w pokojowej to już po 2 tygodniach będzie nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Już po butelkowaniu. Nie obyło się oczywiście bez zwrotów akcji. Po otwarciu fermentora widok jak na załączanym zdjęciu (światło źle padało a ja nie chciałem za długo ślęczeć nad piwem z telefonem). Lekki nalot + kilka grudek bieli ale stwierdziłem że to nie pleśń i zabutelkowałem. Wnioski są takie: - całkiem możliwe że to zakażenie ale smak był ok, zapach kwaskowy ale mam nadzieję że to cytrusowość Citry, - jeżeli to zakażenie to jedyna opcja że stało się to po dodaniu chmielu na cichą, worek długo unosił się na powierzchni i opadł dopiero po CC, dodatkowo wkładanie worka z chmielem chyba bardziej natlenia niepotrzebnie piwo niż chmiel luzem, - na przyszłość będę sypał chmiel luzem skoro i tak robię cold crush. Lesson learned i przygotowuje się do kolejnej Warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Po prostu chmiel bez worka, szczególnie jeśli robisz CC. Ja nie robię CC a zawsze chmielę na zimno luzem i żadnych problemów, pieczenia etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Degustacja po tygodniowej refermentacji i wniosek jest taki że źle rozmieszalem syrop cukrowy w fermentorze.. W smaku piwo dobre brak oznak infekcji, cechy które początkowo wziąłem za aldehyd octowy to aromaty cytrusowe. Co do syropu to ostatnie dwie butelki mega słodkie aż zmierzyłem ich blg i wyszło 4! A pod koniec fermentacji miałem 2.. Co dziwne butelki że zbyt duża ilością cukru nie wykazały przegazowania. PS na przyszłość chyba będę odmierzał strzykawka syrop do każdej butelki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się